Şanlıurfa’da Ekonomik kriz ayakkabı tamircilerine yaradı
Yarım asrı aşkın süredir 6 metrekarelik dükkanında ayakkabı tamirciliği yapan 73 yaşındaki emektar ustalardan Ahmet Ensari, ayakkabı fiyatlarının artmasıyla vatandaşların tamir için dükkanına daha sık uğramaya başladığını belirterek, “Şimdi ayakkabılar pahalı olduğu için bizim işler de arttı. Pahalılıktan dolayı herkes ayakkabı tamirine döndü” dedi.
Son yıllarda unutulmaya yüz tutan, aralarında ayakkabı tamirciliğinin de yer aldığı geleneksel meslekler, ekonomik kriz yüzünden yeniden değer kazanmaya başladı.
Ekonomik zorluklardan dolayı ihtiyaçlarını büyük oranda kısıtlayan tüketiciler alışkanlıklarını değiştirince ayakkabı tamirciliği gibi bazı mesleklerde iş yoğunluğu yaşanıyor.
Şanlıurfalı ayakkabı tamircisi 73 yaşındaki Ahmet Ensari, çıraklık ve kalfalık dönemi ile birlikte yaklaşık 65 yıldır bu mesleğin içinde.
Emektar ustanın kent merkezinde 6 metrekarelik dükkanında yoğunluk gözleniyor.
BİHA’ya konuşan Ensari, insanların yeni ayakkabı almaya gücü yetmemesi nedeniyle artık eski ayakkabılarını tamir ettirmeye yöneldiğini vurguladı.
ENSARİ: VALLAHİ İŞ ÇOK
“Pahalılıktan dolayı herkes ayakkabı tamirine döndü” diyen Ensari, şunları söyledi:
“Sabah geliyorum akşama kadar işin başında oturuyorum, vallahi iş çok. Sırada bekliyor buradaki ayakkabılar tamir için. Bin bereket versin, akşama kadar durmuyorum. Allah benim kısmetimi gönderiyor, ben de çalışıyorum.”
Ensari, yırtık ayakkabıların çiftini 20 liraya diktiğini, pençeyi 35 liraya çektiğini, topuk lastiğini 30 liraya çaktığını, ayakkabıyı 10 liraya boyadığını söyledi.
“ŞİMDİ AYAKKABILAR PAHALI”
Ensari, işlerinin son dönemlerde arttığını belirterek, “Şimdi ayakkabılar pahalı olduğu için işler arttı. Allah bin bereket versin, kazanıyoruz. Ben isterim vatandaş çocuğunu buraya getirsin, koysun, ben yetiştiririm onu. Allah bana ömür verdikçe bu mesleği yapmaya devam edeceğim. 80 yaşında da 90 yaşında da yaparım” dedi.
“AYAKKABI TAMİRCİSİ İKİ ELİN PARMAK SAYISINDAN AZ”
Urfa’da ayakkabı tamircisinin “iki elin parmak sayısından daha az” kaldığını ifade eden Ensari, “Devlet ve belediye bir el atsın, mesleklerimiz ölüyor, yazık. Urfa’da ayakkabı tamircisi 5 tane kalmış. Ben torunuma diyorum gel yanımda çalış, bana ‘bu meslek ne’ diyor. Daha önce çok çırak yetiştirdim ama çoğu yapmadı” diye konuştu.
“İNSAN KANAAT ETMEZSE HİÇBİR YERE VARAMAZ”
Ensari, 5 çocuk babası olduğunu belirterek, çocukları ayakkabı tamirciliğinden kazandığı parayla okutup evlendirdiğini anlattı.
“Ömrüm sanki dükkanı açtım, kapattım… sanki bu şekilde geçti” diyen Ensari, “Yetimdim, küçüktüm, hep çalıştım. Çalıştım, kanat ettim. İnsan kanat etmese hiçbir yere varamaz. İsrafı sevmedim, hayatta sigara içmedim, kahvelerde oturmadım, hafta sonu demedim sadece çalıştım ve ölene kadarda çalışacağım” ifadelerini kullandı.