enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5529
EURO
34,6877
ALTIN
2.416,97
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
33°C
Şanlıurfa
33°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Az Bulutlu
34°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
34°C

Viranşehir’e özgü lezzet ‘şelengo’

Viranşehir’e özgü lezzet ‘şelengo’

Viranşehir’e özgü lezzet ‘şelengo’
02.08.2022 08:12
0
A+
A-

Türkiye’de sadece Viranşehir’de yetiştirilen ve Şanlıurfa özgü bir lezzet olan şelengonun dışı karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benziyor. Tescil edilerek koruma altına alınan şelengo yaklaşık 45 derece sıcağın altında toplanıyor. Faydalarını saymakla bitmeyen bu meyve türü taze olarak tüketilmediği taktirde tadı bozuluyor.

Türkiye’de sadece Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde yetişen şelengo, bölge halkı tarafından ilgi görüyor.

Dışı karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benzeyen şelengonun sadece ismiyle değil faydalarıyla da önemli bir meyve türü. Görünüşü minik bir karpuza benziyor, kestiğinizde içiyle kavunu andırıyor, tattığınızda ise salatalığa benziyor. Tuzlanarak tüketildiği gibi salatası da yapılan şelengo, nisan ayının sonlarında ekiliyor. Yaz sonunda hasadı yapılan şelengonun acı olanlarının şifalı olduğuna inanılmakta. Karpuz, kavun, kabak ve salatalık benzeri olan şelengo; salata, turşu, dolma, cacık ve meyve olarak tüketiliyor.

Yaklaşık 45 derece sıcağın altında toplanan şelengo, isilik tedavisinde de kullanılıyor. Şelengo kısa sürede tüketilmediği zamanda tadı bozuluyor.

HABERLER  Göbeklitepe UNESCO ile 2 yılda ününe ün kattı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.