enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5658
EURO
34,9692
ALTIN
2.418,00
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Az Bulutlu
33°C
Cumartesi Açık
33°C
Pazar Çok Bulutlu
32°C

Şanlıurfa’daki Suriyeliler şehre yönelik fikirlerini yazdı

Şanlıurfa’daki Suriyeliler şehre yönelik fikirlerini yazdı

Şanlıurfa’daki Suriyeliler şehre yönelik fikirlerini yazdı
11.11.2022 11:16
0
A+
A-

Suriye’deki iç savaştan sonra Şanlıurfa’ya sığınan Suriyeliler, uluslararası bir proje kapsamında Urfa ile ilgili görüşlerini yazdı. Suriyelilerin gözlemlerinde Urfa için “gurur, hüzün ve utanç” bir arada.

Türkiye’de sığınmacılara kucak açan kentlerin başında hiç şüphesiz Şanlıurfa var. Şanlıurfa, 2011’de iç savaştan kaçarak ülkeye sığınan 500 binin üzerinde Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Geçici koruma altındaki Suriyeliler zamanla hayatın bir gerçeği haline geldi. Haliyle Suriyeliler ulusal ve uluslararası birçok araştırma ve eğitim programına da konu oluyor.

Son olarak Şanlıurfa’da yaşayan farklı yaş ve meslek gruplarından oluşan Suriyelilere Şanlıurfa ile ilgili görüşleri soruldu. Bir eğitim programı kapsamında yapılan çalışmada, Suriyelilerin şehre yönelik fikirleri arasında farklı noktalar ön plana çıktı. Aktarımlarda Urfa için “gurur, hüzün ve utanç” bir arada.

Urfa ile ilgili Suriyelilerin görüşlerinden bazıları:

“Şanlıurfa’yı daha önce bilmiyordum. Urfa’daki insanlar, bizim Deyruz Zor’daki gibi aynı alışkanlıkları sahip. Urfalılar iyi insanlar.”

“URFA BENİM ŞEHRİME BENZİYOR”

“Şanlıurfa’ya gelmeden önce aklımda ruhani bir şehir vardı çünkü Urfa’da Hazreti İbrahim’in yeri var. Balıklıgöl var. Geldikten sonra güzel bir yer gördüm ve burası benim şehrime benziyor. Aynı dil var, bu şehrin havası benim şehriminki gibi. Şanlıurfa halkı benim şehrim gibi, basit ve inanılmaz. Dünya insanları gibi bazen iyi bazen kötü, çok farklı değil ama genellikle iyi insanlar.”

“URFA’DA İŞ YOK”

Urfa ile ilgili görüşlerini dile getiren başka bir Suriyeli ise işsizliğe dikkati çekti. Suriyeli, Urfa ile ilgili görüşünde “Şanlıurfa çok iyi ama iş yok. Hayat biraz zor, hayat kolay değil ama millet iyi” ifadelerini yer verdi.

“SURİYELİR GÜNEŞİN VE YAĞMURUN ALTINDA BEKLİYOR”

HABERLER  Tatlıses’in şarkısına Cumhurbaşkanı Erdoğan da eşlik etti

Başka bir Suriyeli ise Urfa’da kimlik kartı alabilmek için güneşin altında bekletildiklerine dikkati çekti. Suriyeli, görüşünde şu ifadelere yer verdi:

“Urfa sakin ve basit bir şehir. Urfa’da insanlar genellikle pozitif ve iyi. Benzer bir kültür var, aynı hava, aynı yiyecekler. Ama bazı istisnalar var, eğer sıradan insanlar başka bir ülkeye gelirse, biri kötü mağara adamıdır, onu iyidir. Urfa’da 500 bin Suriyeli var. Lojistik hizmetine ihtiyaçları var. Binalar çok küçük. Her gün Suriyeliler, kimlik kartı alabilmek için güneşin ve yağmurun altında bekliyor”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.