enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3651
EURO
35,0159
ALTIN
2.325,89
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
27°C

Kuyumcularda düğün sezonu hareketliliği

Kuyumcularda düğün sezonu hareketliliği

Kuyumcularda düğün sezonu hareketliliği
18.05.2022 07:57
0
A+
A-

Bir süredir fiyatlarında dalgalanmanın yaşandığı altına düğün sezonu öncesi rağbet arttı. Düğün hazırlıklarını tamamlamak isteyen çiftler sektörde hareketlilik oluşturdu. Altın fiyatlarının yükselmesiyle ailelerin zorlandığını belirten Şanlıurfa’daki kuyumcular müşterilerine “Altın fiyatları daha da yükselecek, şimdiden alın!” uyarısında bulundu.

Şanlıurfa’da düğün sezonu öncesi hazırlıklarını tamamlamak isteyen çiftler kuyumculuk sektöründe hareketlilik oluşturmaya başladı. Düğün hazırlıklarını tamamlamak isteyen aileler, kuyumcuların yolunu tutuyor.

Kuyumcularda daha çok bilezik, set takımları, zincir ve Urfa’ya özgü takılar tercih edilirken, gelin adayları daha çok yükte hafif pahada ağır olan takılara ilgi gösteriyor. Düğüne katılacak misafirler ise altın fiyatlarının yükselmesinin ardından gram altına yönelmiş durumda.

Altın fiyatlarının daha da yükselmesinden endişe edenler alışverişlerini şimdiden tamamlarken, bütçeleri yeterli olmayanlar ya altın fiyatlarının düşmesini bekliyor ya da gramajı düşük altınlara yöneliyor. Bizim Haber Ajansı’na (BİHA) konuşan Şanlıurfalı kuyumcular ise altın fiyatlarının sezonla birlikte daha da yükselebileceğini belirterek altın almak isteyenlerin ellerini çabuk tutması gerektiğini belirtiyor.

ÇİFTBUDAK: HAREKETLİLİK VAR ALIM GÜCÜ YOK

Kuyumcu esnaflarından Veysel Çiftbudak, yüksek olan altın fiyatlarının ilerleyen günlerde daha da artabileceğini söyledi. Çiftbudak, “Hareketlilik son 15-20 gün içinde başladı ama vatandaşın altın almaya gücü yok. Fiyatlar çok yükseldi. Vatandaş almakta zorlanıyor. Altın almak isteyenler gramajları düşük altınları seçiyorlar. Her zaman için altın, mücevherin bir adım önünde” dedi.

“MÜTEVAZİ BİR DÜĞÜN ALTINI 200 BİN TL”

Bir çift akıtma, frenk bağı veya madonna gerdanlığın her birinin yaklaşık 100 bin TL olduğu bilgisini veren Çiftbudak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaş alamıyor diye gramajlarını düşürdük. Bugün Urfa’da mütevazi bir düğün altını 200 bin TL civarında. Son zamanlarda gram altın, çeyrek altından daha fazla satılıyor. Çeyrek bugün bin 500 TL’yi buldu. Millet 900 TL’ye gram alabiliyor. Urfalı gelin adaylarının tercihi standart akıtma, madonna gerdanlık veya halat, zincir, nadiren de frenk bağı oluyor. En asgari bir altın kemerin fiyatı 150 bin TL. Altının daha da yükseleceğini öngörüyoruz. Vatandaş şimdi bu fiyatlardan altın alamıyor ama 3-5 ay sonra fiyatlar yükseldi mi hiç alamayacak. Şimdiden almaları karlarına.”

HABERLER  Şanlıurfa’da itfaiye eri Coronavirus’ten vefat etti

KEŞKÜŞ: TALEP VAR AMA FİYAT YÜKSEK

Kuyumcu esnaflarından Ali Özkan Keşküş, düğün sezonunun açılmasına rağmen bekledikleri hareketliliğin altın fiyatlarının yükselişiyle yaşanmadığını ifade etti.

“Bayram sonrası ilk iki hafta bir hareketlilik oldu ama sonrasında bir durgunluk oluştu” diyen Keşküş, şunları söyledi:

“Fiyatlar günbegün artınca alım gücü düşüyor. Genelde Urfalı gelinler gerdanlık veya frenk bağı tercih ediyor. Ortalama 100 bin TL’den başlıyor. Daha inceleri olursa 70 bin TL’ye kadar düşüyor. Urfa bölgesinde mücevherden çok altın tercih ediliyor. Genelde de 22 ayar yatırımlık altın alınıyor. Biz elimizden geldiğince gramajları düşürüyoruz.  Ama vatandaş yine alamıyor. Talep var ama fiyatlar yüksek. Düğüne gidenler artık gram tercih ediyor. Sadece gram değil şimdi yarım gram ve çeyrek gram da var. Talep gitgide düşüyor.”

BAYAR: HAREKETLİLİK URFA’DA SON BULMAZ       

Kuyumcu esnaflarından Sertaç Bayar, düğün için alışveriş yapacak olan hem kız tarafının hem de erkek tarafının fiyatlar nedeniyle zorlandığını söyledi.

“Hareketlilik var, Urfa’da bu hareketlilik son bulmaz” diyen Bayar, şunları kaydetti:

“İnsanlar altına talep etmek istiyor ama altın fiyatları günbegün yükseldiği için o yüzden vatandaşlar alamayabiliyor. Biz 14 ayar satıyoruz altınları ve insanların da tercihleri bu yönde çoğaldı. Daha uygun oluyor fiyatları. 22 ayar altın fiyatları da uçtuğundan dolayı ya gramajı düşük tercih ediyorlar ya da hiç alamıyor. Ekonomik krizle birlikte altın düğün için alınabiliyor ama düğün için alışveriş yapacak olan hem kız tarafı hem erkek tarafı işin içinde olduğu için zorlanıyor. Listeleri ve altın gramajlarını düşük tutuyorlar artık. Yine de düğün sezonundan dolayı altın alışverişi yükselişe geçti diyebiliriz”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.