enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
25°C
Şanlıurfa
25°C
Açık
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
29°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C

Şanlıurfa’da Kış daha yüzünü göstermeden sebze meyve fiyatları katlandı

Şanlıurfa’da Kış daha yüzünü göstermeden sebze meyve fiyatları katlandı

Şanlıurfa’da Kış daha yüzünü göstermeden sebze meyve fiyatları katlandı
10.11.2022 10:42
0
A+
A-

Şanlıurfa’da, kış yüzünü tam göstermese de semt pazarlarında sebze ve meyve fiyatları şimdiden yükselmiş durumda. Esnaf, sebze ve meyve fiyatlarındaki yükselişi malın az olmasına ve havaların soğumasına bağlıyor. Vatandaş ise fiyatlar şimdi böyleyse kışı düşünmek bile istemediklerini belirtiyor.

ŞANLIURFA – Sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş fiyatlar yaz mevsiminin gelmesiyle biraz dizginlenmişti. Ancak şimdi kışın yüzünü yavaştan göstermesi ile fiyatlar tekrar yukarı doğru hareket etti. Şanlıurfa’da semt pazarlarında fiyatlar geçen haftalara göre belirgin şekilde arttı.

BİHA olarak Haliliye’de kurulun semt pazarında bu haftanın sebze meyve fiyatlarını araştırdık.

Pazarda ürünlerin fiyatlarının geçen haftalara göre yükseldiği görülüyor. Pazarda en çok fiyat artışının yaşandığı ürün, domates olarak dikkati çekiyor. Daha birkaç hafta önce kilosu 5 liradan alınabilen domates 20 liraya fırlamış durumda. Urfalıların çok fazla tükettiği patlıcanın kilosu ise 10 lirayı buldu. Pazarda salatalık 15, biber 10 liradan satılıyor. Kilosu 10 liranın altında meyve yok. Mevsimi olan mandalina, elma bile kilosu 10 liradan vatandaşa sunuluyor. Pazarın en ucuz ürünü yeşillik, onun da demeti 3 lira.

 Esnaf, ürünlerin fiyatlarındaki yükselişi malın az olmasına ve havaların soğumasına bağlarken, vatandaşlar kış öncesi fiyatların bu kadar yükselmesini “hayra alamet olmadığını” vurguladı.

DİKMEN: YERLİ MALIMIZ HİÇ YOK

Pazar esnaflarından Hüseyin Dikmen, kasım ayında fiyatların yükselmesinin normal olduğunu söyledi.

“11. aydayız, normal yani, bundan sonra yükselme olur” diyen Dikmen, “Domates 20 lira, patlıcan 10 lira, biber 10 lira, salatalık 15 lira. En çok yükselen domatestir, onun da yükselmesi normaldir. Fiyatların yükselmesinin nedeni malın az olması, az gelmesi. Şu anda tezgahta yerli malımız hiç yok. Az gelmesi nedeniyle ancak bu kadar oluyor. İklim ile alakası yok” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Türk ürün ve firmalarının tanıtımı için 100 'sanal ticaret heyeti' programı düzenlendi

BİLEN: BU HAFTA PAZARIN ZAM ŞAMPİYONU DOMATES

Sebze satıcılarından Yunus Bilen, bu haftanın zam şampiyonu olarak domatesi gösterdi.

Son iki haftadır sebze fiyatlarının çok yükseldiğini belirten Bilen, şunları söyledi:

“Geçen hafta patatesi 5 liraya verirken bu hafta 7,5 veriyoruz. Soğan bugün 6 lira, haftaya soğan 8 lira olacak diyorlar. 1 kilo domates 20 lira, 1 koli yumurta 65 lira… yani bu daha iyi hal, bir ay sonra 1 kilo patatesin 15 lira, 1 kilo soğanın 12 lira olacağını söylüyorlar. Yeni yeni kışa girdiğimiz halde domates 20 liraysa kışı siz düşünün.”

“VATANDAŞA DA ALLAH YARDIM ETSİN”

Geçen yıla göre fiyatların çok yükseldiğine işaret eden Bilen, “Enflasyon yüzde 90 diyorlar. Geçen yıl soğanı 1 liraya veriyorduk, bu yıl 6 lira, yüzde 600 fark ediyor. Demek ki enflasyonun da yüzde 600 olması gerekiyor. Yüzde 90 olduğuna göre soğanın 2 lira olması gerekirken şimdi 6 lira” diye konuştu.

Kalabalık ailelerin işinin daha da zor olduğunu vurgulayan Bilen, “Asgari ücretli bir aile, 2 kilo mandalina, 2 kilo elmaya 40 lira verecek. 5’er kilo patates, soğan alsa 80 lira verecek. Yani bir pazar alışverişini 400 liraya göremez. Vatandaşlar şikâyetçi. Vatandaşa da Allah yardım etsin” ifadelerini kullandı.

AKAL: FİYAT YOK, HER ŞEY UÇMUŞ

Pazara alışverişe gelen ev hanımlarından Hatice Akal, fiyatların şimdiden uçtuğunu kaydetti. Akal, “Ne fiyatından bahsediyoruz, fiyat yok, her şey uçmuş. 300 lira harcadım, sepette bak hiçbir şey yok. İhtiyaçlarımı alamadım. Hiçbir şey alamadım” diyerek dert yandı.

TOPRAK: AÇTIRMA KUTUYU SÖYLETME KÖTÜYÜ

Vatandaşlardan Meryem Toprak, pazar da bile fiyatların inanılmaz derecede yükseldiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fiyatları biliyorsunuz. Ne alınabiliyor? 2 kilo soğan, 15 liralık domates, 1,5 kilo patates, bir lahana, 1 kilo elma, 1 kilo mandalina bu kadar şey 100 liradan fazla tuttu. Daha ne diyeyim! Açtırma kutuyu söyletme kötü.”

HABERLER  MİT sağlık personeli alacak
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.