enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3733
EURO
34,9950
ALTIN
2.325,67
BIST
9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Bu yıl kurbanlıklar cep yakıyor

Bu yıl kurbanlıklar cep yakıyor

Bu yıl kurbanlıklar cep yakıyor
27.05.2022 12:07
0
A+
A-

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla Şanlıurfa’da besiciler kurbanlıkları hayvan pazarına getirmeye başladı. Eyyübiye’de pazarda kurbanlıklar görücüye çıkarken besiciler artan yem fiyatlarından dolayı kurbanlıkların fiyatlarının bu yıl epey yükseldiğini belirtiyor. Kurbanlık hayvanlarını şimdiden almaya gelenler ise yüksek fiyatlar karşısında eli boş dönüyor. Durgunluğun olduğu pazarda alan da yok satan da yok.

İslam dünyası için kutsal bayramlardan olan Kurban Bayramı için vatandaşlar şimdiden pazar araştırmasına başladı. Güneydoğu’nun en büyük hayvan pazarlarından biri olan Şanlıurfa Canlı Hayvan Borsası’nda da besiciler kurbanlıkları görücüye çıkardı. Ancak pazarda fiyatlardan dolayı durgunluk söz konusu. Besiciler kurbana talebin oldukça düşük olduğunu söylerken, kurban almaya gelenler ise eli boş dönüyor.

Pazarda küçükbaş kurbanlıkların ağırlıklarına göre fiyatı 2 bin 500 TL’den başlayıp 4 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Büyükbaş kurbanlıkların kilosu ise 85-90 TL arasında satışa sunuluyor. Hal böyle olunca pazarda görmeye alışkın olduğumuz sıkı pazarlıklar da nadiren yaşanıyor.

Besici fahiş şekilde zamlanan yem ve saman fiyatlarından yakınırken, alıcılar ise kurban fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi.

Besiciler giderlerin büyük bir kısmını oluşturan yem ve samanın artan fiyatlarından dolayı yavaş yavaş hayvancılık yapmayı bırakmış durumda.

ÇİFTÇİ: BU YIL BATI İLLERİNE SEVKİYAT BİLE YAPMADIK

Bizim Haber Ajansı’na konuşan Şanlıurfa Canlı Hayvan Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Çiftçi, Şanlıurfa’da hayvan sayısında yüzde 50’ye yakın bir azalma olduğunu kaydetti.

Yem fiyatlarının hayvancılığı bitirme noktasını getirdiğini belirten Çiftçi, besicilerin son bir yıldır zor şartlar altında hayvancılık yapmaya çalıştığını söyledi. “Hayvan varlığında ve besicilikte yüzde 50’ye varan azalma oldu” diyen Çitfçi, şunları söyledi:

“Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 70’lere yakın bir artış oldu. Bu fiyatlar ete de yansıdı. Geçen yıl kilosu 60 TL olan karkas et şu anda 130 TL. Yem fiyatları besicilerimizi kötü etkiledi. Son 1 haftadır ette yüksek fiyatlardan dolayı tüketim azaldı. Bu da et fiyatlarının düşmesine sebep oldu. Önümüzdeki günlerde de fiyatlarda bir düşüş bekliyoruz. Büyükbaş hayvanda bir yükseliş var. Küçükbaş hayvan fiyatlarında ise bir düşüş söz konusu. Doğu ve Güneydoğu’da hayvan sayısı gün geçtikçe azalıyor. Pazarımız da gün geçtikçe cansızlaşıyor. Geçen yıllarda batı illerine hayvan sevkiyatımız olurdu. Bu sene sevkiyat bile yapamadık.”

HABERLER  Şanlıurfa'da yapı ruhsatı verilen daire sayısı arttı

BAKAY: MALİYETLERDEN KAYNAKLI 2 KAT ARTIŞ VAR

Yıllardır büyükbaş hayvancılıkla uğraşan Ahmet Bakay, sürekli artan yem ve saman fiyatlarından dolayı zor durumda olduklarını söyledi. Artan maliyetlerin hayvanların fiyatını yükselttiği için pazarda durgunluk oluşmasının normal olduğunu vurgulayan Bakay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen yıl 1,5 TL’ye aldığımız arpayı şimdi 7,5 TL’ye alıyoruz. Komisyonla birlikte 8 TL’ye mal alıyor. Geçen sene hayvanın günlük yem maliyeti 30 liraydı şimdi 100 lira. Yem fiyatları yüksek olunca et fiyatları da yüksek oluyor. Geçen yıl Kurban Bayramı’nda 15 bin liraya alınan bir hayvan bu sene en kötüsü 30 bin lira. Maliyetlerden kaynaklı 2 katı bir artış var.”

Bakay, yem fiyatlarından dolayı hayvan yetiştiricilerinin büyük bir mağduriyet yaşadığını ifade etti.

SARVAN: PAZARDAKİ HER GÜNÜMÜZ ZARARLA GEÇİYOR

Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Bekir Sarvan, pazarda bu yıl canlılık beklemediklerini vurguladı.

“Her gün yeni bir yem zammıyla uyanıyoruz. Yetkililer bizim ne sıkıntı çektiğimizi görmüyor mu?” diye soran Sarvan, yetkelilerden tek isteğinin yemde sabit fiyat olduğunu söyledi. Sarvan, şunları söyledi:

“Alışveriş şu anda pazarda durmuş durumda. Kimse alışveriş yapmıyor. Bir kazancımız da yok. Pazardaki her günümüz zararla geçiyor. Geçen yıl ortalama bir kuzu 2 bin ila 2 bin 500 arasıydı. Şimdi 3 bin 500 ila 4 bin 500 arasıdır. Bunun nedeni yemdir. Geçen yıl 75 liraya aldığımız yemin torbası bu sene 315 lira. Nasıl olacak bu iş?”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.