enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,2582
EURO
34,7915
ALTIN
2.402,46
BIST
10.322,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
21°C
Şanlıurfa
21°C
Az Bulutlu
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Açık
29°C
Cuma Az Bulutlu
27°C

Uzmanlar Şanlıurfalıları ölümcül virüse karşı uyardı

Uzmanlar Şanlıurfalıları ölümcül virüse karşı uyardı
26.04.2024 21:52
0
A+
A-

Şanlıurfa’da yaz mevsiminin yaklaşmasıyla kavurucu sıcaklar etkisini göstermeye başladı. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle açık havada vakit geçirme isteği artarken, piknik alanları, bahçeler, bağlar ve ormanlık alanlar vatandaşların akınına uğruyor. Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, sıcaklarda ortaya çıkan ve ölümcül olabilen kene ve benzeri haşerelere karşı ne gibi önlemler alınabileceğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Şanlıurfa’da sıcaklar bu yıl erken bastırdı. Henüz nisan ayında yaşanan haziran sıcaklarının etkisiyle bunalan Şanlıurfalılar, kent merkezinde bulunan mesire ve piknik alanlarına akın ediyor. Ancak ilkbaharın ardından havaların ısınmasıyla kenelerin popülasyonunda artış yaşanıyor. Özellikle son yıllarda ülkede kene ısırması sonucu meydana gelen “Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı” insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor.

Haliyle kene vakaları da görülmeye başlandı. Erzurum’da kısa süre önce bir kişi, bu nedenle hayatını kaybetti.

Uzmanlar, özellikle mesire ve kırsal kesimlerde piknik yapan vatandaşları ölümcül olabilen kene ısırıklarına karşı uyardı.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi izler ile kendisini gösterebiliyor.

BİHA’ya  konuşan Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle pikniğe çıkan vatandaşları kene ısırmalarına karşı uyardı.

AÇIKGÖZ: BU VİRAL BİR HASTALIK TEDAVİSİ YOK

Açıkgöz, 2002 yılından beri ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin tedavisinin olmadığını ve kene ısırmasıyla bulaştığını belirtti.

İnsanlarda belirtilerin 1-3 gün içinde ortaya çıktığını ifade eden Açıkgöz, yüksek ateş, kırgınlık, ishal ve deri kızarıklıkları gibi belirtilere dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi viral bir hastalık. Tedavisi yok. Keneler aracılığı ile geçiyor. Kenelerin insanları ısırmasıyla birlikte, tükürüklerini insanlara nakletmesiyle insanlarda 1-3 gün içerisinde belirtileri ortaya çıkıyor. Bu belirtilerde daha çok yüksek ateş, kırgınlık, ishal ve deri de kızarıklıklar. Bunları vatandaşlar kene ısırığından sonra görürse bir an önce hemen hastaneye gitmesi lazım. Bu ülkemizde 2002 yılında ilk defa görüldü. Daha çok Türkiye’de Tokat, Sivas, Amasya bölgesinde görülüyor.“

HABERLER  Şanlıurfa'da kalp kapak ekibinden "Anjiyo" ile başarılı ameliyatlar!

“EVDE GENEL TARAMA YAPMAMIZ LAZIM“

Açıkgöz, uzun kıyafetler giyilmesi ve beyaz renkli kıyafetlerin tercih edilmesinin kene kontrolünde yardımcı olabileceğini aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Pikniğe, parka vb. yerlere gittiğimizde ne yapmamız gerekiyor? Öncelikle uzun kıyafetler giymemiz gerekiyor. Beyaz renkli kıyafetler giyersek, kenenin üzerimizde olup olmadığını daha rahat fark edebiliriz. Piknikten döndükten sonra evde genel tarama yapmamız lazım, var mı, yok mu diye kontrol etmemiz lazım. Baktık kene veya ısırık var, bunu kendimiz çıkarmamamız lazım. Mutlaka bir hastaneye gidip, uzmanlardan tarafından çıkarılmasını sağlamak gerekir. Çünkü elle onu çıkardığımızda elimizde patlayabilir kene çünkü kan emiyor. Oradan da bulaşma riski fazla buna çok dikkat etmemiz lazım.”

“İLKBAHAR VE YAZ DÖNEMİNDE KENE MÜCADELESİ YAPMAK GEREKİYOR”

Açıkgöz, kene mücadelesinde vatandaşların yanı sıra belediyeler, Tarım Bakanlığı ve ilgili kurumlara da görev düştüğünü belirterek, “İlkbahar ve yaz döneminde kene mücadelesi yapmak gerekiyor. Kene mücadelesinde vatandaşların dışında belediye, Tarım Bakanlığı ve diğer kurumlara düşüyor bu iş. Hayvan besleyen vatandaşlar ahırları varsa kene mücadelesi için ilaçlaması gerekiyor. Genel anlamda bunlar önemli, dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

“ŞANLIURFA’DA HİÇ RASTLANMADI”

Şanlıurfa’da henüz benzer  bir kene vakası görülmediğini ancak dikkatli olunması gerektiğini belirten Açıkgöz, “Şanlıurfa’da hiç rastlanmadı. Daha çok Türkiye’de Tokat, Sivas, Amasya bölgesinde görülüyor. Ama bu Urfa’da görülmeyecek anlamına gelmiyor. Sonuçta nakiller var, bu nakillerle enfekte kene buraya gelmiş olabilir. Dikkatli olmakta fayda var” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.