enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Konserve yaparken nelere dikkat edilmeli

Konserve yaparken nelere dikkat edilmeli

Konserve yaparken nelere dikkat edilmeli
26.09.2023 12:58
0
A+
A-

Şanlıurfa’da ev hanımlarının konserve hazırlıkları sürerken, Iğdır’da ev tipi sebze konservesinin 4 çocuklu annenin hayatına mal olması konservede kullanılan malzemelerin satın alınmasından hazırlanmasına kadar her aşamanın önemli olduğunu ortaya koydu.

Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz, sebze konservesi yapımının püf noktalarını BİHA’ya anlattı.

Mevsiminde alınan sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri konserve yapmak. Şanlıurfa’da da ev hanımlarının kış için konserve hazırlıkları sürüyor.

Ancak sağlık açısından konserve yaparken dikkatli olmakta büyük fayda var. Iğdır’da geçtiğimiz günlerde ev tipi sebze konservesinin 4 çocuklu annenin hayatına mal olması “konserve deyip geçmemek” gerektiğini ortaya koydu.

Biz de BİHAolarak ev yapımı konservelerde yapım öncesi, yapım aşaması ve yapım sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz’a sorduk.

YILMAZ: BAZI KÜF MANTARLARI GELİŞEBİLİR

Hijyenik ve doğru şekilde hazırlanmayan konserve ürünlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğine dikkati çeken Yılmaz, “Vatandaşlar sebzelerin taze olmasına özellikle dikkat etmeliler. Çünkü taze olmayan sebzelerde bazı küf mantarlarının gelişmesi söz konusu olabiliyor. Bayatlamış sebzelerde bazı bakterileri barındırabilir. O yüzden satın alırken özellikle taze olmasına dikkat etmeliler” ifadelerini kullandı.

“ARAÇ VE GEREÇLER KAYNAR SUDAN GEÇİRİLMELİ”

“Konservenin esasını sterilizasyon oluşturur” diyen Abdullatif Yılmaz, son zamanlarda konserveden zehirlenme vakalarının nedenini şöyle anlattı:

“Steril bir ortamda, steril bir hale getirildikten sonra yaparlarsa konserve bir sıkıntı olmaz. Son zamanlarda konserveden zehirlenen insanlar oluyor. Bunun ana sebebi şudur; yapım aşamasında bazı bakterilerin yok olmaması veya salgıladıkları zehirlerin ve toksinlerin hazırladıkları konservelerin içerisinde yer almasından dolayı ileride tüketirken zehirlenme söz konusu olabiliyor. Onun için kullanacakları malzemelerin, sebzelerin yanı sıra kullandıkları araç ve gereçlerin, bıçak, kaşık, kavanoz, kavanoz kapağı, tencere vs. gibi malzemelerin hepsinin sterilizasyondan yani kaynar sudan geçirilmesi lazım. Mikropların ortadan kaldırılmasının en iyi yöntemi, ev ortamında kullanacakları malzemeleri bir tencerenin içerinde kaynar sudan geçirmeleri gerekiyor.”

HABERLER  Meclis’te gündem troleybüs

“KAVANOZALARIN KAPAKLARI MUTLAKA YENİ OLMALI”

Sebzeleri kaynattıktan sonra kavanozlara koyma aşamasında ise en dikkat edilmesi gereken hususun, kavanoz kapağının yeni olması olduğunu hatırlatan Yılmaz, şu uyarılarda bulundu:

 “Sebzeleri yine kaynar vaziyette kavanozlara koyduktan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir şudur; kavanozun kapağının mutlaka yeni olması gerekir. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra hava sızdırmaması lazım, bunun için de yeni kapak en iyisi. Yeni aldıkları kapağın da kontrol edilmesi gerekiyor.  İçerisinde, kenarında bir yerinde pas veya boyasında bir deformasyon varsa onu kullanmasınlar. Kaynar vaziyeti ki malzemeyi kavanoza doldurduktan sonra kapağı sıkıca kapatıyorlar. Sıkıca kapağı kapatmaya çalışırken diş sıyırıyor. Diş sıyıran bir kapağı kullanmamanız gerekiyor. Sonra kavanozu ters çevirip bir vakumlama sitemi gerçekleştirmeleri gerekir. Vakumla sistemi gerçekleştikten sonra konserve kullanıma hazırdır.”

“GÜNEŞ IŞIĞINDAN ETKİLENMEMELİ, SERİN ORTAMDA SAKLANMALI”

Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz, konserveyi saklama aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle direkt güneş ışığından etkilenmeyeceği serin ve rutubetli olmayan bir ortamda konservenin saklanması gerekiyor. Eğer bir deformasyon meydana gelmişse, ilk başta kapakta şişme meydana geldiyse asla kullanmamaları gerekiyor. Kokusu rengi normal olsa bile kapakta herhangi bombe fark ettiklerinde onu kullanmamaları gerekiyor, o anda anlamamış olabilirler. Eğer fark etmeyip tüketirlerse, sonrasında karın ağrısı, bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtileri yaşayabilirler, bu durumda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.