enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3249
EURO
35,0645
ALTIN
2.308,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
27°C

Gergerlioğlu Urfa’daki öldürülmeyi TBMM gündemine taşıdı

Gergerlioğlu Urfa’daki öldürülmeyi TBMM gündemine taşıdı

Gergerlioğlu Urfa’daki öldürülmeyi TBMM gündemine taşıdı
15.06.2022 14:10
0
A+
A-

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Şanlıurfa’da iki polisin ölümüne neden olan Mehmet Aslan’ın öldürülmesini TBMM gündemine taşıdı.

Şanlıurfalı olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Şanlıurfa’da mart ayında iki polisin ölümüne neden olan Mehmet Aslan’ın Haliliye ilçesine bağlı Kaynaklı Mahallesinde ölümüne ilişkin hak ihlalleri bulunduğunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Şanlıurfa’da Komiser Yardımcısı Abdullah Yasir Binici ile polis memuru Cemal Bozkurt’un ölümüne neden olan  Mehmet Aslan, olayın birkaç gün sonrası Haliliye ilçesine bağlı Kaynaklı Mahallesinde çıkan çatışmada kolluk kuvvetleri tarafından ölü ele geçirilmişti.

Söz konusu olayla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle soru önergesi veren Gergerlioğlu, şunları kaydetti:

“Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından, Şanlıurfa ili Haliliye İlçesi Kaynaklı Mahallesinde çıkan çatışmada, Mehmet Aslan’ın kolluk kuvvetleri tarafından ölü ele geçirilmesi iddialarına yönelik olarak hak ihlali raporu hazırlanmıştır.

‘Şanlıurfa İlinde Mehmet Aslan’ın Öldürülmesi Olayında Yaşanan Hak İhlallerine İlişkin Rapor’ başlıklı raporda, çeşitli vakıalara yer verilmiş; tanık beyanları ile desteklenen bu vakıalar hak ihlalleri bağlamında değerlendirilmiş ve raporun sonuç kısmında birtakım taleplerde bulunulmuştur.

Raporda ‘10/03/2022 tarihinde Mehmet Aslan ilimiz Haliliye İlçesi Kaynaklı Mahallesinde ateşli silah yaralanması sonucu vefat etmiştir. Olaydan iki gün önce Şanlıurfa İli Haliliye İlçesi Osm kavşağında ateşli silahla öldürülen iki polis memurunun cinayet zanlısıdır. Olay sonrasında medyaya yansıyan bir videoda elinde silah olan sivil kişiler tarafından yerde bir şahsın tekmelendiği, ezilmeye çalışıldığı darp edildiği görülmektedir. Bu görüntülerdeki kişinin Mehmet Aslan olduğu ailesi tarafından teyit edilmiştir.

OLAYA İLİŞKİN GÖZLEMLER VE TESPİTLER:

Mehmet Aslan yönünden;

Her ne kadar 10/03/2022 tarihinde Mehmet Aslan’ın çatışmada ölü olarak ele geçirildiği açıklanmışsa da gerek şahsın üzerinde gerekse olay yerinde kendisine ait herhangi bir silahın bulunmamış olması,

HABERLER  DEM Parti Karaköprü belediye başkan adaylarını açıkladı!

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerden ve otopsi raporunda anlaşılacağı üzere yaralanmaların hayati organlarda olmaması, ölümcül olmayan noktalardan yaralanmış olması ve kan kaybına bağlı olarak ölmüş olması,

Kişinin yerde yattığı ve kendisinin darp edildiğine dair görüntü ile yine sosyal medyada paylaşılan diğer görüntüler ve otopsi raporu birlikte değerlendirildiğine bir çatışma olmadan yaralı bir şekilde ele geçirilmiş olma ihtimalinin yüksek olduğu, darp edildiği ve herhangi bir şekilde bir tıbbi müdahalede bulunulmadığı bu yönüyle kötü muamele ve işkence sonucu yaşam hakkının ihlal edildiği tespit edilmiştir.

Yakınları yönünden;

Şüphelinin yanı sıra yakınlarına, aynı konutta kalan kişilere de işkence ve kötü muamele yapıldığı, hakaret ve tehditlerde bulunulduğu tutarlı beyanlardan hareketle gözlemlenmiştir.

Özellikle mesai arkadaşlarının olayda vefat etmiş olması nedeniyle kolluğun öç almak kastı ile hareket ettiği arama yapılan konutların jandarma bölgesinde olmasına rağmen, polisler tarafından işlemlerin yapıldığı, herhangi bir arama kararı olmadan yakınlarının evlerinin aranması gerçekleştirildiği ifade edilmiştir.

Merkezimiz tarafından yapılan görüşmeler, aile bireylerinin beyanları, raporlar, fotoğraf ve videolar, gözlem ve incelemeler birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin yakalandığı andan itibaren sistematik bir şekilde işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı, yaşam hakkının korunmasına yönelik herhangi bir tıbbi müdahalede bulunulmadığını doğrulanmaktadır.

Mustafa Aslan polisler tarafından darp edilmiş, uzun bir süre elleri arkadan kelepçelenerek kafasında silahla hepiniz öleceksiniz diyerek kötü muameleye maruz bırakılmış, tehdit edilmiştir.

Yapılan ev baskınlarında herhangi bir çatışma ihtimali nedeniyle alanın sivillerden tamamen temizlenmesi gerekirken bunun yapılmamış olması bir yana tam aksine şahsın kardeşi canlı kalkan olarak kullanıldığı iddiasından hukuk dışı uygulamaların içselleştirildiği, çocuğun yaşayacaklarının ve en önemlisi yaşam hakkının dikkate alınmadan hareket edildiği kanaati oluşmasına sebep olmuştur.” Şeklindeki tespit ve değerlendirmelere yer verilmiştir.’

HABERLER  HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı: Taşımalı Eğitim Neden Kaldırıldı

Bu bağlamda;

1-Mehmet Aslan’ın öldürülmesi olayı ile ilgili olarak resen veya şikayet üzerine başlatılmış herhangi bir adli soruşturma var mıdır? Soruşturma başlatıldı ise hangi tarihte ve ne suretle başlatılmıştır?

2-Mehmet Aslan’ın çatışma olmadığı halde öldürüldüğü iddiasına ilişkin olarak;                     maktul Mehmet Aslan operasyon esnasında silah kullanmış mıdır? Kolluğu silah kullanmaya iten gerekçeler nelerdir?  Operasyona dair görüntü kayıtları var mıdır? Görüntü kaydı varsa, içerikte neler bulunmaktadır? Kolluğun tuttuğu tutanakta operasyon nasıl anlatılmaktadır?

3-Mehmet Aslan’ın yaralı olarak ele geçtiği halde tıbbi müdahalede bulunulmadığı iddiasına ilişkin olarak; operasyonun başladığı ve sona erdiği saatler ile otopsi raporuna göre maktulün hayatını kaybettiği saat nedir? Maktulün silah kullanmadığı iddiası ile birlikte değerlendirildiğinde; silahsız olan ve hemen etkisiz hale getirilmesi mümkün olan bir şüphelinin,  hayati olmayan bölgelerinden vurulduğu halde hayatını kaybetmesi  nasıl izah edilmektedir? Tıbbi müdahalede gecikmeye sebebiyet verildiğine yönelik iddialara ilişkin açıklamalarınız nelerdir?

4-Arama işlemlerinin usulsüzlüğüne dair iddialar hakkında; maktul Mehmet Aslan’ın yakalanması için başlatılan operasyonda hangi adli işlemler yapılmıştır? Arama ve el koyma işlemleri ile  u işlemlere ilişkin hakimlik kararları hakkında detaylı bilgi veriniz.  Hangi hakimlik kararına istinaden hangi işlem gerçekleştirilmiştir? Arama yapma yetkisi hangi kolluk birimindedir? Arama işlemini hangi birim yapmıştır?

5-12 yaşında bir çocuğun arama esnasında canlı kalkan olarak kullanıldığı iddiası ile ilgili olarak, arama işlemine yönelik görüntü kayıtlarının içeriği nedir?  Bu iddiaya ilişkin olarak toplanan deliller ve alınan şikayetler nelerdir?”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.