Ticaret Bakanlığı’nın “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kararı ile tüketici satın aldığı ürüne ilişkin, teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecek. Tüketici, iade masrafını karşılamakla yükümlü olacak. Malın ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulmayacak. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilecek.
Tüketiciler Birliği, yılbaşından sonra kargo bedelini, ürün ayıplı mal olmadıkça tüketici ödeyecek. Kargoyu teslim almama, alışverişten vazgeçme durumunda şirket, kargo ücreti için tahsil davası açabilecek.
Tüketiciler Birliği, söz konusu uygulamanın dolandırıcıların ekmeğine yağ sürdüğünü düşünüyor. Daha önce tüketicileri dolandıran, kötü niyetli kişilerce kargo şirketi adıyla gönderilen mesajlara daha sık rastlanabilecek.
Düzenlemenin tüketiciye yansımaları
Yeni düzenlemeyle birlikte, internet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin, iade durumunda kargo ücretini kendileri ödemeleri gerekecek. Bu durum, özellikle büyük ve ağır ürünlerde tüketiciler için ek bir maliyet oluşturacak.
Düzenleme, tüketicilerin iade konusunda daha dikkatli davranmalarını sağlayabilir. Ancak, ürünün ayıplı olması durumunda tüketicilerin iade masrafından sorumlu tutulmaması, tüketicilerin mağduriyet yaşamasını engelleyecek.
Düzenlemenin dolandırıcılara yansımaları
Tüketiciler Birliği, söz konusu düzenlemenin dolandırıcıların ekmeğine yağ süreceğini düşünüyor. Daha önce tüketicileri dolandıran, kötü niyetli kişilerce kargo şirketi adıyla gönderilen mesajlara daha sık rastlanabilecek. Bu mesajlarda, tüketicilerden kargo ücreti adı altında para talep edilebileceği belirtiliyor.
Tüketiciler Birliği, bu tür mesajlara itibar etmemelerini ve kargo ücreti ödemek için herhangi bir işlem yapmamalarını tavsiye ediyor.