enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5258
EURO
34,9605
ALTIN
2.434,74
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
29°C
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

4 bin yıllık zeka oyununu Şanlıurfa’da ihtiyarlar yaşatıyor

4 bin yıllık zeka oyununu Şanlıurfa’da ihtiyarlar yaşatıyor

4 bin yıllık zeka oyununu Şanlıurfa’da ihtiyarlar yaşatıyor
05.05.2023 20:15
0
A+
A-

Dört bin yıllık zeka ve strateji oyunu 9 taş, Şanlıurfa’da yaşlı vatandaşlar tarafından oynanmaya devam ediyor. Parklarda bir araya gelen vatandaşlar geçmiş dönemlerde oldukça popüler olan oyunu oynayarak zamanlarını değerlendiriyor.

Dünyanın en eski ve önemli kültürlerinden birinin sahibi olan Türk milletinin strateji ve zeka oyunlarında da söz sahibi olduğu biliniyor. Bunun en somut örneği günümüzde pek az Türk ülkesinde yaşatılmakta olan  “dokuz taş” oyunu.

Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bu zeka oyunu Şanlıurfa’da da yaşlılar tarafından ilgiyle oynanmaya devam ediyor. Genç neslin bihaber olduğu oyun ihtiyarlar tarafından yaşatılıyor. Sıcak havalarda parklarda sohbet edip zaman geçiren ihtiyarlar bir yandan da 9 taş oyunu oynuyor.

9 TAŞ NASIL OYNANIR?

Zeka ve strateji oyunları arasında yer alan 9 taş oyununun 4 bin yıllık geçmişi bulunuyor.

9 taş oyunu, üzerine farklı şekillerde çizim yapılmış bir tahta ile oynanıyor. İki rakibin farklı renklerde taşları bulunuyor. Bir rakibin taşları siyah ve diğer rakibin taşları kırmızı. Rakipler bu taşları kullanmak suretiyle tahtanın üzerine dizilim yaparak oyunu oynuyor. Aynı zamanda oyun içerisinde eleme de var ve kuralları dahilinde rakibin taşlarına eleme şansı oluyor.

Her oyuncu öncelikle sırasıyla her defasında bir taşı tahtaya yerleştirir. Dışarıdaki tüm taşlar tahtaya yerleştirilene kadar bu durum devam eder. Eğer yan yana 3 taş dizilimi yapılırsa bu taşlar dokunulmaz. Oyundaki en önemli amaç, aynı renk 3 taşını yan yana dizerek diğer oyuncunun bir taşını dışarı atmak.


KAÇAR: OYNADIĞIMIZ OYUNUN ÇOK ESKİ BİR GEÇMİŞİ VAR

9 taş oyununun çok eski bir gelenek olduğunu ve bu geleneği devam ettirdiklerini belirten vatandaşlardan Osman Kaçar, “150 sene önce oyunun oynandığını dedelerimiz nenelerimiz diyordu. Havalar sıcak oldu artık. Biz de ihtiyarlar birlikte gelip oturuyoruz parkta, sohbet ediyoruz, arkadaşlarla 9 taş oyunu oynuyoruz” dedi.

HABERLER  İHH Şanlıurfa İl Temsilcisi Behçet Atila’nın acı günü

Kaçar, yıllardır komşusuyla 9 taş oyunu oynadığını ifade ederek, “Oynadığımız oyunun çok eski bir geçmişi var. Şimdiki gençler bu oyunu bilmiyor. Şimdikiler hep telefonla uğraşıyor. Eskiden birazcık para da oyunun içinde vardı. Şimdi ise zaman geçsin diye bu oyunu oynuyoruz” diye konuştu.

ELGAÇ: ŞANLIURFA’DA 9 TAŞIN USTASI BENİM

Osman Kaçar’ın rakibi Hasan Elgaç 9 taş oyununu yıllardır oynadığını belirterek, “Bu oyunun uzmanı olmuşum artık. Bu oyunda şimdiye kadar beni yenen yok. Şanlıurfa’da 9 taşın ustası benim. Ben bu oyunu 50 yıldır oynuyorum… 9 taş oyunu babam akrabalarımla oynuyorlardı. Ben çocuk yaşımda oynanan oyunu izliyordum. Oyunu sevdim. Çocuk yaşımdan beri 9 taş oyununu oynuyorum” dedi.

Elgaç, küçükken bu oyunu ekmek tahtası üzerinde oynadıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi parkta oturuyoruz. Arkadaşlar gelince oyunumuzu oynuyoruz. Hem sohbet ediyoruz hem de oyunumuzu oynuyoruz. Zamanımızı bu şekilde değerlendiriyoruz. 9 taş oyununun süresi yoktur. Oyun bir dakikada sürebilir, 10 dakikada sürebilir”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.