enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
25°C
Şanlıurfa
25°C
Açık
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C

Suruç Ovası’na suyun dönüşümlü verilmesi çiftçiyi mağdur ediyor

Suruç Ovası’na suyun dönüşümlü verilmesi çiftçiyi mağdur ediyor

Suruç Ovası’na suyun dönüşümlü verilmesi çiftçiyi mağdur ediyor
15.04.2022 11:18
0
A+
A-

Türkiye’nin en önemli ovalarından biri olan Suruç Ovası’ndaki çiftçiler, elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ ile Topçu Gündaş Sulama Birliği arasındaki borçlardan dolayı ekinlerini sulayamıyor.

SURUÇ –Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile daha önce bozkırı andıran görüntüsünden kurtulan Suruç Ovası’nda sulu tarım sayesinde buğday, arpa ve mercimek gibi ürünlerden patlıcan, biber, domates, sarımsak, nane ve yeşil fasulye gibi birçok tarım ürünü ekiliyor. Ancak ovada çiftçiler bugünlerde elektrik dağıtım şirketi ile sulama birliği arasındaki borç nedeniyle ürünlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

İddiaya göre, Topçu Gündaş Sulama Birliği, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (DEDAŞ) elektrik borcunu tahsil edemediği gerekçesiyle çiftçiler ekinlerini sulamıyor. İki kurum arasındaki sorunlar nedeniyle çiftlerin ürünleri tarlada kurumak üzere.

Çiftçilerin mağdur olmaması için sulama birliği, her bir bölgeye suyu dönüşümlü (rotasyon) olarak vermeye başladı. Bu da hava sıcaklıklarının artış göstermesi ve kurak hava nedeniyle tarlaların ve ekinlerin yeterince sulanamamasına sebep oluyor. Bugüne kadar böyle bir sıkıntı yaşamayan çiftçilerin ilk kez bu kadar ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya bulunduğu ifade ediliyor.

Ovada ekilmesi gereken pamuk tarlaları için gerekli sulamanın yapılamadığı belirtiliyor.

KENDİ İMKANLARIYLA SUYU TEMİN EDİYORLAR

Geçen yıl kurak geçtiği için buğday ve mercimek ekiminde bu yıl itibarıyla yüzde 70 oranında azalma oldu. Çiftçiler baraj suyundan mahrum kalınca kendi imkanlarıyla yeraltından su çıkartıyor.

EKİN EKMEKTEN VAZGEÇENLERİN SAYISI ARTIYOR

Mazotun yanı sıra elektrik fiyatlarının da yüksek olması çiftçileri kara kara düşündürüyor. Ekin ekmeyi bırakan çiftçilerin sayısında artış gözleniyor. Çiftçiler sulama konusundaki yaşanan bu mağduriyetlerin biran önce bitirilmesini ve devlet yetkililerinin ve ilgili bakanlığın acilen devreye girip sorunu çözmeleri adına destek bekliyor.

HABERLER  Şanlıurfa'ya 4 yeni hakim ve 1 savcı atandı!
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.