enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Şanlıurfa’da Gelinlik fiyatları dudak uçuklatıyor!

Şanlıurfa’da Gelinlik fiyatları dudak uçuklatıyor!

Şanlıurfa’da Gelinlik fiyatları dudak uçuklatıyor!
05.10.2023 21:59
0
A+
A-

Şanlıurfa’da sonbaharın gelişiyle gelinlikçilerde hareketlilik dikkat çekerken evlenecek çiftler artan maliyetler nedeniyle kara kara düşünüyor.

Masrafları en aza indirmek isteyen çiftler, gelinlik satın almak yerine daha uyguna gelen kiralama yöntemini tercih ediyor. Düğün maliyetlerinin artması nedeniyle gelinlik satın alımını tercih eden çiftlerin sayısının azaldığına dikkati çeken gelinlikçiler ise kiralama bedellerinin de satın alım fiyatlarına kadar yükseldiğini belirtiyor.

 Şanlıurfa’da düğün sezonu öncesi hazırlıklarını tamamlamak isteyen çiftler gelinlik ve çeyiz sektöründe hareketlilik oluşturmaya başladı. Ancak, düğün yapacak çiftler, yüksek enflasyon ve kur yükselişi nedeniyle bu yıl bütçelerini yeniden gözden geçirmek zorunda. Masrafları en aza indirmek isteyen çiftler ise gelinlik satın almak yerine kiralamayı tercih ediyor.

Hayat boyut maksimum 5 saat giyilecek bir elbise için büyük meblağlar ödemek istemeyen gelin adaylarının sayısı yükseldi. Gelinlik kiralama alternatifi, son yıllarda oldukça popüler hale geldi.

Fakat gelinlik kiralama bedelleri de satın alım fiyatlarına kadar çıkmış durumda.

Gelinlik kiralama fiyatları 2 bin liradan başlıyor, 7 bin liraya kadar çıkıyor.

Satılık gelinlikler ise 10 bin ila 25 bin lira arasında değişiyor.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Akşemsettin Mahallesinde yaklaşık 25 yıldır gelinlik satan esnaf Eyyüp Demir, sektördeki durumu BİHA’ya değerlendirdi.

DEMİR: GELİNLİK KİRALAMADA PATLAMA YAŞANIYOR

Demir, gelinlik fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı son dönemlerde kiralama işlerinde adeta patlama yaşandığını ifade etti.

Artık ürünlere günlük zamların geldiğini kaydeden Demir, şöyle konuştu:

“Şanlıurfa’da gelinlik, kınalık, nişanlık genelde kiralanıyor. Son dönemlerde bu kiralama işlemi daha da arttı. Biliyorsunuz, artık aylık veya yıllık değil günlük zamlar geliyor. Bizler de gidip İzmir, Ankara ve İstanbul gibi yerlerden alışveriş yapıyoruz. Zamlı satın alıyoruz. Onlar zam yaptı mı, mecburen biz de zam yapıyoruz. Fiyatlar yüksek olduğu için vatandaş satın almak yerine kiralamayı tercih ediyor.”

HABERLER  Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü birincileri misafir etti

“KİRALAMA 7 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR”

Gelinlik kiralama fiyatlarının 2 bin ila 7 bin lira arasında değiştiğini söyleyen Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şimdi bize düğünden 1 hafta 10 gün önceden çeyiz alışverişine gelirler. Daha sonra düğüne 2-3 günde kala gelip gelinliklerini kiralarlar. Düğünden yaklaşık 1-2 gün sonra da gelip bize gelinliği teslim ederler. Biz de kuru temizlemeye göndeririz. Temizlendikten sonra başka kiralamak isteyen olursa onlara veririz. Kira fiyatları da kaliteye göre değişiyor. Ortalama 2 bin liradan başlıyor, 7 bin liraya kadar çıkıyor. Satılık da oluyor ama fiyat yüksek olduğu için daha çok kiralamayı tercih ediyorlar.  Gelinlik fiyatları satın alınırsa 10 bin ila 25 bin lira arasında değişiyor.”

“ESKİDEN 4-5 TAKIM ELBİSE ALINIRKEN ŞİMDİ 2-3 TANE ALINIYOR”

Demir, enflasyonun çeyiz fiyatlarını da etkilediğini belirtti.

Geçen yıla oranla çeyiz fiyatlarında yüzde yüz artış yaşandığını ifade eden Eyyüp Demir, “Çeyiz alışverişleri limite bağlı. Gelip kaliteli ürünler satın alırsanız, fiyat yükselir. Daha az kalitede ürün alırsanız fiyat düşer. Ama bugünün şartlarında normal bir çeyiz 5 bin ila 20 bin lira arası değişiyor.  Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 100 artış var. Bu sadece bizim sektör için değil her şey için. Bugün her şeyi ile bir düğün masrafı 1 milyon TL’yi buluyor. Çeyiz alışverişlerinde azalma da var. Eskiden 4-5 takım elbise alınırken şimdi 2-3 tane alınıyor. Ama yine de satışlar oluyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.