enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4906
EURO
36,2551
ALTIN
2.963,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Deprem sonrası ruhsal bozukluklara dikkat!

Deprem sonrası ruhsal bozukluklara dikkat!

Deprem sonrası ruhsal bozukluklara dikkat!
13.04.2023 09:10
0
A+
A-

Psikiyatri Uzm. Dr. Begüm Yıldırım Cinek, her insanın deprem sonrası etkilenme düzeyi farklı olduğunu belirterek, “Depremin kişide duygu, düşünce ve davranışlarına göre çeşitli tepkiler verebilir” dedi.

ŞANLIURFA -Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Psikiyatri Uzm. Dr. Begüm Yıldırım Cinek, depremin ani ve beklenmedik bir şekilde yaşanması kişilerde travmatik etkiler bırakabildiğini ve yoğun bir kontrol kaybı hissine sebep olabildiğinin altını çizdi.

Uzm. Dr. Cinek, depremin üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen hala aşırı korku, çaresizlik, dehşete düşme hisleri, şok, duygularını hissedememe, tepkisizlik ve ağlayamama yakınmaları olabildiğini de ifade etti.

Uzm. Dr. Cinek, “6 Şubat’ta Şanlıurfa ve birçok ilimizde yaşanan depremlerin ruh sağlığımıza etkilerinden bahsedeceğim. Depremin üstünden zaman geçmiş olmasına rağmen hala aşırı korku, çaresizlik, dehşete düşme hisleri, şok, duygularını hissedememe, tepkisizlik ve ağlayamama yakınmaları olabilir. Deprem olayını sürekli tekrar yaşıyor gibi hissetme, deprem anlarını tekrar tekrar hatırlama, yaşananlarla ilgili rüyalar ve gündüz düşleri görülebilir.

Deprem olayını hatırlatan yerlerden ve durumlardan kaçınma davranışları olabilir. Olayın tamamını ya da bazı kısımlarını hatırlayamama, depremin olduğu eve girememe, insanlardan uzaklaşma, olayla ilgili konuşmayı istememe görülebilir. Uykusuzluk, sinirlilik, çabuk öfkelenme, aşırı irkilme, çarpıntı, titreme, nefes almakta zorluk gibi aşırı gerginlik belirtileri yaşanabilir. Geleceğinin kalmadığı duygusuna kapılma, yakınlarının ölmesiyle ilgili suçluluk hisleri görülebilir.

Yaşananlar hakkında çaresizlik hissedilebilir. Deprem yaşamış kişilerde ilk haftalarda tüm bu belirtilerin görülmesi doğaldır. Bu belirtiler anormal duruma verilen normal tepkiler olarak değerlendirilir. Bu belirtilerin özellikle ilk üç ay içerisinde kendiliğinden düzelme eğilimi olduğu bildirilmiştir. Ayrıca afet dönemlerinde özellikle daha önceden ruhsal bozukluk tanısı olanların ilaçlarını temin etmeleri ve tedavilerinin aksamaması çok önemlidir. Gerekli durumlarda mutlaka ruh sağlığı uzmanlarından destek alınmalıdır” dedi.

HABERLER  Sağlık Bakanı Koca, TURKOVAC aşısı için 846 bin 451 kişinin gönüllü olduğunu duyurdu

PEKİ KENDİNİZİ DAHA İYİ HİSSETMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Böyle dönemlerde sosyal destek çok önemli olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Cinek, “Öncelikle yaşadığınız olayla ilgili duygu ve düşüncelerinizi sizi dinleyebilecek bir yakınınızla paylaşmaktan kaçınmayın. Böyle dönemlerde sosyal destek çok önemlidir. Aile, arkadaşlar ve komşularınızla olan destekleyici ve olumlu ilişkileri sürdürün. Mümkün olduğunca günlük rutin aktivitelerinize ve sosyal etkinliklerinize devam etmeye çalışın. Çok yoğun endişe hissediyorsanız, nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri iyi gelebilir.

Gün içinde depreme ait görsellere ve videolara maruziyet süresini mümkün olduğunca kısaltmalısınız. Son olarak ruhsal yakınmalarınızla tek başınıza baş edemeyeceğinizi düşündüğünüz her zaman ruh sağlığı uzmanlarına başvurarak danışmanlık alabileceğinizi unutmayın” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.