enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3669
EURO
34,9566
ALTIN
2.325,55
BIST
9.153,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C

İsotun fiyatı 4’e katlandı

İsotun fiyatı 4’e katlandı

İsotun fiyatı 4’e katlandı
19.12.2022 07:11
0
A+
A-

Şanlıurfa’da, tadı, rengi ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan isotun fiyatları bu yıl cep yakıyor. İsotun geçen seneye göre fiyatının 4’e katlanması hem satıcının hem de alıcının elini kolunu bağlıyor.

Şanlıurfa’nın vazgeçilmez baharatlarından olan coğrafi tescil belgeli isot, çarşı ve pazardaki fiyatıyla hem tüketiciyi ve hem de satıcıyı düşündürüyor.

BİHA’nın konuştuğu tarihi Balıklıgöl bölgesinde baharat satan esnaf, biber üretiminin az olmasından dolayı fiyatların geçen yıla göre 4’e katlandığını söyledi.

KILIÇ: SEBEP ÜRETİM DÜŞÜKLÜĞÜ

Şanlıurfa’da bu yaz biber üretiminin az olmasından dolayı isot fiyatlarında artış olduğunu belirten esnaf Sadık Kılıç, şunları söyledi:

“İsot fiyatları sene başından beri geçen yıla göre yüzde 400 arttı. Bunun sebebi de üretimin düşük olması. Bir önceki yıl çiftçinin çok zarar etmesinden dolayı çiftçi biberi ekmedi. Biberi ekmeyince de ertesi yıl ürün az oldu. Talep çok üretim az olunca fiyatlar katlandı. Bu da doğal olarak vatandaşa yansıdı.”

Pul biberin kilosunun hakkı 100-120 lirayken bugün 300 liraya satıldığına dikkati çeken Kılıç, “Fabrikasyon biberler 80-120 lira arasında değişiyor. El yapımı biberlerimiz ise 150 liradan başlıyor  300 liraya kadar gidiyor” dedi.

İsot fiyatlarının yüksek olmasının satışları da olumsuz etkilediğini vurgulayan Kılıç, önceki senelerde günde 10 ürün kargolarken şimdilerde günde 1 veya 2 ürünü gönderdiklerini kaydetti. Kılıç, “Bizim sattığımız ürünler daha çok hediyelik ürünler olduğu için adam geliyordu 5 kilo şundan, 10 kilo şundan diyordu, şimdi ise kendi evine ancak alabiliyor” ifadesini kullandı.  

KÖPRÜBAŞI: URFALILAR FARKINDA

Yaklaşık 15 yıldır Şanlıurfa’da isot ve kurutmalık satan esnaf Ahmet Köprübaşı, geçen yıl kilosu 2 liraya alınan yaş biberin bu yıl 15-16 liraya alınmasının isot fiyatlarını arttırdığını kaydetti.

HABERLER  Şanlıurfa'da toplu ulaşıma büyük zam geliyor

“Geçen sene 50 liraya sattığım biberi şimdi ise 150 liraya satıyorum” diyen Köprübaşı, vatandaşın zaman zaman tepkisiyle karşılaştıklarını söyledi. Köprübaşı, “Vatandaş geçen sene gelip 20-50 lira arası aldığı ürünü, bu sene 100-150 lirası arası bir fiyata alıyor. Urfalılar farkında fiyatın neden yüksek olduğunun ama dışarıdan gelen müşteriler yaş biberin ne kadar pahalı olduğunu bilmiyor. Onlar sadece fiyatları görüyor ister istemez tepki veriyor” diye konuştu.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.