enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5221
EURO
34,8500
ALTIN
2.487,24
BIST
9.553,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C

Şanlıurfa’da hastaneler çocuk hastalarla doldu

Şanlıurfa’da hastaneler çocuk hastalarla doldu

Şanlıurfa’da hastaneler çocuk hastalarla doldu
27.12.2022 07:57
0
A+
A-

Şanlıurfa’da son haftalarda hastanelerin acil ve poliklinik servisleri hasta çocuklarla doldu. Havaların soğumasının ardından gribal enfeksiyon şikayetleriyle aynı seyreden ancak iyileşme süreci uzun ve ağır geçen salgın, özellikle küçük çocuklarda etkili oluyor. Okullarda hızla yayılan salgınla ilgili ailelere uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Serhat Deveci, çocukları hastalıklardan korurken özellikle doğru bilinen yanlışlara dikkati çekti.

Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı üst solunum yolu rahatsızlıklarında artış meydana geldi. Çocuklar arasında hızla yayılan ve grip olarak genellediğimiz virüs salgını hastanelerin acil ve poliklinik servislerinde yoğunluğa neden oluyor. Bu dönemde çocukları hastalıklardan korumak için bir dizi önlem alınması gerekiyor.

Şanlıurfa’nın özel sağlık kuruluşlarından Nev Hospital’ın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Serhat Deveci, BİHA’ya, çocukları kış hastalıklarından korumanın yolları hakkında bilgiler verdi.

DEVECİ: ÇOCUK SERVİSLERİNDEKİ YATAKLARIMIZ YÜZDE YÜZ DOLULUKTA

Şanlıurfa’da mevsimsel hastalıklar nedeniyle çocuk servislerine başvuran hasta sayısında artış yaşandığını belirten Deveci, hastanelerde doluluk oranlarının yükseldiğini kaydetti. Deveci, “Mevsimsel olarak beklediğimiz, alt solunum yolu ve üst solunum yolu enfeksiyonları hastalıklarında artış gözleniyor. Bu mevsimde bu hastalıklar mevsimsel olarak normal. Çocuklarda gördüğümüz enfeksiyonlar genelde viral olmakla beraber bunun yanında bakteriyel enfeksiyonları da görmekteyiz. Bu dönemde ciddi bir yoğunluğumuz var, yoğun bakımlarda yüzde 100 doluluk var. Servisteki yataklarımız yüzde yüz dolulukta” dedi.

“ÇOCUKLARI DİNLENMELERİNİ SAĞLAMAK GEREKİR”

Çocukları hastalıklardan korurken özellikle doğru bilinen yanlışları düzeltmek gerektiğinin altını çizen Deveci, çocukları hastalıklardan korunma yolları hakkında şu önerilerde bulundu:

“Odayı havalandırmadan içerisini sürekli sıcak tutmak, yanlış. Odanın havalandırılması gerekir. Odanın nem oranını ayarlamak gerekir. Ebeveynler özellikle kaloriferi son sıcaklığa alıyorlar. Bunun yanında klimaları çalıştırıyorlar. Bunlar yanlış. Yapılması gereken odanın nem oranını yüzde 40 ve 60 arasında ayarlamak. Çocuklarda oda sıcaklığını ise 22-24 derece arasında ayarlamak lazım. Beslenmesini düzenlemek ve bol sıvı almasını sağlamak ve bu dönemde ateş takibini yapmak gerekir.”

HABERLER  Suruç Ovası'ndaki bilinçlendirme çalışması anız yangınlarını azalttı

“HER ATEŞTE ANTİBİYOTİK KULLANMAK OLMAZ”

Deveci, ilaçların bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğini belirterek, “Her ateşte antibiyotik tedavisi yapmamak gerekir. Çocukların bu dönemlerde dinlenmelerini sağlamak ve onları toplu ortamlardan izole etmek gerekir. Bunlara dikkat edersek çocukların rahatlıkla bu enfeksiyonları atlatacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“DOKTORA DANIŞMADAN KULLANMAYIN”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Deveci, bağışıklığı güçlendirmek için kullanılan takviye gıda ve vitaminlerle ilgili de uyarılarda bulundu.

Bu tür takviye gıda ve vitaminlerin doktora danışmadan kullanılmasının yanlış olduğunu belirten Deveci, çocukların bol bol sıvı alması gerektiğini vurguladı. Deveci, “Bu dönemlerde özellikle çocukların sıvı beslenmelerini öneriyoruz. Çocuğun yaşına göre değişmekle birlikte sıvı beslenme önemli. Ebeveynlere özellikle takviye gıdaları ve vitaminleri doktorlara danışmadan kullanmalarını tavsiye etmiyoruz. Takviye edici gıdalar noktasında pahalı olmalarına karşın hiçbir faydası olmamasından mütevellit kullanmalarını önermiyoruz” diye konuştu.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.