Zamlar kahveci esnafını da vurdu
Şanlıurfa’da, kuru çaya, şekere, Türk kahvesine, elektrik ve doğal gaza gelen zamlar pandemi sürecinde en çok güçlük çeken iş yerlerinin başında gelen kahvehane esnafının belini iyice büktü. Daha iki gün önce şekere yüzde 67 zam geldi. Gelen zamlar hem kahvehane ve çay ocağı işletenleri hem de kıraathanelerde çay içen müşterileri derinden etkiledi. Çay ocaklarında çay içme alışkanlığı olan vatandaşlar artık bir bardaktan sonrası için düşünmeye başladı.
Şanlıurfa’da şu an için kahvehanelerde çay 3 lira.
Şanlıurfa Kahveciler ve Kafeciler Derneği Başkanı Murat Tuzlu, çay ve şekere yapılan zamların kahvehaneci esnafını mağdur ettiğini vurguladı.
Gelen zamlar sonrası çoğu esnafın müşterisinde azalma olduğunu ifade eden Tuzlu, insanların artık çayı kahveyi pahalı bulduğu için içmemeye başladığını dile getirdi.
“Şanlıurfa’da resmi olarak 300 tane kıraathane var” diyen Tuzlu, kentte zamlar sonrası 100’e yakın kafe ve kıraathanenin kepenk kapattığını, bir o kadar iş yerinin de el değiştirdiği bilgisini verdi. Tuzlu, kapanan ve el değiştiren kafe ve kıraathanelerden dolayı birçok elemanın da işsiz kaldığını söyledi.
TUZLU: ÇAYI BİLE ZOR SATIYORUZ
Haliliye’de kendisi de kahvehane işleten Tuzlu, “Eskiden günde bin ila bin 500 arası çay satardık. Şimdi ise günde 300 bardak çay satsak şükrediyoruz” dedi. Tuzlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eski kazanç yok. Nedeni ise normal bir kıraathanede çay 3 TL olmuş. Kafelerde 5, daha lüks yerlerde ise 10 liraya kadar çıkıyor. Bir nargile eskiden 10-15 TL arasıydı, esnaf arkadaşlarımız şimdi 40 TL’den veriyor. Yerine göre 50 TL’ye kadar da çıkıyor. Çayı bile zor satıyoruz.”
“ŞEKER ÇUVALI GEÇEN YIL 200 TL’YDİ, ŞİMDİ İSE 1 BİN 100 TL”
Tuzlu, kahvehaneci esnafının girdi maliyetlerinde yükselmeler olduğunu belirterek, “Şeker çuvalı geçen yıl 200 TL’ydi, şimdi ise 1 bin 100 TL. Çay geçen yıl 70 TL’ydi, şimdi ise 180 TL. Kolanın kasası 20-30 TL’ydi, şimdi 80 TL. Bu zamlar akaryakıttan, elektrikten ve doğal gazdan kaynaklanıyor. Bunların fiyatları düşerse, her şey düzelir. Hükümetten bir an önce bu duruma el atmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.
“ALDIĞIMIZ MALZEMEYİ YERİNE KOYAMIYORUZ”
Salgından önce çayı 1,5 TL’ye sattıkları dönemde para kazandıklarını anlatan Tuzlu, “Salgından önce çay 1,5 TL’ydi, günde 700-800 arası çay satıyorduk. İnanın o zaman para kazanıyorduk. Şu an çay 3 TL, 300-400 arası çay satıyoruz. Ama para kazanmıyoruz. Çünkü zam geliyor aldığımız malzemeyi yerine koyamıyoruz. Çay 3 TL, vatandaş 5 çay içeceğine 2 çay içiyor. Onlar da kendini kısıtlıyor” diye konuştu.