enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Şanlıurfa’da özel yurt fiyatları katlandı

Şanlıurfa’da özel yurt fiyatları katlandı

Şanlıurfa’da özel yurt fiyatları katlandı
22.09.2023 09:24
0
A+
A-

Şanlıurfa’da, üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma sorunu her yıl olduğu gibi bu sene yine gündemde.

Harran Üniversitesini bu yıl 7 binden fazla lisans ve ön lisans öğrencisi tercih ederken, kentteki yükselen ev kiraları ve yetersiz kalan devlet yurdu kapasitesi nedeniyle öğrencilerin barınma krizi yine kapıda. Şanlıurfai özel yurt fiyatları da geçen seneye göre katlanmış durumda.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023 yerleştirme sonuçlarına göre, Harran Üniversitesinin lisans ve ön lisans programları 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde yüzde 95’lik doluluğa ulaşarak rekor kırdı. 25 binden fazla öğrencisi bulunan Harran Üniversitesini bu yıl lisans programlarında 3 bin 127, ön lisans programlarında ise 4 bin 118 olmak üzere toplam 7 bin 245 öğrenci tercih etti.

Son birkaç yıldır her eğitim öğretim yılının başında Şanlıurfa’da üniversite öğrencileri barınma sorunu yaşıyor. Özellikle deprem sonrası güvenli boş daire bulmakta güçlük çekilen kentte, kira fiyatlarının yüksek oluşunun yanı sıra Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtların kapasitesinin yeterli olmaması öğrencilerin konaklama sıkıntısı yaşamasına neden oluyor.

BİHA olarak biz de Şanlıurfa’da farklı semtlerde bulunan özel öğrenci yurtlarını arayarak yurtların şartlarını ve fiyatlarını sorduk.

TEK KİŞİLİK ODA HAYAL OLDU: 7-10 BİN TL

Yeni eğitim dönemi öncesi yurt ücretlerine yapılan zamla özel yurtların yıllık ücretleri 75 bin TL’den başlıyor.

Yenişehir Kampüsü’ne yakın bir noktada bulunan özel kız yurdunda fiyatlar önceki seneye göre oldukça farklı.

Geçen yıl iki kişilik odanın yıllık ücreti 25 bin lirayken bu yıl aynı odaya ödenecek rakam 45 bin lira. Üç kişilik odaların yıllık ücreti de 23 bin liradan 40 bin liraya çıktı.

Yıllık ücretlere sabah kahvaltısı ile akşam yemeğinin de dahil olduğunu belirten yurt görevlisi, kontenjanlarının büyük bölümünün dolduğunu söyledi.

HABERLER  ENAG’ın raporunda enflasyon ve işsizlik artacak vurgusu

Yurdun fiyatlarına sabah kahvaltı ile akşam yemeği dahil. İnternet ise ücretsiz.

Yurtta tek kişilik bir odada kalmanın aylık ücreti ise bu yıl 7 bin 500 TL’den başlıyor. 10 ay kalınabilen odanın aylık ödemesi asgari ücretin yarısından fazla. Bir eğitim döneminde ödenecek rakam 75 bin lira.

ÖĞRENCİYİ ZORLU BİR YIL BEKLİYOR

Yurt sayısı yetersiz ve yatak kapasitesi olduğu kentte yer bulma telaşı yaşayan öğrenciler ev kiralarının da fahiş şekilde artmasıyla apart dairelere yöneliyor.

Üniversitenin Osmanbey Kampüsü’ne yakın noktalarda bulunan apart dairelerin fiyatları da önceki yıla göre artmış durumda.

Bölgede 1+1 apartlar için fiyatlar dairenin eşyalı ve eşyasız olmasına göre değişiyor. Eşyasız 1+1 dairenin fiyatı aylık 5 bin liradan başlıyor. Eşyalı dairenin fiyatı ise 7 bin 500 lira.

3 odalı apartlar ise oda oda olarak da kiralanabilir. Bu odaların kiralama fiyatı ise 3 bin lira. 2 odalı apartlarda ise odanın fiyatı 4 bin 500 lira.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.