enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Şanlıurfa’da alım gücü düşen vatandaş krediye yönelerek borçlanıyor

Şanlıurfa’da alım gücü düşen vatandaş krediye yönelerek borçlanıyor

Şanlıurfa’da alım gücü düşen vatandaş krediye yönelerek borçlanıyor
27.07.2023 19:45
0
A+
A-

Türkiye’de düşen alım gücü ve ekonomik kriz vatandaşı kredi kartı ve bireysel kredilere yöneltti. TBB Risk Rapor Merkezinin verilerine göre Şanlıurfa’da da vatandaşlar ekonomik sıkıntıları aşabilmek için banka kredilerine yöneliyor.

Verilere göre, 5 aylık dönemde Şanlıurfa’da vatandaşlar kamu ve özel bankalardan toplam 259 milyon 336 bin 878 TL kredi kullandı. En son açıklanan mayıs ayı verilerine göre ise, bölge illerinin toplamda kullandığı 446 milyon 870 bin 758 TL kredinin 61 milyon 23 bin 296 TL’si Şanlıurfa’ya ait.

Ülkemizde yüksek enflasyon ve ekonomik kriz vatandaşın alım gücünü düşürdü. Bu nedenle ücretleri hızla eriyen vatandaşlar çareyi kredi kartı ve bireysel kredilerde arıyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) yayımladığı son veriler ise vatandaşların yaşadığı sıkıntıyı ortaya koydu.

TBB verilerine göre, Türkiye genelinde 3 trilyon 997 milyar  TL kamu bankalarından, 5 trilyon 108 milyar TL de özel bankalardan olmak üzere, toplam 9 trilyon 105 milyar TL nakdi kredi kullanıldı.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE TOPLAM 446 MİLYARDAN FAZLA KREDİ KULLANILDI

Bölgelere göre kredi kullanımı dağılımına bakıldığında da, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde toplam 446 milyar 870 milyon 758 bin TL kredi kullanımının gerçekleştiği görülüyor. Bunun 240 milyar 353 milyon 622 bin TL’si kamu bankalarından, 206 milyar 517 milyon 136 binTL’si ise özel bankalardan alındı.

URFA’DA KREDİ KULLANIMI SÜREKLİ ARTIYOR

İller bazında nakdi kredi kullanımında ise, ocak – mayıs dönemlerinde Şanlıurfa’da kamu ve özel bankalardan toplam 259 milyon 336 bin 878 TL kredi kullanıldı. Kentte ocak ayında kullanılan nakdi kredi tutarı 43 milyon 583 bin 771 TL iken, bu tutar Mayıs ayında, 61 milyon 23 bin 296 TL’ye çıktı.

HABERLER  JTI Grubu Sigaralarına zam geldi

Veriler incelendiğinde, Şanlıurfa yılın ilk 5 ayı boyunca nakdi kredi kullanımında Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri arasında en çok kredi kullanan üçüncü il olduğu görülüyor.

BANKA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA RİSK ORANI EN HIZLI ARTAN İLLER ARASINDA 

Yılın yayımlanan ilk 5 ayının verilerine bakıldığında, Şanlıurfa’da hem kamu bankalarından hem de özel bankalardan kullanılan kredi miktarında sürekli yüzde 2-3 arasında değişen bir artış yaşandığı görülüyor. Söz konusu artış, beraberinde banka ürünlerinin kullanımındaki risk oranının da artmasını getiriyor.

Nitekim TBB Risk Merkezi tarafından yayımlanan verilere bakıldığında, Şanlıurfa banka ürünlerinin kullanımında riski en hızlı büyüyen iller arasında yer alıyor. Örneğin, bireysel kredi riski son 12 ayda en hızlı büyüyen on il içerisinde yer alan Şanlıurfa, yüzde 3,3’lük bir oranla 5’inci sırada yer aldı. Kredili mevduat hesabı en yüksek on il içinde de bulunan Şanlıurfa, yüzde 4,3’lük oranla bu iller arasında 3’üncü oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.