enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C

MEB’den okul öncesi ve ilköğretimde önemli değişiklikler

MEB’den okul öncesi ve ilköğretimde önemli değişiklikler

MEB’den okul öncesi ve ilköğretimde önemli değişiklikler
15.10.2023 00:22
0
A+
A-

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi ve ilköğretimde önemli değişiklikler yaptı.

Bu değişiklikler, öğrencilerin eğitimini daha kaliteli hale getirmeyi ve okullaşma oranını artırmayı hedefliyor.

Değişiklikler arasında en dikkat çekenler şunlar:

  • Okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı.
  • Sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70’e, diğer dersler için 50’ye yükseltildi.
  • Öğrencilerin şubelere dağılımı e-Okul sistemi üzerinden otomatik yapılacak.
  • Devamsızlık velisine bildirilecek.
  • Mevsimlik tarım işçilerine sorumluluk verildi.
  • Ana sınıfları sadece ilkokul bünyesinde açılacak.
  • Ders programlarına düzenleme yapıldı.
  • Puanla değerlendirme kaldırıldı.
  • Doğum yapan öğretmenlerin nöbet tutmama hakkı 2 yıla çıkarıldı.
  • Öğrencilerin fotoğraf, görüntü ve seslerinin izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılması yasaklandı.
  • Okul öncesi eğitim kurumlarında katkı payı alınabilecek.

Teneffüs süresinin uzatılması

Değişiklikler arasında en dikkat çekenlerden biri, teneffüs süresinin uzatılması. Bu değişiklikle, öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri ve dinlenmeleri için daha fazla zamanları olacak.

Sınıf geçme puanlarının yükseltilmesi

Diğer bir önemli değişiklik, sınıf geçme puanlarının yükseltilmesi. Bu değişiklikle, öğrencilerin daha başarılı olmaları ve daha kaliteli bir eğitim almaları hedefleniyor.

Öğrencilerin şubelere otomatik dağılımı

2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren öğrencilerin şubelere dağılımının dengeli olması için bu işlemler e-Okul sistemi üzerinden otomatik yapılacak. Bu değişiklikle, öğrencilerin daha adil bir şekilde dağıtılması ve eğitim öğretim kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Devamsızlık velisine bildirilecek

Değişiklikler arasında yer alan bir diğer önemli madde, devamsızlığın velisine bildirilmesi. Bu değişiklikle, öğrencilerin devamsızlıklarının takip edilmesi ve okula devamlarının sağlanması hedefleniyor.

Mevsimlik tarım işçilerine sorumluluk verildi

Mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçer ailelere, çocuklarının kayıtlı olduğu okullarına bildirmesi, çocuklarını gittikleri yerlerdeki okullara kaydettirmesi ve çocuklarının okula devamını sağlamaları konusunda sorumluluk verildi. Bu değişiklikle, mevsimlik tarım işçisi çocukların da eğitimden yararlanması hedefleniyor.

HABERLER  HRÜ öğrencisi eğitim kariyerinin engellendiğini iddia etmişti: Sorun rektörün araya girmesiyle çözüldü

Ana sınıfları sadece ilkokul bünyesinde açılacak

Daha önce ortaokul, lise, BİLSEM ve benzeri eğitim kurumlarında da ana sınıfı açılabiliyordu. Yapılan değişiklikle, ana sınıfları sadece ilkokul bünyesinde açılacak. Bu değişiklikle, öğrencilerin yaş ve gelişim olarak kendilerine en yakın olan ilkokul öğrencileriyle birlikte eğitim almaları hedefleniyor.

Ders programlarına düzenleme yapıldı

Öğretmenlerin haftalık ders programları yapılırken engelli öğretmenlerin, bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan öğretmenlerin ve 36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin durumlarının dikkate alınması sağlandı.

Puanlı değerlendirme kaldırıldı

Okul öncesi eğitim ve ilkokullarda öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme değerlendirme araçları ile yapılacağından ilkokul 4’üncü sınıflarda puanla değerlendirme kaldırıldı.

Bebeği olan öğretmenlere kolaylık

Doğum yapan öğretmenlerin 1 yıl olan nöbet tutmama hakkı, anne ile çocuğun daha fazla bir arada kalabilmelerini sağlamak amacıyla 2 yıla çıkarıldı.

Fotoğraf için izin

Öğrencilerin 6698 sayılı Kanun çerçevesinde kişisel verilerini korumak amacıyla fotoğraf, görüntü ve seslerinin izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılması yasaklanarak veliden ve rehberlik öğretmeni gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması şartı getirildi.

Okul öncesi eğitimde para toplanabilecek

Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların temel ihtiyaçlarını, öz bakım süreçlerini ve eğitim programının uygulanmasını desteklemek amacıyla katkı payı alınabilmesi sağlanacak. Bu uygulamadan bu yıl deprem bölgesi muaf.

MEB’in yaptığı bu değişikliklerin, öğrencilerin eğitimini daha kaliteli hale getirmeye ve okullaşma oranını artırmaya katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.