Suruç Ovası’na suyun dönüşümlü verilmesi çiftçiyi mağdur ediyor
SURUÇ –Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile daha önce bozkırı andıran görüntüsünden kurtulan Suruç Ovası’nda sulu tarım sayesinde buğday, arpa ve mercimek gibi ürünlerden patlıcan, biber, domates, sarımsak, nane ve yeşil fasulye gibi birçok tarım ürünü ekiliyor. Ancak ovada çiftçiler bugünlerde elektrik dağıtım şirketi ile sulama birliği arasındaki borç nedeniyle ürünlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.
İddiaya göre, Topçu Gündaş Sulama Birliği, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (DEDAŞ) elektrik borcunu tahsil edemediği gerekçesiyle çiftçiler ekinlerini sulamıyor. İki kurum arasındaki sorunlar nedeniyle çiftlerin ürünleri tarlada kurumak üzere.
Çiftçilerin mağdur olmaması için sulama birliği, her bir bölgeye suyu dönüşümlü (rotasyon) olarak vermeye başladı. Bu da hava sıcaklıklarının artış göstermesi ve kurak hava nedeniyle tarlaların ve ekinlerin yeterince sulanamamasına sebep oluyor. Bugüne kadar böyle bir sıkıntı yaşamayan çiftçilerin ilk kez bu kadar ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya bulunduğu ifade ediliyor.
Ovada ekilmesi gereken pamuk tarlaları için gerekli sulamanın yapılamadığı belirtiliyor.
KENDİ İMKANLARIYLA SUYU TEMİN EDİYORLAR
Geçen yıl kurak geçtiği için buğday ve mercimek ekiminde bu yıl itibarıyla yüzde 70 oranında azalma oldu. Çiftçiler baraj suyundan mahrum kalınca kendi imkanlarıyla yeraltından su çıkartıyor.
EKİN EKMEKTEN VAZGEÇENLERİN SAYISI ARTIYOR
Mazotun yanı sıra elektrik fiyatlarının da yüksek olması çiftçileri kara kara düşündürüyor. Ekin ekmeyi bırakan çiftçilerin sayısında artış gözleniyor. Çiftçiler sulama konusundaki yaşanan bu mağduriyetlerin biran önce bitirilmesini ve devlet yetkililerinin ve ilgili bakanlığın acilen devreye girip sorunu çözmeleri adına destek bekliyor.