Şanlıurfa’da Vatandaş pahalılıktan esnaf kuru kalabalıktan şikayetçi
Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi çarşı pazarda hareketlilik göze çarpıyor. Esnaf, vatandaşların alışverişi hareketlendireceğini umut etse de beklenen olmadı. Bayramlık almak isteyen vatandaşlar pahalılıktan dolayı eli boş dönerken esnaf da kuru kabalıktan şikayetçi oldu.
Şanlıurfa’nın en işlek noktalarından biri olan Yıldız Meydanı’ndaki giyim mağazalarında eskiden bayram öncesi alışveriş yoğunluğu yaşanırdı. İnsan kalabalığından geçilemeyen çarşıda eski günlerinden eser yok. Her şeye gelen zam, giyim sektörünü de etkiledi. Geçen yıla göre yüzde 200 varan zamlar, vatandaşın bayramlık alışverişi planları suya düşürdü. Giyim mağazalarını gezen vatandaşlar çocuklarına birkaç ürün alabiliyor ya da hiç alamıyor.
Zamlar sonrası zor günler geçiren esnaf, bayram öncesi bir nebze olsa da işlerde canlılık umsa da eski bayram hareketliliğini mumla arıyor.
Çarşının emektar esnaflarından Ali Altun, ailelerin çocukları için eskisi gibi alışveriş yapamadıklarını ifade etti.
“Burada alışverişi Suriyeliler yapıyor” diyen Altun, BİHA’ya şunları söyledi:
“Bayrama az bir zaman kalırken, kıyafet fiyatlarında yüzde 200’lere varan artış oldu. Biz de bir ürünü alırken yüksek fiyattan alıyoruz. Ürünleri ucuz alıp yüksek satmıyoruz. Müşteriler tedirgin. Büyükler kendilerini bırakmış alışveriş yapmıyorlar. Bazı vatandaşların ayakkabıları yırtık görüyoruz ama yenisini de alamıyorlar. Aileler çocuklarına ancak bayramlık alabiliyorlar. Eski bayramlar da artık yok. Eskiden bu yol yoğunluktan kapanırdı, şimdi bakın bomboş kaldı.”
Altun, alışveriş merkezlerine göre kıyafetleri çok daha ucuza sattıklarını ifade etti.
Kıyafetlerin pahalılığından dert yanan vatandaş Simge Garip, sadece bakmakla yetindiklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Alışverişe geldik ama hiçbir şey alınmıyor. En düşük ürün 80-90 liradan başlıyor. Ben inanmıyorum ki bir insanın dört dörtlük bayram alışverişi yaptığına. Çocuklara da bir şey alınmıyor çünkü kıyafetler çok pahalı. Eskiden bir ürünü istediğimiz zaman alabiliyorduk fakat şimdi kıyafetlere bakmakla yetiniyoruz.”
Mehmet Direk ise bayramlık alışverişi için geldiğini fakat umduğunu bulamadığını söyledi. Hiçbir şey alamadan döneceklerini belirten Direk, “Bayramlık için geldik ama hiçbir şey alamadan döneceğiz. İki parça aldık. 400-500 lira gitti. Kıyafetler çok pahalı olmuş. Kendime bir şey alamıyorum. Çocuklarıma bile bütün kıyafetleri alamıyorum. Kıyafetler ikiye üçe katlanmış. Nerede eski bayramlar. Hayal ediyoruz o eski bayramları” diye konuştu.
Esnaflardan Salih Kaya da fiyatların yüksek olmasının yanı sıra halkın alım gücünün de düşmesinin işlerini kötü etkilediğine vurgu yaptı. Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ticari anlamda şu anda sıfır durumdayız, iş yok. Esnaf olarak bekliyoruz. Buradaki esnaf dertli. Bu yıl kadar kötü bir yıl göremedim. Fiyatların yüksek oluşu ve halkın alım gücünün düşmesi olumsuz etkiliyor. Ramazan üstü insanlar yeme-içmesine zar zor yetişiyor. Alışverişi düşünen yok. Kıyafetlere yaklaşık yüzde 500 zam oldu. Sattığım ürünü şu anda yerine koyamıyorum. Fiyatlar hep artıyor.”
Geçen sene 70 liraya sattığı bir pantolonu şimdi toptan 120 liradan ancak alabildiğini belirten Kaya, “O pantolonu 130-140 liraya satıyorum, böyle bir dünya var mı? Esnaf olarak perişan durumdayız. Devletten bir şeyler bekliyoruz. Çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz” dedi.
Kaya, eski bayramlarda pazarda insanların yoğunluktan yürüyemediğini, şimdiyse ‘inin cinin top oynadığını’ vurguladı.