enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5967
EURO
34,8230
ALTIN
2.410,99
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
30°C
Şanlıurfa
30°C
Açık
Salı Açık
33°C
Çarşamba Açık
33°C
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Az Bulutlu
33°C

Depremzede öğrenciler için çağrı

Depremzede öğrenciler için çağrı

Depremzede öğrenciler için çağrı
17.05.2023 11:20
0
A+
A-

Şanlıurfa’daki eğitimciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı deprem bölgesinde üniversite sınavına girecek öğrencilere kendi illerindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25’lik ek kontenjan ayrılacağını yetersiz buldu. Depremden hem psikolojik hem de ekonomik anlamda etkilenen bu öğrencilere sunulan ek kontenjan avantajının yetersizliğine değinen eğitimciler, depremzede öğrencilere pozitif ayrımcılık yelpazesinin genişletilmesi çağrısında bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 kenti etkileyen depremlerden ciddi anlamda etkilenenler arasında öğrenciler de yer alıyor. Aralarında Şanlıurfa’nın da yer aldığı bu illerde birçok öğrenci ya ailesini ya da bir yakınını kaybetti. Bu öğrencilerin bir kısmı 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YSK) girecek.

Büyük bir kayıp acısı ve travma yaşayan bu öğrencilerin dezavantajlı durumda bulundukları, bu öğrencilerin puanlarının, bu travmayı yaşamayan illerdeki öğrencilerle bir tutulmamasını gerektiği bir çok kez dile getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz haftalarda depremden etkilenen illerdeki lise öğrencileri için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25’lik ek kontenjan ayrılacağını duyurdu. Ancak depremzede öğrencilere ek kontenjan ayrımcılığı yeterli bulunmadı. Şanlıurfa’daki eğitimciler, büyük bir travmaya yaşayan öğrencilere tanınan ayrımcılık yelpazesinin genişletilmesini istiyor.

AYDENİZ: KONTENJAN YÜZDE 50 ORANINDA ARTIRILSAYDI İYİ OLURDU

Şanlıurfa’daki önemli eğitim kurumlarından Girne Koleji’nin kurucularından Murat Aydeniz, depremzede öğrencilere tanınan ayrımcılığın sadece YSK değil LGS sınavına girecek ortaokuldaki son sınıf öğrencilerini de kapsaması gerektiğini kaydetti.

Üniversite sınavına girecek öğrencilere tanınan yüzde 25’lik ek kontenjanın da yetersizliğine dikkati çeken Aydeniz, “Yüzdelik dilim, yüzde 50 oranında artırılsaydı iyi olurdu çünkü gerçekten öğrencilerin psikolojik durumları, sosyal durumları ve ekonomik durumları yüzde 50 oranında değişmiş bulunmaktadır. Bu doğrultuda kontenjan da yüzde 50 artırılması gerekirdi” dedi.

HABERLER  Çocukları teknoloji ile buluşturan atölye

“KENDİ İLLERİNİ DEĞİL DİĞER İLLERİ DE KAPSAMASI GEREKİRDİ”

Murat Aydeniz, depremzede öğrencilere burs imkanlarının da artırılması gerektiğini belirterek, tanınacak ayrımcılıklarla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece kendi illerini kapsayan bu kontenjan artırma yanlış bir karardır. Zaten deprem bölgesinde olan üniversitelere talep azalmış durumda ve insanlar bu bölgelerden göç etmiş durumda. Türkiye’nin farklı şehirlerinde de bu olanaklar geçerli olmak zorunda. Bu öğrenciler gerek devlet gerek vakıf üniversiteleri tercih etme haklarına sahip olmalıdırlar.”

“VAKIF ÜNİVERSİTELERİ DE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALIDIRLAR”

Vakıf üniversitelerinin deprem bölgesindeki öğrenciler için fiyat listelerini de güncellemeleri gerektiğinin altını çizen Aydeniz, “Gerçekten evi yıkılan veya evi ağır hasarlı olan ailelerin maddi güçleri zayıflamış durumdadır. Çocukların eğitimi için gerekli bütçeye sahip olma imkanları zayıflamıştır. Vakıf üniversiteleri de elini taşın altına koymalıdırlar” diye konuştu.

EVLİYAOĞLU: HER TÜRLÜ POZİTİF AYRIMCILIĞA OLUMLU BAKIYORUZ

Kadir Evliyaoğlu Koleji kurucusu Kadir Evliyaoğlu  ise yıkıcı depremin, ikinci dönem konularının hızlandığı bir döneme denk geldiğini hatırlatarak, sınava girecek öğrenciler için bunun çok büyük bir dezavantaj olduğunu söyledi.

“Depremzede öğrenciler için her türlü pozitif ayrımcılığa olumlu bakıyoruz” diyen Evliyaoğlu, şunları söyledi:

 “Kontenjan mutlaka istatistik, veriler ve sayılara bakılarak karara bağlanmıştır. Bu bağlamda yeterli olabilir. Her bireyin ömür boyu iyi eğitim garantisi altında olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan pozitif ayrımcılık yelpazesi genişletilebilir.”

Ek kontenjanın sadece deprem illerinde değil diğer illerde de geçerli olması gerektiğini vurgulayan Evliyaoğlu, “Deprem nedeni ile neredeyse deprem dışında kalan tüm illerimiz göç aldı. Bunu göz önüne alıp, iyi bir analiz ve veriye dayanarak her öğrenciyi bundan faydalandırmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.