enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Yağmurlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

İnternet alışverişinde iadelerde yeni dönem: Kargo ücretini tüketici ödeyecek

İnternet alışverişinde iadelerde yeni dönem: Kargo ücretini tüketici ödeyecek
12.12.2023 20:48
0
A+
A-

İnternet üzerinden alışverişte (e-ticaret), 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeyle, kargoyu teslim almama durumunda cayma hakkını kullanacak tüketici, kargo iade ücretini kendi ödeyecek.

Ticaret Bakanlığı’nın “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kararı ile tüketici satın aldığı ürüne ilişkin, teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecek. Tüketici, iade masrafını karşılamakla yükümlü olacak. Malın ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulmayacak. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilecek.

Tüketiciler Birliği, yılbaşından sonra kargo bedelini, ürün ayıplı mal olmadıkça tüketici ödeyecek. Kargoyu teslim almama, alışverişten vazgeçme durumunda şirket, kargo ücreti için tahsil davası açabilecek.

Tüketiciler Birliği, söz konusu uygulamanın dolandırıcıların ekmeğine yağ sürdüğünü düşünüyor. Daha önce tüketicileri dolandıran, kötü niyetli kişilerce kargo şirketi adıyla gönderilen mesajlara daha sık rastlanabilecek.

Düzenlemenin tüketiciye yansımaları

Yeni düzenlemeyle birlikte, internet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin, iade durumunda kargo ücretini kendileri ödemeleri gerekecek. Bu durum, özellikle büyük ve ağır ürünlerde tüketiciler için ek bir maliyet oluşturacak.

Düzenleme, tüketicilerin iade konusunda daha dikkatli davranmalarını sağlayabilir. Ancak, ürünün ayıplı olması durumunda tüketicilerin iade masrafından sorumlu tutulmaması, tüketicilerin mağduriyet yaşamasını engelleyecek.

Düzenlemenin dolandırıcılara yansımaları

Tüketiciler Birliği, söz konusu düzenlemenin dolandırıcıların ekmeğine yağ süreceğini düşünüyor. Daha önce tüketicileri dolandıran, kötü niyetli kişilerce kargo şirketi adıyla gönderilen mesajlara daha sık rastlanabilecek. Bu mesajlarda, tüketicilerden kargo ücreti adı altında para talep edilebileceği belirtiliyor.

Tüketiciler Birliği, bu tür mesajlara itibar etmemelerini ve kargo ücreti ödemek için herhangi bir işlem yapmamalarını tavsiye ediyor.

HABERLER  Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 30 şoför alımı için kura çekimi yaptı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.