enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4824
EURO
36,4434
ALTIN
2.952,09
BIST
9.287,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da Güvercin fiyatları 2 milyon tl’ye kadar çıkıyor

Şanlıurfa’da Güvercin fiyatları 2 milyon tl’ye kadar çıkıyor
25.10.2023 11:11
0
A+
A-

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olan kuşçuluk, Şanlıurfa’da bir tutkuya dönüştü. Şehirdeki kuş kahvehaneleri, hafta sonları güvercin borsası haline dönüşüyor.

Hafta sonları iki lira çay parasına bu kahvede bir araya gelen kuş tutkunları, yanlarında getirdikleri güvercinleri cinsi ve özelliklerine göre açık artırmayla satışa sunuyor.

Güvercin fiyatları son zamanlarda artan maliyetler ve kuşçuluğun daha da popülerleşmesiyle tavan yaptı. En düşük kuş 100 TL’den satılıyor. En yüksek kuş ise ihalede 10 bin ila 15 bin TL arasında değişiyor. Arkadaş arasında satılanlar ise 2 milyon TL’ye kadar çıkıyor.

Güvercin fiyatlarındaki artışta yem fiyatlarındaki artış, kuşçuluğun giderek daha popüler hale gelmesi ve kuşların nadir ve değerli cinslerinin bulunmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Kuşçuluk, hem bir hobi hem de bir ticaret dalıdır. Bu hobi, insanlara keyif vermenin yanı sıra, önemli bir gelir kaynağı da olabilmektedir.

Şanlıurfa’nın kuşçulukta önemli bir şehir olduğunu, cins kuşların birçoğunun Urfa’dan çıktığını söyleyen ihaleci İmam Dildaş, “Dünyanın en gözde kuşçuluğu Urfa’dadır” dedi.

Dildaş, kuşçuluğun son yıllarda hem popülerleştiğini hem de artan maliyetler nedeniyle bazı kuşçuların bu hobiyi bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.

**Kuş bakım maliyetleri arttı. Eskiden bir çuval buğday alırdın 100 TL. Şimdi 1 çuval buğday bin lira olmuş. İyi kuş beslersen yemi farklı olur. Karışığın kilosu 20 TL’dir. Buğday ise 10 TL. Diyorsun ki aman kuşum hasta olmasın, iyi yem alayım. Eskiden Urfa’da ilaç diye bir şey yoktu. Şimdi adamın kuşu hasta oluyor gidip 1-1500 liraya ilaç alıyor. Ben 30 seneden fazladır kuş besliyorum, ben daha ilaç almadım. Gidiyorsun diyorsun kuşum hasta adam sana fazla ilaç veriyor satmak için. Maliyetler arttı kuşçuluğu bırakan da oldu elbet. Diyelim 200 kuşu var, sayısını 70’e düşürüyor. Kuş para ediyor… Ama 200 tane kuşun verdiği tatmini 70 tane vermez. Ben de bıraktım kuşçuluğu ki kuşlara aşık olan bir adamım. Niye bıraktım, 100-200 TL’ye kuş besleyemem, hükmüm yetmiyor. Kuşlara baktığım zaman içim de gidiyor. Kalkıp dışarı çıkıp 1-2 tur atıyorum unutmak için.”

HABERLER  Şanlıurfa’da bir bina daha yıkıldı! AFAD yetkilileri olay yerinde

Kuşçuluğun artık sadece erkeklerin ilgi alanı olmaktan çıktığını ve kadınların da kuş yetiştiriciliği ile yakından ilgilendiğini söyleyen Dildaş, “Kadın kuşçu da çok. Arıyorlar, kuş soruyorlar. Bizden de iyi biliyorlar. Diyorum ne lazım, diyor ki ‘kara aynalı’ lazım. İyisi olmasa da almıyor kuşu. Bu kuşun iyisi de 10-15 bin liraya yok. Şu anda 100-150 bin lira” dedi.

Güvercin fiyatlarındaki artış kuşçular arasında da tartışmalara neden oluyor. Bazı kuşçular, fiyatların aşırı yükseldiğini ve bu durumun kuşçuluğun geleceği için tehlike oluşturduğunu savunuyor.

Diğerleri ise fiyatların piyasanın belirleyicisi olduğunu ve bu durumun kuşçuluğun popülerleşmesinden kaynaklandığını ifade ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.