Urfa’da ekmeğe zam haberine yalanlama
Şanlıurfa’da 3,5 lira olan ekmeğe önümüzdeki pazartesiden itibaren 50 kuruş zam geleceği iddia edilmişti. Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, söz konusu iddiaları yalanlayarak ocak ayında ekmeğe kesinlikle zam yapılmayacağını söyledi.
BİHA’ya açıklamalarda bulunan Karaatlı, “Bu haberler nereden çıkıyor bilmiyorum. 16 Ocak’ta zam falan yok. Hatta bu ay bitene kadar ekmeğe zam yok. Yarın ne olacağı belli değil ama bu ay zam olmayacağını kesin teyit ediyorum. Bu ay zam yok, şubat ayında zam olacak” diye konuştu.
“ZAM YAPMAMAK İÇİN DİRETİYORUM”
“Asgari ücrete yapılan artışı haliyle ekmek fiyatına yansıtmak zorundayız” diyen Karaatlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sigorta primleri artıyor, BAĞ-KUR primleri artıyor, bunlar hep esnafa yansıdığı için bizim de iş yerlerine katkı sunmamız lazım. Mesela Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Gaziantep, Erzincan, Elazığ, Siirt ve Kahramanmaraş gibi çevre illerde ekmek 5 lira olmuş. Ben zam yapmamak için diretiyorum ama bazı şeyler de kaçınılmaz oluyor artık. Bu ay sonunda primlere yansır yansımaz, belli değil. Ben de o yüzden önümüzdeki ay düşünüyorum. Nihayetinde ben de bir vatandaşım, 20 gün 20 gündür. Gerçekten ekmek önemli bir konu.”
“BELEDİYENİN HALK EKMEĞİ YANLIŞ BİR KARAR”
Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Karaatlı, Büyükşehir Belediyesinin halk ekmek uygulamasını eleştirdi. Yeni yıl itibarıyla seri üretime başlanan halk ekmeğin “yanlış bir karar” olduğunu söyleyen Karaatlı, “Halk ekmeğin yanlış bir karar olduğunu ben her zaman savundum, savunacağım da” dedi.
Karaatlı, halk ekmekte vergi kaçırıldığını iddia etti.
“Benim esnafım vergisini veriyor satış yapıyor. Ama belediye halk ekmeğinin gayriresmi çalıştığını gün gelir yetkili birimlere bildireceğiz” diyen Karaatlı, şunları kaydetti:
“Eşit şartlarda mücadele edilmiyor. Benim esnafım vergiye tabi. Maliyenin bunu göz önüne alması lazım. Çünkü ben maliyeye bildireceğim. Ne satarsanız satın, maliyenin satış fişi istemesi lazım. Vergi kaçırıyor yani. Gelsin onlar da esnafım gibi vergisini ödesin. İçerde çalışanların sigortasını yapsın… Yasa dışı işler yapılıyor. Vergi kaçırılıyor. Yer kiralaması yapmadan, yere kulübe indirmiş. Kime danıştı da oralara indirdi yani. Mesela karpuzculardan kira bedeli alıyorsun. Ama indirdiğin ilçelerin kiralama sözleşmesini yapmış mısın? Milli Emlak Müdürlüğünden yok. Satış fişi veriyorlar mı? O da yok. Ekmeklerin cam bölme içerisinde olması lazım ama gittim baktım sepetler yerde. Ben söyledikten sonra iki tane tahta raf çakmışlar ama kapalı alanda olması lazım. Bu gibi büfelerde satılan ekmekler cam bölge içerisinde muhafaza edilmesi lazım. Kurallara uygun hareket etmiyorlar. Denetim belediyeye ait, belediye de kendi kendini denetler mi? Eşit şartlarda mücadele etmiyoruz. Fırıncıya gidip her şeyi istiyorsun ama sen yapmıyorsun. O yüzden ekmeğimizin kalitesi düşüyor”.