enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5256
EURO
36,1606
ALTIN
2.963,54
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Urfa’da sağlık çalışanları iş bırakıyor

Urfa’da sağlık çalışanları iş bırakıyor

Urfa’da sağlık çalışanları iş bırakıyor
03.12.2021 19:05
0
A+
A-

Şanlıurfa’da sağlık çalışanları, sağlıkçılar arasındaki ekonomik ayrımcılığa tepki göstererek, iş bırakma eylemi başlattı.

Pratisyen hekim maaşlarına 2 bin 500 TL, uzman hekim maaşlarına 5 bin TL ek gösterge zammı öngören düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nda tüm partilerin oybirliği ile kabul edilirken, gelişme diğer sağlık çalışanlarının tepkisine sebep oldu.

Şanlıurfa’da da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şubesi, sağlıkçılar arasında tartışma yaratan “maaş zammına” ilişkin basın açıklaması yaptı.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi önündeki açıklamayı SES Yönetim Kurulu adına Şube Kadın Sekreteri Selma Ateş yaptı.

Hastanenin emekçileri olarak “yine haksız ve adaletsiz” bir uygulamayla karşı karşıya bulunduklarını belirten Ateş, pandemi sürecinde aralarında hekimlerin de bulunduğu toplamda 490 sağlık çalışanının Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği bilgisini verdi. Ateş, Kovid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması taleplerinin kabul edilmediğine dikkati çekti.

“EKİP RUHU BOZULDU”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından “bütün sağlık çalışanlarına müjde” diye sunulan düzenlemenin sadece hekimlere yönelik olduğuna vurgu yapan Ateş, söz konusu düzenlemeyle hekim dışı sağlık emekçilerinin yok sayılarak ekip ruhunun bozulduğunu kaydetti.

Ateş, “Yapılan bu düzenleme ile ilgili kanun teklifinin TBMM’de kabul edilmesi rakamlardan bağımsız 39 branşta hizmet veren sağlık emekçisini devre dışı bırakmış, aradaki rakamsal uçurumu iyice derinleştirmiştir” ifadesini kullandı.

“ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR”

İktidarın sağlık emekçilerini hastayla karşı karşıya getirdiğini ve bunun sonucunda da sağlıkta şiddetin tırmandığını ileri süren Selma Ateş, yeni düzenlemeyle sağlık çalışanlarının durumunun daha da kötüleştirildiğini ve kendilerine üvey evlat muamelesi yapıldığını dile getirdi.

Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomik krizi, her geçen gün biraz daha iliklerimize kadar hisseden biz sağlık emekçilerinin aldığı maaşlar yoksulluk sınırının bile altında kalarak hep birlikte sefalete mahkum edildik. Değil konforlu yaşamak, günlük zorunlu ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz duruma geldik. Her ay bizlerden kesilen vergilerle yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve kullanım garantisi verilen havaalanı, köprü, otoyol ve hastaneler hazineyi hortumlamanın yasal adı oldu ve bizler geçmediğimiz köprünün, kullanmadığımız havaalanının parasını her ay biraz daha yoksullaşarak ödemek zorunda kaldık.”

HABERLER  Şanlıurfa'da peş peşe ‘soba’ vakaları yaşanıyor

“AYRIMCI TUTUM İKİ GÜNDE KAOS YARATTI”

Sağlık çalışanlarının aldığı ücretlerin düşmekte olduğunu iddia eden Ateş, tuttukları nöbetin parasını dahi alamayıp zorunlu izin kullandırıldıkları ifade etti. Ateş, “Başlı başına adaletsiz olan performans sistemi biz sağlık emekçilerini birbirine düşürüp haksız bir rekabetin içerisine sürükleyerek var olan ücret dengesizliğini iyice belirginleştiriyor. Bütünlüklü olmayan, ayrıcalıklı düzenlemeler ile biz sağlık emekçileri arasında yapılan bu ayrımcı tutum iki günde kaos yaratmış, sahada çalışan her sağlık emekçisi kendini daha da değersiz hissetmiştir” dedi.

“AKSİ HALDE HİZMET ÜRETMEYECEĞİZ”

Ateş, ilgili bakan ve yetkilileri şöyle seslendi:

“Sesimizi duyun, taleplerimizi dikkate alın, aksi halde üretimden gelen gücümüzü kullanarak hizmet üretmeyeceğiz. Biz sağlık emekçileri olarak sözümüzü bir kez daha bütünlüklü ifade ediyoruz. Taleplerimiz çok açık, somut ve nettir. Sahada iş barışını bozan, performans sistemi kaldırılarak bütün ödemeler tek kalemde yapılsın. Sabit ücretlerimize gerçek enflasyon oranında ek zam verilerek yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın. 4-B süresiz sözleşmeli ve 3+1 sözleşmeli çalışan arkadaşlarımız kadroya alınsın. Hastanelerde bütün sağlık emekçilerinin çocuklarını güvenle bırakabileceği kreşler açılsın. Ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılıp 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulansın. Vergi dilimi soygununa son verilerek asgari ücretten vergi alınmayıp, bunun üstündeki gelirimizde yüzde 10’a sabitlensin. Gıda, elektrik, doğal gaz gibi zorunlu temel ihtiyaç kalemlerinden dolaylı vergiler kaldırılsın.”

Selma Ateş, taleplerini daha güçlü bir şekilde dile getirmek için bugün saat 11.00 ile 13.30 arasında iş yavaşlatma eylemi yaptıklarını kaydetti.

Ateş, 6 Aralık Pazartesi günü de uyarı amaçlı iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini belirterek, sağlık emekçilerinin hakları için birlikte hareket edilmesi çağrısında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.