enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
25°C
Şanlıurfa
25°C
Açık
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Açık
32°C

Ter kokusundan kurtulmak mümkün mü?

Ter kokusundan kurtulmak mümkün mü?

Ter kokusundan kurtulmak mümkün mü?
24.08.2022 09:25
0
A+
A-

Aşırı terleme kişinin gündelik yaşantısını etkileyen ve sosyalleşmesini engelleyen bir sağlık sorunu. Özellikle içinde bulunduğumuz kavurucu yaz günlerinin ise kabusu diyebiliriz. Uzman Dr. Makbule Dündar, bu sorunu cerrahi müdahalelerin dışında günlük davranışlarımıza yansıtarak çözebileceğimizi belirterek, “Öncelikle suya ve sabuna dokunulmalı. Her gün düzenli banyo yapılmalı. Temiz kıyafetler giyilmeli” tavsiyesinde bulundu.

Terlemek, vücudumuzdaki toksinleri atmak açısından oldukça önemli. Ancak bazı kişilerde terleme aynı zamanda kötü kokuya da neden oluyor. Kötü kokuları yok etmek için genelde deodorantlar, parfümler ya da ‘roll-on’lardan faydalanılıyor. Bu ürünler kötü kokuyu gidermede etkili olsalar da kimyasal madde içermeleri sebebiyle aynı zamanda da vücuda zarar veriyor. Ter kokularını önleyebilecek doğal yöntemler de bulunuyor.

Terlemenin vücudun ısı dengesini kurmayı sağlayan normal bir vücut fonksiyonu olduğunu ve vücutta gelişen bazı toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar, “Egzersiz, heyecan, stres, fiziksel olarak yorgunluk, aşırı baharat tüketimi gibi durumlarda terleme miktarında artma görülebildiği gibi sıcak havalarda vücut ısı artışını düzenlemek için de terlemede artış görülür” dedi.

HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR

Özellikle baharatlı yiyecekler, bazı ilaçlar, kişinin derisindeki konakçı bakteriler terin kokusunu etkileyebilir. Yine birtakım metabolik ve hormonal hastalıklar da terin miktarını ve kokusunu etkilediğine değinen Makbule Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsan vücudunun fizyolojik bir fonksiyonu olan terleme, bazı kişilerde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. ‘Hiperhidrozis’ adı verilen hastalıkta; herhangi bir aktivite olmaksızın, hava sıcaklığından bağımsız olarak vücudun özellikle el, koltuk altı, ayaklar gibi belli bölgelerinde aşırı miktarda terleme görülür. Hiperhidroz, genetik yatkınlık sonucu olabileceği gibi psikolojik faktörler, menapoz, guatr, hipertiroidi, diabet, obezite gibi pek çok hastalığın da belirtisi olabilir.”

HABERLER  Son 24 saatte korona virüsten 341 kişi hayatını kaybetti

SU VE SABUNA DOKUNUN

Öte yandan yapılan birçok bilimsel çalışma, deodorant ve roll-on kullanımının zararlardan bahsediyor Makbule Dündar, bu ürünlerin verdiği zararlar hakkında henüz kesin kanıt olmasa da vücut temizliğimiz için en iyi seçeneğin sabun ve su olduğunu söylüyor.

5 ADIMDA TER KOKUSUNDAN KURTULMA YÖNTEMLERİ

1- Her gün düzenli banyo alışkanlığı.

2- Günlük deodorant kullanımı.

3- Terleme önleyici medikal kremleri akşam kullanmak.

4- Temiz kıyafet kullanımı.

5- Botoks tedavisi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.