enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5557
EURO
34,8672
ALTIN
2.429,18
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
33°C
Şanlıurfa
33°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Çok Bulutlu
33°C
Cumartesi Açık
33°C

İl Başkanı İsmail Yavuz: Çiftçiler fıstığı hak ettiği değerde satamıyor

İl Başkanı İsmail Yavuz: Çiftçiler fıstığı hak ettiği değerde satamıyor

İl Başkanı İsmail Yavuz: Çiftçiler fıstığı hak ettiği değerde satamıyor
08.08.2022 06:20
0
A+
A-

Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa İl Başkanı İsmail Yavuz, fıstık üreticileriyle bir araya gelerek talep ve sorunlarını dinledi. Yavuz, “Çiftçiler fıstığı hak ettiği değerde satamıyor. Fıstık hak ettiği değeri görmüyor. Fıstık üreticileri için herhangi bir iyileştirme yapılmadı” dedi.

Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa İl Başkanı İsmail Yavuz, Karaköprü ilçesine bağlı kırsal Büyük Salkım Mahalle Muhtarı Müslüm Doğan, fıstık üreticisi Osman Badıllı ve birçok çiftçinin katılımı ile düzenlenen basın toplantısında, fıstık üreticilerin yaşadığı sorunları ve taleplerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fıstık üreticilerinin hak ettiği değeri görmediğini ifade eden İl Başkanı Yavuz, “Günümüzde mazot, gübre, ilaç vb. tarımsal ihtiyaçlara yapılan zamlar ve enflasyon karşısında diğer üreticiler gibi fıstık üreticileri de olumsuz etkilendi. Bu etkiyi en aza indirmek için devlet belli kesimlerde iyileştirmeler de bulundu. Ancak fıstık üreticileri için herhangi bir iyileştirme yapılmadı.

Fıstık üreticileri randımanlı bir şekilde ürün alabilmek için 20 yıl hiçbir gelir elde etmeden, sadece masraf yaparak fıstığı bu noktaya getiriyor. Ancak fıstığı yetiştirdikten sonra pazarda hak ettiği fiyata satamıyor, fıstık hak ettiği değeri görmüyor. Buna yönelik olarak yetkililerden ve devletimizden Fıstık üreticisi çiftçiler olarak taleplerimizi dile getirmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

TABAN FİYAT UYGULAMASI

Devletin fındık, buğday gibi tarım ürünlerine uyguladığı taban fiyat uygulamasını fıstık için de talep ettiklerini söyleyen Yavuz, “ Bu şekilde işin uzmanları olan bir ekip tarafından belirlenen taban fiyat uygulaması sayesinde fıstık üreticisinin verdiği emeğin karşılığının alınması sağlanarak piyasa belirleyicilerinin üreticiyi uğrattıkları zarardan kurtarırlar. Böylece tüccarlar çiftçilerin verdiği emekleri hiçe sayıp değerinin çok altında satın alarak 4-5 katı fiyata satamayacaklar. Bununla birlikte ürünün üreticiden tüketiciye ulaştırılana kadar oluşan fahiş fiyat farkının önüne geçilmiş olacak.

HABERLER  Şanlıurfa'da esnaf tarihi handaki çirkin görüntünün son bulmasını istiyor

Bilindiği gibi daha önceki yıllarda dönüm başı fıstığa verilen 50 TL destekleme 20 TL ye düşürüldü. Bu desteklemeyi alabilmek için yapılan masraflarda dönüm başı 20 TL’yi geçti. Yanı bu şartlarda destekleme almak isteyen bir çiftçi otomatikman zarar ediyor. Buna yönelik olarak iyi tarım uygulamasına tabi tutulan fıstığa verilen desteklemenin hak ettiği değerde verilmesini talep ediyoruz.10 yıl boyunca ürün alınmayan fıstığa yetiştirme döneminde de çiftçinin yıllık masraflarını karşılayacak şekilde destek talep ediyoruz.

TMO’nun alım yaptığı tarım ürünlerinde belli bir fiyat skalası olduğu için çiftçi mağduriyeti aza indirgenmeye çalışılıyor. Bundan dolayı fıstık çiftçisinin emeğinin korunması için TMO tarafından taban fiyat uygulaması ile fıstık alımı yapılmasını talep ediyoruz.

15 ile 20 yıl yetiştirme sürecinden sonra fıstık var, bir yıl ürün veriyor, bir yıl vermiyor. Ürün verdiği yıl da maalesef küresel ısınmanın etkisi altında son yıllarda doğal afetler yüzünden ürünün hem kalitesi hem de verimi düşüyor. Kuraklık, aşırı yağış, dolu, don, güneş çarpması vb. doğal unsurlardan çokça etkilenen fıstığın, üreticiyi mağdur etmemesi için bu afetlerin olduğu bölgelerde inceleme yapılmasını ve zarar gören çiftçilere bireysel olarak destek verilmesine ihtiyaç vardır.

Fıstık diğer ürünlerden farklı olarak 50 metrelik mesafelerde bile doğal afetlerden farklı olarak etkilendiği için bölgesel yapılan değerlendirmeler yerine daha dar kapsamlı alanlarda inceleme yapılmasını istiyoruz.

Fıstık üreticilerimizin taleplerini en kısa sürede karşılık bulması ve değer verilmesini umuyoruz. Unutmayalım, ki köylü milletin efendisidir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.