enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4910
EURO
34,9434
ALTIN
2.431,05
BIST
9.810,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
34°C
Cumartesi Az Bulutlu
33°C
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Şanlıurfa’da Vatandaş pahalılıktan esnaf kuru kalabalıktan şikayetçi

Şanlıurfa’da Vatandaş pahalılıktan esnaf kuru kalabalıktan şikayetçi

Şanlıurfa’da Vatandaş pahalılıktan esnaf kuru kalabalıktan şikayetçi
26.04.2022 12:44
0
A+
A-

Şanlıurfa’da, Ramazan Bayramı’na günler kala çarşı pazarda bayram alışverişi telaşı da başladı. Ancak çarşı pazarda hareketlilik yok denecek kadar az. Pahalılıktan dolayı alışveriş yapamayan vatandaş da satış yapamayan esnaf da şikayetçi.

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi çarşı pazarda hareketlilik göze çarpıyor. Esnaf, vatandaşların alışverişi hareketlendireceğini umut etse de beklenen olmadı. Bayramlık almak isteyen vatandaşlar pahalılıktan dolayı eli boş dönerken esnaf da kuru kabalıktan şikayetçi oldu.

Şanlıurfa’nın en işlek noktalarından biri olan Yıldız Meydanı’ndaki giyim mağazalarında eskiden bayram öncesi alışveriş yoğunluğu yaşanırdı. İnsan kalabalığından geçilemeyen çarşıda eski günlerinden eser yok. Her şeye gelen zam, giyim sektörünü de etkiledi. Geçen yıla göre yüzde 200 varan zamlar, vatandaşın bayramlık alışverişi planları suya düşürdü. Giyim mağazalarını gezen vatandaşlar çocuklarına birkaç ürün alabiliyor ya da hiç alamıyor.

Zamlar sonrası zor günler geçiren esnaf, bayram öncesi bir nebze olsa da işlerde canlılık umsa da eski bayram hareketliliğini mumla arıyor.

ALTUN: ESKİDEN BURASI YOĞUNLUKTAN KAPANIRDI

Çarşının emektar esnaflarından Ali Altun, ailelerin çocukları için eskisi gibi alışveriş yapamadıklarını ifade etti.

“Burada alışverişi Suriyeliler yapıyor” diyen Altun, BİHA’ya şunları söyledi:

“Bayrama az bir zaman kalırken, kıyafet fiyatlarında yüzde 200’lere varan artış oldu. Biz de bir ürünü alırken yüksek fiyattan alıyoruz. Ürünleri ucuz alıp yüksek satmıyoruz. Müşteriler tedirgin. Büyükler kendilerini bırakmış alışveriş yapmıyorlar. Bazı vatandaşların ayakkabıları yırtık görüyoruz ama yenisini de alamıyorlar. Aileler çocuklarına ancak bayramlık alabiliyorlar. Eski bayramlar da artık yok. Eskiden bu yol yoğunluktan kapanırdı, şimdi bakın bomboş kaldı.”

Altun, alışveriş merkezlerine göre kıyafetleri çok daha ucuza sattıklarını ifade etti.

HABERLER  Motorine zam

GARİP: ALIŞVERİŞE GELDİK AMA HİÇBİR ŞEY ALINMIYOR

Kıyafetlerin pahalılığından dert yanan vatandaş Simge Garip, sadece bakmakla yetindiklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alışverişe geldik ama hiçbir şey alınmıyor. En düşük ürün 80-90 liradan başlıyor. Ben inanmıyorum ki bir insanın dört dörtlük bayram alışverişi yaptığına. Çocuklara da bir şey alınmıyor çünkü kıyafetler çok pahalı. Eskiden bir ürünü istediğimiz zaman alabiliyorduk fakat şimdi kıyafetlere bakmakla yetiniyoruz.”

DİREK: HAYAL EDİYORUZ O ESKİ BAYRAMLARI

Mehmet Direk ise bayramlık alışverişi için geldiğini fakat umduğunu bulamadığını söyledi. Hiçbir şey alamadan döneceklerini belirten Direk, “Bayramlık için geldik ama hiçbir şey alamadan döneceğiz. İki parça aldık. 400-500 lira gitti. Kıyafetler çok pahalı olmuş. Kendime bir şey alamıyorum. Çocuklarıma bile bütün kıyafetleri alamıyorum. Kıyafetler ikiye üçe katlanmış. Nerede eski bayramlar. Hayal ediyoruz o eski bayramları” diye konuştu.

KAYA: BU YIL KADAR KÖTÜ BİR YIL GÖREMEDİM

Esnaflardan Salih Kaya da fiyatların yüksek olmasının yanı sıra halkın alım gücünün de düşmesinin işlerini kötü etkilediğine vurgu yaptı. Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ticari anlamda şu anda sıfır durumdayız, iş yok. Esnaf olarak bekliyoruz. Buradaki esnaf dertli. Bu yıl kadar kötü bir yıl göremedim. Fiyatların yüksek oluşu ve halkın alım gücünün düşmesi olumsuz etkiliyor. Ramazan üstü insanlar yeme-içmesine zar zor yetişiyor. Alışverişi düşünen yok. Kıyafetlere yaklaşık yüzde 500 zam oldu. Sattığım ürünü şu anda yerine koyamıyorum. Fiyatlar hep artıyor.”

Geçen sene 70 liraya sattığı bir pantolonu şimdi toptan 120 liradan ancak alabildiğini belirten Kaya, “O pantolonu 130-140 liraya satıyorum, böyle bir dünya var mı? Esnaf olarak perişan durumdayız. Devletten bir şeyler bekliyoruz. Çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz” dedi.

HABERLER  KDV indiriminin ikinci el cep telefonu fiyatlarına yansıması bekleniyor

Kaya, eski bayramlarda pazarda insanların yoğunluktan yürüyemediğini, şimdiyse ‘inin cinin top oynadığını’ vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.