enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5263
EURO
36,1905
ALTIN
2.964,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da gen tedavisinin yapıldığı tek hastane

Şanlıurfa’da gen tedavisinin yapıldığı tek hastane

Şanlıurfa’da gen tedavisinin yapıldığı tek hastane
15.06.2022 08:28
0
A+
A-

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, bölgede tek olan tıbbı genetik laboratuvarıyla bireylerin gen yapılarındaki bozukluğun ya da değişimin rol aldığı birçok hastalığı tedavi ediyor.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi tedavileri ve uygulamalarıyla adından söz ettiriyor. Şanlıurfa’da tek olan tıbbi genetik laboratuarında, tek veya birkaç gen bölgesini ilgilendiren değişimler sonucunda ortaya çıkan nadir sendromik hastalıklardan, çok sayıda gendeki değişimlerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan yaygın sistemik hastalıklara kadar geniş çaplı rahatsızlıklara çözüm bulunuyor.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Tıbbı Genetik Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Öz, hastanede bulunan Tıbbi Genetik Tanı Laboratuvarı’nın bölgede tek aktif çalışan tıbbi genetik laboratuvar olduğunu vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Özlem Öz, “Genetik hastalıklar, hastalık sürecinde bireylerin gen yapılarındaki bozukluğun ya da değişimin rol aldığı hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Tek veya birkaç gen bölgesini ilgilendiren değişimler sonucunda ortaya çıkan nadir sendromik hastalıklardan, çok sayıda gendeki değişimlerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan yaygın sistemik hastalıklara kadar geniş bir hastalık grubu genetik hastalıklar içerisinde incelenmektedir” dedi.

Akraba evliliklerinin genetik rahatsızlıklara yol açabileceğini vurgulayan Öz, şunları söyledi:

“Tıbbi Genetik Anabilim Dalı olarak polikliniğimize gelen hastaların ayrıntılı öyküleri alınıp muayeneleri yapıldıktan sonra genetik hastalıklar açısından ön tanılarına ilişkin gerekli tetkikler istenmektedir. Tıbbi Genetik polikliniğimize Şanlıurfa il merkezinden, ilçelerinden ve çevre illerden hasta kabulü yapılmaktadır. Ülkemizde ve özellikle bölgemizde akraba evliliğinin yaygın olması sebebiyle, tek gen hastalıklarının ortaya çıkma riskinde artış görülmektedir. Bu nedenle aynı aile içinde ortak atadan gelen değişime uğramış genlerin çocuklarda ağır hastalık oluşturmaması adına hastalara akraba evliliği yapmamasını önermekteyiz.”

Dr. Öz, laboratuvarla ilgili verdiği bilgeleri şöyle sürdürdü:

HABERLER  Şanlıurfa'da oksijenle şifa dağıtacak

“Hastanemizde Tıbbi Genetik Tanı Laboratuvarı ve hizmet alımı aracılığıyla çalışılan genetik tetkikler, SGK kapsamında istenebilmektedir. İlimizde tıbbi genetik laboratuvarı olarak aktif çalışan tek merkez olarak hizmet vermekteyiz. Test kapasitemiz oldukça geniş 1000’den fazla genetik test çalışılabilmekte ve bunlar arasında çoğu merkezde yapılamayan tüm ekzom gen dizi analizi testi de yer almaktadır.”

Tıbbi genetik polikliniklerde tedavi görebilecek hastalıkları sıralayan Dr. Öz, “Tekrarlayan gebelik kaybı olan çiftler, çocuk sahibi olamayan (infertil) çiftler, doğumsal anomalili çocuklar ve ebeveynleri, dismorfik yüz (normalden farklı göz, kulak, burun ve yüz yapısı) görünümü olan çocuklar, boy kısalığı olan çocuklar, cinsiyet gelişim bozukluğu olan çocuklar, adet görmeyen (primer/sekonderamenore) çocuklar, gelişme geriliği ve/veya entellektüel geriliği (bilişsel gerilik) bulunan çocuklar, bilinen/şüpheli tek gen hastalık öyküsü olan hastalar, ailevi kanser öyküsü olan bireyler, maternal serum tarama testlerinde yüksek risk çıkan gebeler, gebelik döneminde ultrasonografide fetustaanomali saptanan gebeler” dedi.

Dr. Öz son olarak, “Genetik çalışmalar her geçen gün birçok hastalığa neden olan mekanizmaları ortaya çıkarmakta; hastalığın tanı, takibi, seyri ve tedavisinin belirlenmesinde yeni imkânlar sunmaktadır. Amacımız her yaş grubundan hastanın tanı, tedavi ve takip aşamalarına katkıda bulunmak ve genetik danışmanlık hizmeti vererek hastayı ve ailesini bilgilendirmek, bu sayede maddi ve manevi açıdan yıkıcı sonuçları bulunan genetik hastalıklar için toplum sağlığının gelişmesine katkıda bulunmaktır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.