enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Yağmurlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Şanlıurfa’da kışlık kıyafet fiyatları vatandaşı bezdirdi

Şanlıurfa’da kışlık kıyafet fiyatları vatandaşı bezdirdi

Şanlıurfa’da kışlık kıyafet fiyatları vatandaşı bezdirdi
11.10.2023 11:33
0
A+
A-

Şanlıurfa’da kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte kışlık kıyafet fiyatlarının fahiş oranda artması vatandaşı bezdirdi.

Montlar 800 TL’den, kazaklar ise 400 TL’den satılıyor. Yüksek fiyatlardan dolayı yeni kıyafet alamayan vatandaşlar, ellerindeki kıyafetleri kumaş boyasıyla boyayarak bir sezon daha kullanmaya çalışıyor.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde tarihi çarşılar bölgesinde 60 yıldır giyim işiyle uğraşan Halil Şeker, kıyafet fiyatlarının geçen yıla oranla katlandığını söyledi.

“Bu sene kışlık kıyafet fiyatları çok yüksek. Neredeyse 1’den 10’a katlanmış. En düşük bir erkek montu 800 TL. Geçen yıl aynı kalitede bir montun fiyatı 300-350 lira arasındaydı. Şimdi dediğim gibi 800 TL’den başlıyor, bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Tabii kalite ve markaya göre fiyat değişiyor. En düşük kalite giyinse biri 300 TL pantolona, 300 TL kazağa verecek, eder sana 600 TL. Bir de mont eklense bin 500 TL’nin üstüne çıkıyor.”

Dar gelirli ailelerin kumaş boyasına yöneldiğini vurgulayan Şeker, “Sezon geldi ama şu anda işler yok. Bunun bir nedeni de pahalılık. Şimdi fiyatlar yüksek olduğu için vatandaş aktar pazarından kumaş boyası alıp solan kıyafetlerini boyuyor. Çok tutmasa da vatandaşın alım gücü olmadığı için bu yöntemi deniyor. Yapacağı bir şey yok, boyuyor bir sezon daha kullanmak için.” dedi.

Uzun yıllardır aktar pazarında esnaflık yapan Mehmet Dişioğlu ise kıyafet fiyatlarının yüksek olmasının kendilerine yaradığını, işlerinde hareketlilik yaşandığını söyledi.

Özellikle kumaş boyası satışlarının arttığını kaydeden Dişlioğlu, “Kumaş boyalarına talep var. Özellikle kıyafetlerin pahalı olması kumaş boyasına talebi arttırdı. Örneğin bir pantolon 500-600 lira, rengi biraz solduğu, sarardığı zaman, bir kumaş boyasının fiyatı 20 TL. Alıyor kumaş boyasını kıyafetini boyayıp bir sezon daha kullanıyor. Hem evde boyama imkanı var hem de çamaşır makinesinde boyama imkanı var. Bu yüzden talep var. Memnunuz. 20 TL’lik kumaş boyasıyla 500-600 TL’lik pantolondan ya da bin TL’lik monttu kurtarıyorlar.” diye konuştu.

HABERLER  Urfa'da nöbetçi eczane sayısı artırıldı

İsmini vermek istemeyen mevsimlik tarım işçisi olarak farklı illere çalışmaya giden vatandaş ise kıyafet fiyatlarının fahiş oranda arttığını kaydetti.

“Her şey artmış, değil elbise biz karnımızı doyuramıyoruz” diyen vatandaş, şunları söyledi:

“Bir kıyafet alamıyoruz, bir fistanla geziyoruz. Bir pantolon 500-600 TL olmuş. O da en küçük parça. Çocukla geldik, sabahtır pazarlık ediyoruz bir pantolon almak için, almaya gücümüz yok. Gidip dışarıda 6 ay çalışıyoruz, burada 1 ay yetmiyor bize.”

Ekonomik kriz vatandaşın belini büküyor

Türkiye’de ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte vatandaşlar temel ihtiyaç maddelerini karşılamakta zorlanmaya başladı. Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte artan kışlık kıyafet fiyatları da vatandaşın belini büktü.

Dar gelirli vatandaşlar, yüksek fiyatlardan dolayı yeni kıyafet alamadığı için ellerindeki kıyafetleri kumaş boyasıyla boyayarak bir sezon daha kullanmaya çalışıyor.

Ekonomik krizin bir an önce sona ermesi ve vatandaşların alım gücünün artması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.