enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
24°C
Şanlıurfa
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Açık
25°C

Şanlıurfa’da okullar sorunların gölgesinde açılıyor

Şanlıurfa’da okullar sorunların gölgesinde açılıyor

Şanlıurfa’da okullar sorunların gölgesinde açılıyor
08.09.2023 12:44
0
A+
A-

Şanlıurfa’da yeni bir öğretim yılı kalabalık sınıflar, derslik ve öğretmen açığı, taşımalı ve ikili eğitim, okula katkı ve kayıt paraları, öğretmenlerin sosyal ve özlük sorunlarıyla başlayacak.

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, bu konuların bir an önce aşılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu sorunlar Urfa’nın kaderi değildir, bu sorunlar aşılabilecek sorunlardır, bu sorunlar ortadan kaldırılabilecek sorunlardır” dedi.

Eğitimin en önemli sorunların arasında bulunduğu Şanlıurfa’da kalabalık sınıflar, derslik ve öğretmen açığı, taşımalı ve ikili eğitim, kayıt paraları, öğretmenlerin sosyal ve özlük sorunları yeni eğitim öğretim yılında da sorun olmaya devam edecek.

Şanlıurfa’da, yaşanan ekonomik ve sosyal sorunların içinde bir eğitim-öğretim dönemi daha 11 Eylül’de sorunlar ve sıkıntılar ile başlıyor.

Şanlıurfa’da yaklaşık 800 bin öğrenci ve 30 bin öğretmen hafta başı ders başı yapacak.

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun’a göre,  kentte yeni eğitim öğretim yılı, öğretmen açığı, okul ve sınıfların yetersizliği, taşımalı ve ikili eğitim gibi birçok sorunun gölgesinde başlayacak.

BİHA’ya konuşan Coşkun, Urfa’daki öğretmen açığının ciddi bir boyutta olduğunu vurguladı.

COŞKUN: 8 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞIMIZ VAR

Cumhuriyet tarihinin en büyük ataması olarak nitelendirilen son atamada Şanlıurfa’ya ayrılan 4 bin 700 öğretmenin yetersiz kaldığını hatırlatan Coşkun, kentteki öğretmen açığının bir türlü kapatılamadığını vurguladı.

“Hafta başında 29 bin civarı öğretmenimiz ders başı yapacak” diyen Coşkun, şunları söyledi:

“Normal şartlarda norm sayımız 36 bin yani olması gereken öğretmen sayısı. En son sayın bakanımız birkaç kez il dışı özür grubundan dolayı tayin hakkı verdi, yani buradan bu tür hakkın verilmesini ben istiyorum. Öğretmenlerimiz eğitim çalışanlarımız gerçekten mutlu olacakları, verimli olacakları, istedikleri illere okullara gidip çalışsınlar, bu hepimizin insani hakkıdır. Ama bu, ister istemez öğretmen açığını biraz hızlandırmış oluyor. O yüzden bizim de bakandan beklentimiz yeni il atama dediğimiz öğretmen alımında Urfa gibi illeri de düşünerek buraya pozitif ayrımcılık yaparak, kaç tane öğretmen açığımız varsa onun mutlaka verilmesi gerekir.”

HABERLER  YÖK Başkanı Özvar: İsteyen öğrencilere yüz yüze eğitim verilecek

En son 45 bin öğretmen alımında 4 bin 700 öğretmenin Urfa’ya verildiğini söyleyen Coşkun, “Halihazırda 10 bin açığımız vardı, nereden bakarsanız bakın 5 bin açık yine var. Bu son il dışı eş, özür, sağlık durumundan dolayı en azından 2 bin 500 – 3 bin öğretmenimiz gitti. Yine aşağı yukarı 8 bin öğretmen açığımız var, dolayısıyla eğitimin lokomotifi olmazsa olmazı öğretmendir. Siz bu öğretmen açığını kapatmadan Urfa’daki eğitime çare olamazsınız. Mutlaka bu öğretmen açığının bir an önce kapatılması gerekir“ dedi.

“EN GELİŞMİŞ İLÇEMİZDE SINIFLAR 50-60 KİŞİ”

Sınıflardaki öğrenci sayısının yüksek olmasının eğitimde başarıyı baltalayan önemli sorunlarından biri olduğunu kaydeden Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karaköprü en gelişmiş ilçemiz olmasına rağmen sınıflar 50-60 kişilik. 50-60 kişilik bir sınıfta öğretmen her türlü fedakârlığı, her türlü çabayı göstermesine rağmen başarılı olamaz. Çünkü düşünün bir sınıfın mevcut en fazla öğrenci sayısının 25-30 olması gerekirken, Urfa’daki tüm sınıflar bunun iki katı. Siz ne kadar başarılı olabilirsiniz, ne yaparsanız yapın, bu başarıyı elde edemezsiniz. Okul sayısının arttırılması gerekir.”

OKUL SAYISI YETERSİZ, İKİLİ EĞİTİM DEVAM EDİYOR

“Urfa’da bakıyoruz ki bizim okulların yüzde 90’ı hem sabahçı hem öğlenci yani iki dönem okula gitmek zorunda kalıyor” diyen Coşkun, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“AK Parti döneminde Urfa’da gerçekten binlerce okul yapıldı, bunu kabul ediyorum. Ama o kadar geri bırakılmıştı ki bu bin okul yapılmasına rağmen sorun çözülemedi. O yüzden daha bunun kadar binlerce okulun yapılması gerekir ki biz birden normal eğitime geçelim. Sabah 9’da çocuk kahvaltısını yapıp okuluna gidecek, öğle arasında öğlen yemeğini yiyecek saat 3’te tekrar evine dönecek. Urfa’da bakıyoruz ki bizim okulların yüzde 90’ı hem sabahçı hem öğlenci yani iki dönem okula gitmek zorunda kalıyor. Buna rağmen bile sınıflar kalabalık, o yüzden mutlaka bir an önce sınıf sayısının, okul sayısının arttırılıp sınıf yoğunluğunun da azaltılması gerekir.”

HABERLER  MEB Şanlıurfa’daki pilot okulları ziyaret edecek

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLAR

 “Urfa’nın kanayan yaralarından biri de taşımalı eğitim” diyen İbrahim Coşkun, bu çocukların eğitimden mahrum kaldığını vurguladı. Coşkun, “Mevsimlik tarım işçisi çocuklarımız nereden bakarsanız bakın 3-4 ay okuldan uzak kalıyor, okuldan uzak kalınca uyum sorunu ve diğer sorunları aşabilmek için okulun yarı dönemi zaten geçiyor“ dedi.

Urfa’nın eğitim sorunlarının çözümünde kollektif aklın önemli olduğunu dile getiren Coşkun, yetkililere de çağrıda bulundu. Coşkun, “Sayın valimiz yeni geldi. Eğitime önem veren kıymet veren Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürümüz de bu konuda kendi işinin uzmanı, erbabı. Bu tür yetkililerimizin bu tür sorunlara bakış açısı olumlu olacak. Dolayısıyla hepimiz el ele vererek bu sorunları aşmamız gerekir. Çünkü bu sorunlar, Urfa’nın kaderi değildir, bu sorunlar aşılabilecek sorunlardır, bu sorunlar ortadan kaldırılabilecek sorunlardır. Dolayısıyla hepimizin beklentisi, isteği, temennisi bir an önce sorunsuz şekilde okullarımıza başlamak. Sorunsuz bir şekilde başlasın ki artık biz kendimizi eğitim-öğretime verelim. Urfa’nın da eğitim skalasını, eğitim kalitesini, eğitimdeki başarısını zirveye ulaştırmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.