enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Uyuzdan korunmada hijyen önemli

Uyuzdan korunmada hijyen önemli

Uyuzdan korunmada hijyen önemli
15.09.2023 21:43
0
A+
A-

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsa An, özellikle okulların açılmasından sonra vakalarında artış görülen paraziter hastalık uyuzla ilgili önemli uyarıda bulundu.

Uyuz, gözle görülmeyen bir parazit türü olan, bulaşıcılığı olan,  deriyi tutan, kaşıntılı bir paraziter hastalık olarak biliniyor. Bulaşmadan ortalama 3-6 hafta sonrasında, özellikle gece ve sıcak ortamlarda daha çok artan kaşıntı şikâyetiyle seyreden, küçük noktasal kızarıklıklar, kabuklanmalar, bazen sulu kabarcıklar oluşturuyor.

Bel ve göbek çevresi,  el bileği iç yüzü,  parmak araları, kalçalar,  kadınlarda meme bölgesi, erkeklerde genital bölge daha sıklıkla tutuluyor.

Bu alanlarda kaşıntılı küçük su dolu kabarcıklar, bazen kirli görünümde çizgi şeklinde yapılar,  küçük kabuklanmalar yapabilir. Bebeklerde farklı olarak;  avuç içi ve ayak tabanlarında sulu kabarcıklar oluşturabilir.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsa An, özellikle okulların açılmasından sonra vakalarında artış görülen paraziter hastalık uyuzla ilgili önemli uyarıda bulundu.

Uyuzun yakın temasla bulaşan bir paraziter hastalık olduğu bilgisini veren Doç. Dr. An, şunları söyledi:

“Özellikle gece ve sıcakta artan kaşıntı ve ciltte döküntüyle seyretmektedir. Uyuz hastalığı yakın temasla bulaşmaktadır. Özellikle okullarda, pansiyonlarda, cezaevlerinde vakalar daha sık görülmekte. Okul açılışının ilk haftası olması dolayısıyla özellikle kaşıntısı olan çocuklarımızın ailelerine ve öğretmenlerine tavsiyem mutlaka bir hekime göstermemiz gerekmektedir.”

HİJYENİN ÖNEMİ

“Uyuzdan korunmada hijyen oldukça önemlidir” diyen Doç. Dr. An, şu uyarılarda bulundu:

“İnsanların toplu halde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizliğe son derece dikkat edilmelidir. Kişisel korunma için, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınılmalıdır. Başkaları ile iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi vücut ile direkt teması bulunan eşyalar ortak kullanılmamalıdır. Kişi kendi kişisel hijyenine dikkat etmelidir. Ev, araba gibi ortak kullanım alanlarının temizliği düzenli gerçekleştirilmelidir”.

HABERLER  Harran Üniversitesi Hastanesi glokom hastalarına umut oluyor
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.