enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3945
EURO
34,6201
ALTIN
2.394,26
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Şanlıurfa Barosu: Geri Gönderme Merkezi’nde hukuka aykırı uygulamalar var

Şanlıurfa Barosu: Geri Gönderme Merkezi’nde hukuka aykırı uygulamalar var

Şanlıurfa Barosu: Geri Gönderme Merkezi’nde hukuka aykırı uygulamalar var
11.10.2023 18:31
0
A+
A-

Şanlıurfa Barosu, Geri Gönderme Merkezi’nde sistematik hale geldiği iddia edilen hukuka aykırı uygulamalar hakkında basın açıklaması yaptı.

Baro Başkanı Abdullah Öncel, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Geri Gönderme Merkezi’nde son aylarda keyfi ve hukuka aykırı işlemlerin arttığını söyledi.

Öncel, “Geri Gönderme Merkezi bünyesinde yeterli personelin bulunmaması ve mevcut personelin de mevzuat bilgisinin olmamasından kaynaklı olarak meslektaşlarımızın işlemleri sekteye uğratılmaktadır” dedi.

Avukatlara zorluk çıkartılıyor

Öncel, avukatların dosya incelemesi ve vekaletle birlikte dosyadan örnek almasının engellendiğini, idari gözetim altındaki yabancı ile avukatının görüşmesinin çeşitli bahanelerle engellenmeye çalışıldığını ve hatta avukatlara müvekkillerinin merkezde bulunmadığı söylenerek meslektaşlarının geri çevrildiğini belirtti.

Yabancılar keyfi olarak fazladan tutuluyor

Mevzuata göre Geri Gönderme Merkezi’ne alınan yabancılar hakkında 48 saat içerisinde idari gözetim kararı alınması gerektiğine dikkati çeken Öncel, “Ancak 4-5 gün geçmesine rağmen dosyası hazır olmayan yabancıların olduğu ve avukatlara daha sonra gelinmesi gerektiği söylenmektedir” dedi.

Yabancılara zorla Gönüllü Geri Dönüş formları imzalatılıyor

Öncel, idari gözetim altındaki yabancılara zorla Gönüllü Geri Dönüş formları imzalatıldığını, imzalamak istemeyen yabancılara yönelik fiziksel ve psikolojik şiddet uygulandığını ifade etti.

Sınır dışı işlemleri kabul edilemez

Öncel, Türkiye’nin taraf olduğu 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre, savaşın hüküm sürdüğü Suriye’ye gönüllü geri dönüş kisvesi altında yapılan sınır dışı işlemlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Öncel, “Yabancılara yönelik bu tür uygulamalar ile kötü muamele yasağı ve işkence yasağı hakkı ihlal edilmektedir. Yine sığınmacıların en temel hakkı olan geri gönderilmeme hakkı ihlal edilerek açık bir şekilde ölüme terk edilmektedir” dedi.

HABERLER  Şanlıurfa'da trafik kurallarını ihlal eden sürücüye 4 bin 973 TL ceza

Şanlıurfa Barosu, Şanlıurfa İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Geri Gönderme Merkezi’nin hukuka ve vicdana aykırı uygulamalarına bir an önce son vermesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.