enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4759
EURO
36,1819
ALTIN
2.953,88
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Fıstıkta 2022 yılı tahmini üretim maliyeti açıklandı

Fıstıkta 2022 yılı tahmini üretim maliyeti açıklandı

Fıstıkta 2022 yılı tahmini üretim maliyeti açıklandı
15.08.2022 11:16
0
A+
A-

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdullah Melik, fıstık üreticilerinin zor durumda bulunduğunu belirterek TMO’nun fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat açıklaması ve alım yapması gerektiğini kaydetti.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi, 2022 yılı tahmini fıstık üretim maliyetini kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye’de Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 3 milyon 818 bin 466 dönüm alanda 54 milyon 548 bin 247 meyve veren fıstık ağacı bulunduğu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdullah Melik, meyve vermeyen ağaç sayısının ise 22 milyon 721 bin 902 olduğu bilgisini paylaştı. Melik, Türkiye’de toplam fıstık üretiminin 292 bin ton olduğunu kaydetti.

“BU YIL FISTIKTA REKOLTE DÜŞÜK OLACAK”

Şanlıurfa’da 1 milyon 467 bin 436 dönüm alanda meyve veren ağaç sayısının 20 milyon 10 bin 703, meyve vermeyen ağaç sayısı ise 9 milyon 324 bin 565 olduğunu belirten Melik, Şanlıurfa’da toplam 29 milyon 335 bin 268 dikili fıstık ağacının üretiminin de 124 bin 534 ton olduğunu kaydetti.

Türkiye’de fıstık üretiminde birinci sırayı alan Şanlıurfa’da bu yıl nisan aylarında oluşan don zararından dolayı bu yıl fıstık rekoltesi düşük olacağına dikkati çeken Melik, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi olarak yaptığımız maliyet analiz hesaplamalarında üreticiye bir kilo fıstığın maliyeti 111,08Kg/TL’dir. Yüzde 20 üretici karı da eklendiğinde 133,29 Kg/TL olmalıdır. Bu maliyet hesaplanmasında üreticinin TARSİM poliçe ücreti ve fıstığa yapmış olduğu 15 yıllık fıstık meyve verene kadarki bakım masrafları eklenmemiştir.

Maliyetlerin yüksek olmasıyla birlikte fıstık üreticileri çok zor durumdadır. Üretilen fıstık maliyetleri dahi karşılayamamaktadır. Bugün tek yılda üretilen çekirdeğin kilosunun bile 100-120 TL’ye satıldığı bir dönemde 15 yılda ürün alınmadan bakım yapılan bir kilo kavlatılmış fıstık piyasada 120-135 TL’ye fiyat bulmaktadır. Fıstıktan başka gelir kaynağı bulunmayan ve periyodisite (bir yıl ürün verip bir yıl ürün vermeme) nedeniyle ancak iki yılda bir ürün alabilen fıstık üreticileri zor günler yaşıyor.”

HABERLER  Siverekli çoban, usta ressamlara taş çıkartıyor

“ÜRETİCİLER TÜCCARIN VİCDANINA TERKEDİLECEK”

Abdullah Melik, fıstık üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini belirterek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat uygulamasına gitmesi gerektiğini ifade etti. Melik, “TMO Fındık alımları için nasıl taban fiyat açıklıyorsa ve TMO fındığı alıyorsa fıstık için de taban fiyat açıklamalı ve alımını yapmalıdır. Şanlıurfa’da fıstık borsası, fıstıkta lisanslı depoculuk ve fıstık araştırma enstitüsü veya sert kabuklu meyveler enstitüsü kurulmalıdır. Ürüne prim verilerek desteklenmelidir, aksi takdirde üreticiler tüccarın vicdanına terkedilecektir. GAP projesi kapsamında fıstık üretim alanları da tarımsal sulama kapsamı içerisine alınması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.