Urfa’da anne adayları bu okulda korkularını yeniyor
Şanlıurfa, Türkiye’de iller kategorisinde doğurganlık hızı en yüksek il olarak dikkati çekiyor. Haliyle kentte anne ve anne adaylarına yönelik hastanelerde birçok bilgilendirici eğitimler yapılıyor. Bu uygulamalı eğitimlerden biri de Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunuyor.
Kentin sağlık yükünü çeken hastanelerin başında yer alan 800 yataklı hastanede 2017 yılından beri ‘gebe okulu’ bulunuyor. Bu okulda doğum uzmanı doktorlar, hemşireler ve ebeler tarafından doğum, doğum öncesi ve doğum sonrasında anneliğe hazırlık, karşılaşılan sıkıntıları asgariye indirmek amacıyla çeşitli eğitimler veriliyor.
Hizmete girdiğinden bu yana gebe okulunda yaklaşık 30 bin anne ve anne adayına uygulamalı eğitimler sunuldu.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı, Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Alev Esercan, gebe okulundaki faaliyetleri anlattı.
Her ay 700’e yakın gebeyi hem toplu hem de bireysel eğitimlere aldıklarını belirten Esercan, sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki seansları bulunduğunu söyledi. Esercan, her iki seansta ikişer saat anne ve anne adaylarına programlar dahilinde bilgeler aktardıklarını vurguladı. Esercan, gebe okulunun amacına ilişkin şunları söyledi:
“Amacımız anne adaylarını normal doğuma teşvik etmek, onların normal doğum korkularını azaltmak, bebek nasıl emzirilir, doğumdan sonra nasıl bakımlar yapılır, bebek nasıl yıkanır, nasıl giydirilir… anne adaylarına psikolojik destek sağlamak, onların doğum ağrılarını azaltmak… onlara egzersizler ve evde yapabilecek doğumu kolaylaştırıcı eğitimler veriyoruz.”
Op. Dr. Esercan, normal doğum konusunda kadınların artık daha bilinçli olduğuna dikkati çekti.
BURADA HERKES YENİ BİR ŞEY ÖĞRENİYOR
Op. Dr. Esercan, daha önce birkaç kez doğum yaptığı halde hastalarının yine eğitimlere katıldığını vurgulayarak, “Burada herkes yeni bir şey öğreniyor. Karşılıklı sohbet havasında geçiyor derslerimiz ve en sonunda diyorlar ki biz bu kadar doğum yaptık ama bunları bilmiyorduk, yeni öğrendik de diyebiliyorlar. Bu dersler aslında herkes için öğretici oluyor. Hem annelerimiz de bilgilenmiş oluyor bu eğitimlerle” dedi.
“Biz gebe okulunda verdiğimiz eğitimin etkilerini doğum hanelerde görüyoruz” diyen Esercan, bilen ile bilmeyen arasında da çok fark olduğunu kaydetti. Esercan, “Bilen hastalarımız eğitimden kaynaklı doğum hanede bile ne yapacaklarını biliyorlar. Burada öğrettiğimiz egzersizleri anne adaylarına doğum hanede de yaptırıyoruz. Aslında bu çok önemli bir eğitim çünkü bilen grup ile bilmeyen grup arasında büyük bir fark oluyor” ifadesini kullandı.
“ANNELERİMİZİ BİLİNÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Eğitimlerin sohbet havasında geçtiğinin altını çizen Op. Dr. Esercan, verdikleri eğitimlerle ilgili şunları söyledi:
“Eğitimlerimiz çok uzun değil, 2-3 saat sürüyor. Aralarda teneffüslerimiz de oluyor. Çok sıkıcı eğitimler değil. Sohbet havasında geçiyor. Biraz daha samimi bir ortamda derslerimizi işliyoruz. Rahatça soru sorabilecekleri, en akla gelmedik kimseye soramadıkları soruları bizlere danışıyorlar. Talepler de artıyor, beğeniyorlar da. Değişik şeyler öğreniyor anneler. Annelerimizi bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Çoğu anne bebeğini nasıl emzireceğini, sütünü nasıl artırabileceğini, bebeğini nasıl yıkayabileceğini öğreniyorlar. Psikolojik desteklere kadar veriyoruz. Genel anlamda baya yoğun bir eğitim oluyor aslında. Annelere a’dan z’ye her şeyi öğretiyoruz. Ayda ortalama 500 civarı anne adayı var ama bu 700 kişiye kadar çıktı. 2017’den beri yaklaşık 30 bine yakın annelerimizi eğittik ve doğumlarına tanıklık ettik.”
“GEBE PLATESİ DE YAPTIRIYORUZ”
Anne adaylarının korkularını yenmek için de mücadele ettiklerini söyleyen Esercan, korkuların çoğunun bilmezlikten kaynaklana vurgu yaptı. Op. Dr. Esercan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ekibimizde kadın doğum uzmanları var, doğum ve sezeryanı da doğum uzmanları anlatıyor. Ebe hanımlarımız, psikologlarımız, diyetisyenlerimiz, çocuk uzmanlarımız var ve özel gebe platesine hakim özel bir fizyoterapistimiz de var. Gebe platesi de yaptırıyoruz. Uzmanlık alanı gebe platesi olan uzmanımız doğum ağrılarını azaltacak, doğumu kolaylaştırıcı egzersizleri yaptırıyor.
Maalesef korkuların çoğu bilmezlikten kaynaklanıyor. İnsan bildiği şeyden korkmaz. Tabii ki doğum korkusunu sıfırlayamayız ama bilinçlendirebiliyoruz, annelerimizin o an ki heyecanını azaltıyoruz. Kaygı ve endişeyi de azaltıyoruz.”
“TERCÜMAN EŞLİĞİNDE SURİYELİ ANNE ADAYLARINA DA EĞİTİM VERİYORUZ”
Op. Dr. Esercan, hastanedeki gebe okulunun ilde örnek gösterilen bir okul olduğunu vurgulayarak, “Diğer illerle de kıyaslarsak örnek gösterilecek bir gebe okulu burası. Bizim hastaneyi örnek alıp Şanlıurfa içerisinde tüm ilçelere açabildiğimiz kadarıyla her ilçede her hastanede bir gebe okulunu açmak istiyoruz. Şu an Birecik’te aktif olarak gebe okulumuz var. Eğitim için de birebir gidiyoruz, öğretiyoruz. Cuma günlerinde özel tercüman eşliğinde gebe okulumuzda Suriyeli vatandaşlar için ders veriyoruz. Birebir dersler veriliyor. Tercümanımıza da aynı dersleri anlattık. Biz burada tüm anneler bilinçlensin istiyoruz” diye konuştu.