enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C

Şanlıurfa milletvekillerinin meclisteki 5 yıllık Genel Kurul konuşma performansı

Şanlıurfa milletvekillerinin meclisteki 5 yıllık Genel Kurul konuşma performansı

Şanlıurfa milletvekillerinin meclisteki 5 yıllık Genel Kurul konuşma performansı
17.04.2023 13:29
0
A+
A-

TBMM’nin 27’nci dönem milletvekillerinin 5 yıllık görev süresi doldu. Milletvekillerinin bu süreçte mecliste yaptıkları genel kurul konuşmalarına bakıldığında, Urfa’da 82 konuşmayla rekorun HDP’li Ömer Öcalan’da olduğu görülüyor. En az konuşan isimler ise, ant içme dahil ikişer konuşmayla yetinen AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile vekillikten istifa eden Ahmet Eşref Fakıbaba oldu.

24 Haziran 2018’de başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 27’nci Yasama Dönemi, 7 Nisan’da yapılan son oturum ile sona erdi. Bu dönem boyunca milletvekillerin mecliste gösterdikleri performans birçok defa merak konusu oldu.

BİHA’nın yaptığı çalışmaya göre, 27’nci Yasama Dönemi boyunca Urfa milletvekilleri arasında Genel Kurul’a hitaben yapılan konuşmalarda en çok söz alan isim HDP’li Ömer Öcalan olduğu görülüyor. Genel Kurul’a en az hitap eden milletvekilleri ise, AK Partili İbrahim Halil Yıldız ile milletvekilliğinden istifa eden Ahmet Eşref Fakıbaba oldu.

ANT İÇME DIŞINDA SADECE BİR KERE KONUŞTULAR

Urfa’yı 8 milletvekili ile TBMM’de temsil eden AK Parti milletvekillerinden Halil İbrahim Yıldız ile 26 Ekim 2022’de hem AK Parti’den hem de milletvekilliğinden istifa eden Ahmet Eşref Fakıbaba, ant içme dışında sadece birer defa söz aldı. Yıldız, 24 Temmuz 2018’de HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın Şenyaşar ailesi ile ilgili olarak kendisine sataşmasına cevap vermek için Genel Kurul’a hitap etti. Fakıbaba ise, 30 Ekim 2018’de Mersin Milletvekili Behiç Çelik’in 6 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili İYİ Parti Grubu adına yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklamasına karşılık olarak konuştu.

AK Parti’nin diğer Urfa milletvekillerinden Mehmet Ali Cevheri ile Halil Özcan, ant içme ile birlikte beşer defa söz hakkı alırken, Ahmet Akay ant içme dahil 7 defa, Mehmet Kasım Gülpınar ise ant içme dahil Genel Kurul’a 10 defa hitap etti.

HABERLER  Ahmet Tüysüz Deva Partisi’nden istifa etti

AK Parti’nin diğer milletvekilleri Halil Özşavlı ile Zemzem Gülender Açalan’ın performansına bakıldığında ise, Özşavlı’nın ant içme dahil 27 kere, Açalan’ın ise 39 kere söz alıp Genel Kurul’a hitap ettiği meclis kayıtlarında geçiyor.

82 KERE İLE EN ÇOK KONUŞAN İSİM ÖMER ÖCALAN

Urfa’dan TBMM’ye 4 milletvekili gönderen Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçilmiş isimlerinin Genel Kurul’da en aktif vekiller olduğu söylenebilir. Genel Kurul’a hitap etme oranı açısından en yüksek performansı, ant içmeyle birlikte 82 kere konuşan Ömer Öcalan gösterdi. Hem kendi partisinin hem de diğer partilerin meclisteki Urfa temsilcilerinin rekorunu kıran Öcalan, gerek gündem ve gündem dışı konularda, gerekse kanun teklifleri görüşmelerinde birçok konuda söz aldı.

HDP’nin diğer isimlerinden Ayşe Sürücü ant içme dahil 58 kere söz hakkı alırken, Nusrettin Maçin ise, 28 kere Genel Kurul’a hitaben konuştu. Urfalı iki kadın vekilden biri olan Sürücü, konuşmalarını kadın ve çocuk hakları, DEDAŞ’ın Urfa’daki uygulamaları, kentteki sağlık sorunları, Urfalı mevsimlik tarım işçilerinin sorunları ile kentteki silahlı kavgalar gibi konulara ayırdı.

Mecliste Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi olan HDP’li Maçin de, daha çok tarım ve çiftçilerin sorunlarına değinen konuşmalar yaptı.

TBMM Grup Başkanvekili olan HDP’li Nimetullah Erdoğmuş’un ise, ant içme dahil 66 konuşma yaptığı görülüyor. Ancak sadece bir konuşmasını Urfa’ya ayırdı ve bunda da Urfa’daki seçim güvenliğine değindi.

MHP VEKİLİ ÖZYAVUZ 40 KERE SÖZ HAKKI ALDI

Urfa’dan TBMM’ye bir milletvekili gönderen Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Urfa temsilcisi İbrahim Özyavuz’a bakıldığında, AK Partili milletvekillerinin üstünde bir performans sergileyip 40 kere söz aldığı görülüyor.

CHP’Lİ AYDINLIK KONUŞMALARINDA KENTİN TEMEL SORUNLARINA DEĞİNDİ

HABERLER  HÜDA PAR İl Başkanı Emin Özaslan: İnsan Hayatına Verdiğiniz Değer Bu Mu

MHP gibi Urfa’yı tek milletvekili ile mecliste temsil eden Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) seçilmiş ismi Aziz Aydınlık da, ant içme dahil 41 kere söz alıp Genel Kurul’a hitap eden bir isim. Aydınlık, yaptığı konuşmalarda temsil ettiği kentin sağlık kurumları ve çalışanları, tarım ve çiftçi, altyapı ve kanalizasyon, DEDAŞ uygulamaları, su ve doğalgaz gibi temel sorunlarını dile getirdi.

27’nci Yasama Dönemi’nde Urfa’yı temsil eden isimlerin Genel Kurul performansı böyleyken, bunun 14 Mayıs genel seçimlerde seçmen davranışına ve seçilecek milletvekili isimlerin meclisteki durumuna nasıl etki edeceği merak konusu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.