enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12’nci Kalkınma Planı’nı açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12’nci Kalkınma Planı’nı açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12’nci Kalkınma Planı’nı açıkladı
17.10.2023 18:36
0
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12’nci Kalkınma Planı’nı açıkladı. Planın, Türkiye’nin 2053 vizyonuna ulaşmasında yol gösterici olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 5 yılı kapsayan 12’nci Kalkınma Planı’nın bugün Meclis’e sunulacağını da duyurdu.

Erdoğan, planın 5 ana eksenden oluştuğunu belirterek, şunları söyledi:

  • Nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum
  • İstikrarlı büyüme, güçlü ekonomi
  • Yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim
  • Afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre
  • Adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim

Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaşımında, 12’nci Kalkınma Planı dönemindeki hedefleri de şöyle sıraladı:

  • Ortalama yüzde 5 oranında istikrarlı ve dengeli bir büyüme hedefliyoruz. 2028 yılında 1 trilyon 589 milyar dolar millî gelire, 17 bin 554 dolar kişi başına gelire ulaşmayı amaçlıyoruz.
  • Yılda ortalama yüzde 3 istihdam artışı sağlayarak dönem sonunda işsizliği yüzde 7,5 düzeyine indirmeyi öngörüyoruz.
  • Mal ihracatını 375 milyar dolara yükselterek, turizm gelirlerinde 100 milyar dolar seviyesine çıkarak cari işlemler açığını sıfıra yakın bir seviyeye düşürmeyi amaçlıyoruz.
  • Enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmeyi, 2028 yılı sonunda yüzde 4,7’ye geriletmeyi hedefliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12’nci Kalkınma Planı’nın Türkiye Yüzyılı’na giden yolda devletimize ve milletimize rehberlik edeceğini dile getirdi.

Planın hedefleri

12’nci Kalkınma Planı’nın hedefleri arasında, istikrarlı ve dengeli büyüme, yüksek istihdam, yüksek ihracat, düşük enflasyon, sürdürülebilir çevre ve adil yönetim yer alıyor.

Plan kapsamında, 2028 yılına kadar ortalama yüzde 5 oranında istikrarlı ve dengeli bir büyüme hedefleniyor. Bu büyüme ile birlikte, millî gelirin 1 trilyon 589 milyar dolara, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara ulaşması öngörülüyor.

Yılda ortalama yüzde 3 istihdam artışı sağlanarak, işsizliğin yüzde 7,5 düzeyine indirilmesi hedefleniyor. Mal ihracatının 375 milyar dolara, turizm gelirlerinin ise 100 milyar dolara yükseltilmesi ile cari işlemler açığının sıfıra yakın bir seviyeye düşürülmesi amaçlanıyor.

HABERLER  Yalçınkaya esnafla bir araya geldi

Enflasyon ise kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirilerek, 2028 yılı sonunda yüzde 4,7’ye geriletilmesi hedefleniyor.

Ana eksenler

12’nci Kalkınma Planı, 5 ana eksen üzerine kuruldu. Bu eksenler ve hedefleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum: Bu eksen kapsamında, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, istihdam edilebilirlik ve girişimcilik becerileri geliştirilmesi, sağlıklı yaşam tarzının teşvik edilmesi ve dezavantajlı grupların desteklenmesine yönelik hedefler yer alıyor.
  • İstikrarlı büyüme, güçlü ekonomi: Bu eksen kapsamında, sürdürülebilir büyümenin sağlanması, rekabet gücünün artırılması, ihracatın geliştirilmesi ve cari işlemler açığının azaltılması hedefleri yer alıyor.
  • Yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim: Bu eksen kapsamında, çevre dostu üretim modellerinin benimsenmesi, dijital dönüşümün sağlanması ve teknolojik altyapının güçlendirilmesi hedefleri yer alıyor.
  • Afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre: Bu eksen kapsamında, iklim değişikliğine uyumun sağlanması, afetlere karşı dirençli yaşam alanlarının oluşturulması ve sürdürülebilir çevrenin korunması hedefleri yer alıyor.
  • Adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim: Bu eksen kapsamında, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının benimsenmesi, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve insan haklarına saygının yaygınlaştırılması hedefleri yer alıyor.

12’nci Kalkınma Planı’nın, Türkiye’nin 2053 vizyonuna ulaşmasında yol gösterici olması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.