Şanlıurfa’da günlük 25 ton gübre üretiliyor
ŞANLIURFA -TÜRKİYE’DE SAYILI “STABİLİZE ARITMA ÇAMURU KULLANIM İZİN BELGESİ’NE SAHİP BELEDİYELERDEN BİRİ OLAN ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ŞANLIURFA ATIK SU ARITMA TESİSLERİNDE ÜRETTİĞİ ARITMA ÇAMURU, ORGANİK GÜBRE OLARAK ÇİFTÇİLERE DESTEK OLUYOR. TESİSTE 165 BİN METREKÜP ATIK SUDAN GÜNLÜK ORTALAMA 25 TON GÜBRE ELDE EDİLEREK, EKONOMİYE YILDA 20 MİLYON LİRA KATKI SAĞLANIYOR.
Atık sudan elektrik ve gübre üretimi konularında Türkiye’de sayılı şehirlerden biri olan Şanlıurfa’da, belediyenin girişimleriyle tam kapasiteli ve modern cihazlarla donatılan tesislerde bir yandan biyogazdan enerji üretimi yapılırken, diğer yandan da atık sudan elde edilen gübre sayesinde çevreci ekonomiye doğrudan katkı sağlanıyor.
Kendi enerjisini üreten, arıttığı suyu tarımsal sulamada kullanan ve geliştirdiği organik gübreyle tarımsal üretimi destekleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi geri dönüşümün en güzel örneklerinden birini Şanlıurfa’da hayata geçirerek Sıfır Atık konusunda da önemli adımlar atıyor.
GÜNLÜK 5 BİN 500 METREKÜP BİYOGAZ
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından tam kapasite olarak hizmet veren tesiste günlük 5 bin 500 metreküp biyogaz üretimi de sağlanıyor. Ayrıca; tesis daha önceden ithal edilen yedek parçalar da Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan 3D İnovatif Atölye ile üretiliyor.
Beyazgül, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli ve ŞUSKİ Genel Müdürü Muhammed Said Güllüoğlu ile birlikte Şanlıurfa Atık Su Arıtma Tesisinde incelemelerde bulunarak ilgili Daire Başkanı Yavuz Selim Boyacı’dan bilgiler aldı.