enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4759
EURO
36,1819
ALTIN
2.953,88
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da Tam Donanımlı Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı, HRÜ’de Kuruldu

Şanlıurfa’da Tam Donanımlı Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı, HRÜ’de Kuruldu

<strong>Şanlıurfa’da Tam Donanımlı Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı, HRÜ’de Kuruldu</strong>
16.08.2022 07:43
0
A+
A-

Harran Üniversitesi ile Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortaklığıyla hazırlanan ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Şanlıurfa Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı” faaliyete geçti.

Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Merkezi Laboratuvar binasında faaliyete geçen laboratuvar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren en kapsamlı çiğ süt analiz laboratuvarı olma özelliğine sahiptir.

Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından koordine edilen proje kapsamında kurulan laboratuvarda; sığır, koyun, keçi ve manda sütlerinde yağ, protein, laktoz, kuru madde, somatik hücre sayısı, pH, kazein, laktoferrin, aseton, keton madde miktarı ve süt renk koordinatları belirlenmekte.

Laboratuvardan elde edilen çıktılar, hayvan besleme, hayvan ıslahı, hayvan sağlığı ve ürün kalitesinin izlenmesi bakımından önemli parametrelerin elde edilmesine imkân sağlıyor.

Şanlıurfa Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı Harran Üniversitesi bünyesinde yürütülen Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren hayvan yetiştiricilerine de hizmet sunuyor. “Islah Amaçlı Çiğ Süt Teşviği” ve “Çiğ Süt Kalite Sınıflandırma” desteklerinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler laboratuvardan hizmet almaktadırlar. Bu kapsamda Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerindeki faaliyet gösteren 34 işletmeden gelen yaklaşık 10.000 sütün analizi yapılarak önemli bir faaliyet gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 2022 yılı şubat ayından itibaren Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerindeki faaliyet gösteren 141 işletmenin tank sütü sınıflandırması yapılarak Tarım Bakanlığı veri sistemine iletilmiştir.

Proje kapsamında elde edilen süt analizleri doğrultusunda teknik personel ve yetiştiricilere yönelik eğitim programları da düzenlendi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde görev yapan proje personelleri tarafından verilen eğitimler sırasında Süt Sığırlarının Yetiştiriciliği ve Besleme, Süt Hijyeni ve Teknolojisi, Mastitis konularında detaylı bilgiler aktarıldı.

Harran Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi binasında faaliyet gösteren Şanlıurfa Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı bugünkü değeri ile yaklaşık 7 Milyon TL’ye mal olup finansmanın % 70’i Karacadağ Kalkınma Ajansı, % 24’ü Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve % 6’sı Harran Üniversitesi ortaklığıyla karşılandı.

HABERLER  Benzine indirim, otogaza zam geldi

Laboratuvar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve teknik personellerine hizmet vermeye devam etmekte olup laboratuvarda 2022 yılı içerisinde 40.000 adet çiğ süt analizi yapılması hedefleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.