enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Şanlıurfa Valisi, dünyanın en büyük çiftliği olan Ceylanpınar Tarım İşletmesini ziyaret etti

Şanlıurfa Valisi, dünyanın en büyük çiftliği olan Ceylanpınar Tarım İşletmesini ziyaret etti
22.10.2023 13:06
0
A+
A-

Vali Şıldak, eşi Fatma Nur Şıldak ile birlikte işletmede incelemelerde bulundu. İlk olarak Şanlıurfa ile özdeşleşmiş ceylanları gören Vali Şıldak, daha sonra fıstık işleme tesisleri ve hububat tohum üretim tesislerinde üretilen ürünleri inceledi. Akabinde buğday ekimi, silajlık mısır hasadı ve pamuk hasadına katılan Vali Şıldak, son olarak Jandarma Komando Taburunu ziyaret etti.

Pamuk hasadının ardından bir açıklama yapan Vali Şıldak, “Bugün tarım işletmeleri genel müdürlüğümüze bağlı TİGEM Ceylanpınar işletmemizdeydik. Burası dünya ölçeğinde standartlara sahip aynı zamanda dünyanın tek parça halindeki en büyük tarım işletmesidir.” ifadelerini kullandı.

Vali Şıldak, “İşletme Müdürümüz ve Kaymakamımızla birlikte neredeyse üretim yapılan bütün alanlarda, üretilen bütün türleri inceleme fırsatı bulduk. Öncelikle Tarım Bakanlığımıza bağlı bütün çalışanlarımızı, yönetimini, işletme müdürümüz başta olmak üzere bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.” dedi.

Ceylanpınar işletme arazisinin dünyada 50’den fazla ülkenin arazisinden daha büyük olduğunun altını çizen Vali Şıldak, “Hakikaten yıllar boyunca burada taş üstüne taş koyan, buraya emek veren, mühendisinden işçisine bütün kademelerdeki çalışanlarına teşekkür etmek lazım. Çünkü ülkemizin medarı iftiharı bir işletmemiz diyebiliriz. Çok geniş bir arazide, dünyanın 50’den fazla ülkesinden daha büyük bir toprak bütünlüğü içerisinde tek parça halinde ve 4 ana işletmeye ayrılmış tesiste hem tarım ürünleri hem de hayvancılıkla ilgili üretimler yapılıyor.” cümlelerini kullandı.

Vali Şıldak, “Hayvancılık konusunda bugün hem küçükbaşlarda ivesi türü koyunlarımızı hem simental ırk büyükbaş hayvanlarda ineklerimizi gördük, bütün tesisleri inceledik. Yine pamuk, buğday, mısır ve fıstık üretim alanlarını ve işleme tesislerini inceleme fırsatı bulduk. Buradaki sulama sistemleri, kullanılan mekanizasyon son derece modern araç gereçlerle yapılıyor. 3 binin üzerinde bir personel burada hizmet veriyor, ancak modernizasyon oldukça yüksek seviyede ve örnek teşkil edecek boyutta, çok büyük ölçekli işletme. Buranın sulama sistemleri centerpivot denilen merkezi sistemle aynı anda 500 dekar alanın sulanabildiği döner sistemlerdir. Bu çok etkileyici ve burada en verimli sonuçları almak üzere kurgulanmış ilaçlama sistemleriyle bir tarımsal mekanizasyon sistemi gördük. Ben özellikle etkilendiğimi belirtmek istiyorum.” dedi.

HABERLER  Şanlıurfa'da Sürücü adayları, kazalara davetiye çıkartıyor!

İşletmede tarım ve hayvancılığın yanı sıra 16 türde tohumun üretildiğini anımsatan Vali Şıldak, “Tabi ülkemizin bu coğrafyasında Şanlıurfa’da pek çok özellik taşıyan tesis ve yerleşim yerlerinde, ilçelerimizde çok özel noktalar mevcut görünüyor. Bunların belki de en başta geleni Şanlıurfa’ya damga vuran, rengini veren işletmelerden biri Ceylanpınar İşletmesi. Tabi burada üretilen ceylanlar unutulmaması gereken bir tür ve burada çok sayıda üretilen bu nadide hayvanlar ülkemizin pek çok noktasına satışı yapılmak suretiyle dağıtılmış oluyor ve bu güzellik yayılmış oluyor.” ifadelerini kullandı.

İşletmenin tarım ve hayvancılık sektörlerine öncülük ettiğini hatırlatan Vali Şıldak, “Her geçen gün buranın değerinin artacağını Tarım Bakanlığımızın elindeki en büyük işletme olan bu işletmenin çok daha güzel örnekler teşkil edeceğini tarım ve hayvancılık alanında sektörlere öncülük edeceğini değerlendiriyorum. Tohumculuk faaliyetini de unutmamak lazım. 16 tür tohum üretiliyor ve 106 bin ton kapasiteli bir üretim hacmine sahip, yine bu tohum üreticilerimize, diğer tarım işletmelerine dağıtılıyor ve ücreti mukabilinde satışı yapılıyor. Bütün gün işletmeyi karış karış dolaştık, bu işletme aynı zamanda çiftçiye yol gösterici. Gerek hayvancılıkta gerek tarımda sektöre iyi uygulama örnekleriyle öncülük ediyor.” şeklinde konuştu.

İşletme hakkında

Ceylanpınar Tarım İşletmesi, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı, dünyanın en büyük çiftliğidir. 1.6 milyon dekar arazisi ve 3 binin üzerinde çalışanı ile Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde yer almaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.