Sahte güneş gözlüğüyle gözünüzden olmayın
Güneydoğu Optisyenler ve Gözlükçüler Odası Başkanı Mustafa Saatçi, koruyucu özelliği olmayan gözlüklerin tercih edildiği zaman, kalıcı göz hasarlarına sebep olabileceği uyarısında bulundu.
SAATÇİ: SAHTE GÖZLÜKLER GÖRME KAYIPLARINA SEBEP OLABİLİYOR
“Güneş gözlüğü tercihinde Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş optisyenlik müesseselerinin tercih edilmesini öneriyoruz” diyen Saatçi, şunları söyledi:
“Güneş gözlüğü kullanımı özellikle bizim bölgede yaz aylarında tercih ediliyor. Özellikle mart ve kasım ayları arası rağbet görüyor. Ama göze yılın her dönemi zararlı ışınlar gelmektedir. Kışın kullanmasına gerek duyulmaktadır. İşporta tezgahlarından veya aksesuar mağazalarından alınan güneş gözlüklerini hiçbir şekilde tavsiye etmiyoruz. Koruyucu özelliliği olmayan gözlükler tercih edildiği zaman, katarakt gibi görme kayıplarına sebep olan göz hastalıklarına neden olabiliyor” dedi.
“GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TIBBİ CİHAZ STATÜSÜNDE DEĞİL”
Saatçi, dünyanın birçok yerinde güneş gözlüğünün tıbbi cihaz olarak kullanıldığını fakat Türkiye’de hala tıbbi cihaz statüsüne alınmadığı bilgisini vererek, “Güneş gözlüğü tıbbi cihaz statüsüne alındıktan sonra gerekli denetimler arttırılarak, işporta ve aksesuar mağazalarında satışları engellenecektir” ifadesini kullandı.
KIZILELMA: ÇOCUKLARA GÖZLÜK ALIRKEN DAHA DİKKATLİ OLMALIYIZ
Şanlıurfa’daki optisyenlerden Doğan Kızılelma da çocukların göz yapılarının daha hassas olduğu için küçük bireylere gözlük alırken daha dikkatli olunması gerektiği söyledi.
“Çocuklara gözlük alırken daha dikkatli olmalıyız. Çünkü çocuklar bu konuda daha savunmasız” diyen Kızılelma, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer ki aileler çocukların göz sağlığını düşünüyorlarsa mutlaka polaroit olan veya organik boyama camlarını tercih etmeleri gerekiyor. Bunları da bir optisyenlik mağazasından almalılar. Tezgahta satılan veya giyim mağazalarında satılanlardan değil.”
“GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNİ ÜÇ PARAMETREDE BELİRLİYORUZ”
Kızılelma, optisyenler olarak, güneş gözlüklerini üç parametrede belirlediklerini kaydederek, “Birincisi, güneş gözlüğünün yüzün anatomik yapısına göre uygunluğu, ikincisi yüz ve ten rengiyle uyumlu olması, üçüncüsü ise ne kadar ışığa mazur kaldığı. Bu üç parametreyi göz önüne alarak optisyenle, uzmanıyla güneş gözlüklerini belirliyoruz. Özellikle kişinin güneşte ne kadar süre kaldığı göz önünde bulundurulmalı. Mesela kişi 4-5 saatten fazla güneş ışınlarına maruz kalıyorsa, mutlaka koyu renkli kategori 4 dediğimiz yüzde 95 ışığı filtre etme derecesi olan gözlük tercih etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“EN DÜŞÜK GÖZLÜK 200 TL’DEN BAŞLIYOR”
Güneş gözlüğü satışlarının mart ayından itibaren arttığını belirten Kızılelma, “Güneş gözlüğü sezonu mart ayında başlar eylül ayına kadar devam eder. Asesat çerçevelerimiz ortalama 200 TL’den başlıyor. Metal çerçeveli gözlüklerimiz ise 350 TL’den başlıyor” dedi.