enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
25°C
Şanlıurfa
25°C
Açık
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C

Ağız hijyenine en çok dikkat etmesi gereken kişiler “Engelli ve Engelli yakınlarıdır.”

Ağız hijyenine en çok dikkat etmesi gereken kişiler “Engelli ve Engelli yakınlarıdır.”

Ağız hijyenine en çok dikkat etmesi gereken kişiler “Engelli ve Engelli yakınlarıdır.”
19.08.2022 07:31
0
A+
A-

Engelli bireyler özel bakım ihtiyacı olan ve ağız hastalıkları açısından yüksek risk altında olan kişilerdir. Çoğu gelişmiş ülkelerde olmak üzere dünyada yaklaşık 500 milyon engelli insanın yaşadığı tahmin edilmektedir. Tıp alanında gerçekleştirilen ilerlemeler ve medikal olanaklar ile insan ömrünün uzaması, engelli insanlarında hayatta kalma sürelerini arttırmıştır.

Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Engelli Kliniğinde görevli DT. Baran Sarıtemur, Engelli ve engelli yakınlarına Ağız ve Diş Sağlığının önemi konusunda bilgilendirmelerde bulunarak, İlimizde bulunan Tüm engelli bireylerin Randevu almadan Kliniğimize başvurarak tedavi olabileceklerini belirtti.

Engelli hastaların çocukluktan başlayarak ağız-diş sağlığı konusunda eğitilmesi, özellikle annelerin veya çocuğa bakan kişinin bu konuda bilgili olması çok önemlidir. Düzenli diş hekimi muayeneleri ile birçok hafif engelli hastada, ağız-diş sağlığı problemlerinin önlenmesi mümkün olabilir.

Engelli bireylerde ağız ve diş sağlığını korumak, sorunlarıyla başa çıkabilmek için özel ilgi ve uzmanlığa ihtiyaç duyulduğunu belirten, Diş Hekimi Baran Sarıtemur

Engelli ve engelli yakınları için Ağız ve diş sağlığı konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu. Ağız hijyeni kazanmayan çocuklarımızın ilerleyen dönemlerde birçok diş kaybı yaşadığını ve bununla beraber yaşam kalitesinin düştüğünü biliyoruz. Ağız hijyenine en çok dikkat etmesi gereken kişiler ise engelli ve engelli yakınlarıdır.

Engelli bireyler ağız, diş ve diş eti hastalıkları bakımından yüksek risk grubundadır. Bu kişilerde beslenme ve çiğneme problemleri yaygındır.

Sorunun ve ağrının nereden kaynaklandığını anlamakta ve anlatmakta zorlanırlar. Genel olarak zihinsel ve fiziksel engelli kişilerde problemin kaynağının bulunması ancak hastalık oluştuktan ve ağrı verici bir hale geldikten sonra mümkün olmaktadır.

Şanlıurfa ağız ve diş sağlığı hastanesi olarak engelli bireylerimizin yaşam standartlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Ağır engeli olan bireylerimizin sedasyon (anestezi) altında diş çekimi, süt dişlerinin dolgu ve kanal işlemlerini yapmaktayız. Kliniğimize başvuran engelli hastalarımızın %95’inin ağız hijyeni çok kötü durumda ve birçoğu dişlerini kaybedecek düzeyde.  Bunun sebebi ise ailelerin ağız ve diş sağlığı hakkında yeterli bilgi sahibi olamamasıdır.

HABERLER  Sağlık uygulama tebliği güncellendi: Muayene tutarlarında artışa gidildi

Ailelerin, engelli çocuklarının ağız hijyenine dikkat etmemesi, onların yaşam mücadelesini ne yazık ki daha da zora sokuyor. Ağız hijyeni olmayan engelli bireyler, çürük ile başlayan ve çekim ile son bulan ağrılı bir süreç geçiriyor, bu süreç hem aileyi hem de engelli bireyi yıpratıyor. Çoklu diş kaybı olan engelli bireylerimizin, ilerleyen zamanlarda beslenme güçlüğü çektiğini ve bununla beraber birçok sistemik hastalıklarla mücadele ettiğini biliyoruz. Kliniğimize başvuran ailelere ağız ve diş sağlığı eğitimini verdiğimizde ise ne yazık ki çok geç kalmış oluyoruz.

Çoklu diş kaybı olan engelli hastalarımıza total protez(damak) ve parsiyel protez (çengelli) yaptığımızda kullanma zorluğu çektiği gibi şikayetler alıyoruz, bu yine hem aileyi ve hem de engelli bireyi yıpratıyor.

Ağız ve diş sağlığı hayatımızın en önemli parçası. Mental engelli bireylerimize diş fırçalamayı oyuna dönüştürerek daha cazip hale getirebiliriz. Aileler genelde macun kullanmakta zorluk yaşadıklarını söylüyor. Macun kullanmakta zorluk yaşıyorsanız, kuru bir şekilde dişlerini fırçalayabilirsiniz.

“Engellerin aşılması sizin elinizde. Özel çocuklarımızın hayatına engel olmayalım” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.