enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Şanlurfa’da ilaç sıkıntısı her geçen gün büyüyor

Şanlurfa’da ilaç sıkıntısı her geçen gün büyüyor

Şanlurfa’da ilaç sıkıntısı her geçen gün büyüyor

Şanlurfa’da ilaç sıkıntısı her geçen gün büyüyor. Eczanelere giden vatandaşlar, ilaç yokluğu ile karşılaşırken, eczacılar ise ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.

Tüm bu olumsuzluklar devam ederken, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ilaç kur fiyatlarına yüzde 30,5 oranında zam yapıldı. Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, zammın beklentilerin altında kaldığını, yapılan yüzde 30’luk zammın sadece belli bir süre rahatlama sağlayacağını öne sürdü. İlaca yapılan zam ise son günlerde alım gücü iyice zayıflayan vatandaşa yeni bir sorun oldu.

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 avro değeri, 2023 Temmuz’da yüzde 30,5 artırılarak 14,0387 lira olarak belirlendi. Karar, 24 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi.

Diğer taraftan yüzde 30,5’lik zam oranı pek çok firmanın beklentisinin altında kaldı. Zira güncel euro kuru 30 seviyesinde. Yapılan zam, ekonomik kriz nedeniyle alım gücü iyice zayıflayan vatandaşa yeni bir sıkıntı oldu.

BİHA’nın sorularını yanıtlayan Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, eczacılar olarak zam taraftarı olmadıklarını belirtse de güncel euro kurunun 30 lira civarında seyretmesi nedeniyle, 14,0387 liralık seviyenin sadece belli bir süre rahatlama sağlayacağını öne sürdü.

Acar, ayrıca ilaçlara yapılan zam oranının, devletle firmalar arasında yapıldığını belirterek, zammın vatandaşa yansıtılmasını doğru bulmadıkları ifade etti.

ACAR: ZAM FİRMALARIN TALEP ETTİĞİNİN ÇOK ALTINDA

İlaç fiyatlarına yapılan zammın firmaların talep ettiğinin çok altında olduğunu kaydeden Acar, “Şimdi şöyle,ülkemizde ilaç fiyat kararnamesi ile birlikte 2004 yılından beri geçerli olan bir kararname var, bu dönem dönem güncelleniyor. İlaç fiyatları euro’ya endeksli ve ilaçtaki euro kuru 10.75’di şu anda 14’e çıktı. Tabi bu bizim konumuz değil aslında, çoğu eczacıları ilgilendiren bir durum da değil. Yüzde 30’luk bir güncelleme oldu. Fakat bu firmaların telep etiğinin çok çok altında çünkü euro biliyosunuz 30 lira bandında.” dedi.

HABERLER  DSÖ, Avrupa İlaç Ajansı ile AstraZeneca hakkında görüşecek

“URFA’DA 3 ECZANEDEN 1 TANESİNİN BATMA RİSKİ VAR”

Acar, yapılan zammın eczacıları karlılığını düşürerek olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

 “Buradan tekrar devletimize sesleniyorum, nasıl ki ilaç firmalarının taleplerini yerine getiriyosanız, eczacılarımızın da taleplerini görmezden gelmeyin eczanelerimiz bir bir batmak üzere. “ diyen Acar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yapılan zamma eczacılar açısından baktığımız zaman insanlar belki ön yargılı olarak zammın bize olumlu etki yaptığını düşünüyor. Fakat, tam tersine ilaçlarda fiyat arttıkça eczacıların karlılığı düşüyor. Eczacılara da bir şekilde bizim enflasyona karşı korumamız gerekiyor. Şu anda Urfa özelinde konuşmam gerekirse 3 eczaneden bir tanesin gerçekten batma riski ile karşı karşıya olduğunu ve para kazanmadığını söyleyebilirim. Bu insanlar bir şekilde hayatlarını idare ettirmek zorunda.  İlaç firmalarına gelince musluğu sonuna kadar açıyosunuz fakat eczacılara karşı her türlü tasarruf tedbirini alıyorsunuz, biz hakkımızdan fazlasını istemiyoruz sadece meslektaşlarımızın enflasyon karşısında zaten yeterince ezildiler daha fazla ezilmesini istemiyoruz.”

“ZAMMIN BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDÜYOR”

Yaşanan fiyat artışının en çok vatandaşı kötü etkileyeceğini ileri süren Acar, “Ülkemizde bugün baktığınız zaman her ne kadar resmi enflasyon biraz daha düşük olsa da reel enflasyon ne olduğunu hepimiz görüyoruz. En basiti ekmek fiyatlarına  bakabiliriz, yakıt fiyatlarına bakabiliriz bu artışa baktığımız zaman ilaç fiyatındaki artışında alt seviye bir oranda olduğunu görüyoruz ama yine muhakkak etkileyecektir. Burda bizim talebimiz şu, tabiki zam oranında belirli şeyler etkilenecek fakat sosyal güvenlik kurum tarafından çok ciddi fiyat farkları çıkarılıyor vatandaşlarımıza ilaç artışının sonucu yansıması olarak bu ilacın fiyatı arttığı zaman bunu bedelini kamudan ziyade vatandaşlarımız ödüyor. Bu fiyat farklarına biran önce bir çeki düzen verilmesi gerekiyor, vatandaşımızın daha fazla etkilenmemesi açısından.” şeklinde konuştu.

HABERLER  Şanlıurfa'da aşı yaptırmamanın pişmanlığın yaşayan Kovid-19 hastalarından "Aşı olun" çağrısı

“ZAM İSTEDİKLERİ ZAMAN İLACI PİYASADAN ÇEKİYORLAR”

Acar, ilaç firmalarının döviz kurundaki hareketliliği öne sürüp, bazı ilaçları piyasaya vermeyerek eczacıları ve vatandaşları zor durumda bıraktıklarını belirtti.

İlaç temininde yaşanan sorunun devam edeceğini ileri süren Acar, şöyle konuştu:

“İlaç sanayisinin talebi çok çok daha fazlaydı. Yüzde 60-70’lerde diye biz duyduk ama bunun yarısı kadar bir şey  yaptılar. Firmalar güncelleme istedikleri zaman piyasaya ilaç vermiyorlar, eczacılar olarak bizlerde bundan çok olumsuz etkileniyoruz, vatandaşlarımızla birlikte. Biz defalarca yaptığımız gerek basın gerekse sosyal medya duyurularıyla devletin bu konuda firmalara ciddi bir yaptırım ve denetim mekanizması geliştirmesi gerektiğini ifade ettik. Devlete karşı bir şantaj aracı haline de getirmişler. Zam istedikleri zaman ilacı piyasadan çekiyorlar bir iki hafta sonra devlet zam yapıyor. Sonra iki ay üç ay böyle devam ediyor, 3 aydan sonra bir daha bunu yapacaklar. “

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.