enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,2892
EURO
34,6520
ALTIN
2.412,44
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
25°C
Şanlıurfa
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Şanlıurfa’da Minik arkeologlar Kızılkoyun Nekropolünde kazı yaptı

Şanlıurfa’da Minik arkeologlar Kızılkoyun Nekropolünde kazı yaptı

Şanlıurfa’da Minik arkeologlar Kızılkoyun Nekropolünde kazı yaptı
18.07.2023 15:19
0
A+
A-

Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediyesi tarafından ışıklandırılarak turizme kazandırılan Roma dönemine ait 2 bin yıllık kaya mezarlarının bulunduğu tarihi “Kızılkoyun Nekropol Alanı” minik arkeologlara ev sahipliği yaptı. 5-9 yaş arası çocuklar kendileri için hazırlanan yapay kazı alanında arkeolojik kazının tüm süreçlerini deneyimledi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kültür mirasının ortaya çıkarılması ve gelecek nesillere korunarak aktarılması, çocuklara arkeoloji bilimini tanıtmak için Roma mezarlarının bulunduğu tarihi Kızılkoyun Nekropolünde “Arkeolojik Kazı Şenliği” düzenledi.

Minyatür arkeolojik kazı alanlarının yerleşildiği oyun alanında kazılar yapan, taş sütun, sikke, gözyaşı şişesi gibi arkeolojik kazılarda rastlanılan objeleri bulan çocukların sevinç ve heyecanı yüzlerinden okunurken aileleri de bu anları cep telefonu kameralarıyla ölümsüzleştirdi.

Merak ve keşif duygusunu bilinçli bilgi arayışına dönüştüren çocuklar gerçek kazı aletlerini kullanarak farklı dönemlere ait buluntuların replikalarını ortaya çıkarıp müzeye teslim sürecine kadar olan tüm aşamaları öğrendi. 

Etkinlikte arkeolojik kazı yapan minikler, buldukları kalıntılarla arkeoloji çalışmalarının ne kadar zorlu, ama bir o kadar da eğlenceli olduğunu yaşayarak öğrenirken, sevinçleri yüzlerine yansıdı.

Şenliğe katılan miniklerden Zeynep Miray Ergün, “Biz burada kazı çalışmaları yaptık. Oyunlar oynadık. Buraya gelip kazılar yaptık. Burada dinozorlar çıkarttık. İskeletlerin içinden altınlar bulduk. Kavanozların içinden altınlar çıktı onları bulduk kazı yapıp onları tekrar çocuklara açtırdık. Dinozorları bulduk toprağın altında mozaikler yaptık.” diye konuştu.

Etkinliğe katılan diğer çocuklar da duygu ve düşüncelerini aktararak düzenlenen etkinlikte hem eğlendiklerini hem de öğrendiklerini aktardılar.

Çocukları Arkeoloji Şenliğinde kazı yapan aileler de çocuklarının yaşadığı mutluluğa tanıklık ettiler. Etkinliğin son derece eğitici ve eğlendirici olduğuna dikkati çeken aileler Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e ve etkinlikte emeği geçen Büyükşehir Belediyesi ekiplerine teşekkür ettiler.

HABERLER  Ceylanpınar kırsalına stabilize yol yapıldı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.