enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,2627
EURO
34,7251
ALTIN
2.398,52
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
18°C
Şanlıurfa
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Açık
29°C

Şanlıurfa’da kuraklık riski yeniden gündemde

Şanlıurfa’da kuraklık riski yeniden gündemde
27.10.2023 23:41
0
A+
A-

Şanlıurfa’da ekim ayının sonuna gelinmesine rağmen beklenen yağışlar bir türlü etkili olmadı. Meteoroloji genel müdürlüğü’nün verilerine göre, Şanlıurfa’da bu yıl yaz yağmurları önceki senelere göre yüzde 80 azalış gösterdi. Haliyle kuraklık riski yeniden gündemde.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, yaşanan kuraklığa dikkat çekerek su israfı uyarısında bulundu.

Selışık, “Dünyada iklim değişikliğinin etkisiyle yağmur rejiminin değiştiğini görüyoruz. Şanlıurfa da bu değişimden etkileniyor. Sadece Şanlıurfa değil, birçok bölge bu durumu yaşıyor. Yağmurlar beklediğimiz zamanlarda artık yağmıyor. Kaymalar var. Bu da haklı olarak bazı bölgelerde tarımsal üretimi kötü etkiliyor. Bu değişiklik sel felaketlerine de neden olabiliyor yanlış zamanlarda yağan yağmurlarla.” dedi.

Selışık, sulamada israfa kaçıldığını vurgulayarak, “Kesinlikle hem burada hem dünyada sulamada bir israf var. Aslında gıda da yaptığımız israf, yani dünyada gıdanın 3’te 1’i israf ediliyor, bu çok büyük bir rakam. Aslında her israf ettiğimiz gıdayla suyu da israf etmiş oluyoruz. Sadece gıdayı değil suyu da israf ediyoruz. Enerjiyi de israf ediyoruz. En önemlisi çiftçinin emeğini israf edip çöpe atıyoruz. Burada emeğe saygı göstermek çiftçimize de gerek itibarı vermek adına önemli. Tek bir buğdayın bile israf edilmemesi gerekir.” diye konuştu.

Selışık, çiftçilerin kuraklığa dayanıklı bitkilere ve doğru sulama yöntemlerine yönelmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Urfa tarıma öncelikli GAP gibi bir projenin içerisinde. Sulama alanları, neredeyse hedeflenen o 1 milyon hektarın yüzde 60’ı sulamaya açılmış durumda. Barajımız var. Ben o yüzden suyu etkin kullanırsa çiftçimiz salma ve yağmurlama sulamadan vazgeçip de damlama sulamaya geçerse suyla ilgili çok sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Doğru sulama ile çok sıkıntı olmaz… Buraya uygun türler hem sebze anlamında hem de buğday anlamında hepsi yetiştiriliyor. Burası tarımın doğduğu topraklar. Yağmurların azalmasının olumsuz etkisi olacaktır ama çiftçimiz bununla ilgili kendi deneyimini de kullanmalı. Çiftçi şunu bilmeli; bir miktar mevsimler kaydı ve buna göre biraz daha ziraat mühendislerinden destek alarak üretimini planlamalı.”

HABERLER  Şanlıurfa’da bayram gününde art arda depremler

FAO Temsilci Yardımcısı Selışık, azalan yağış ve kuraklık nedeniyle Türkiye’nin su stresi yaşayan ülkeler arasına girdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Türkiye su stresi yaşayan ülkeler arasına girdi. Son dönemde artık çok su zengini değiliz. Ama su kısıtı olan ülkeler arasına girmememiz için su verimliliğini arttırmamız, suyu etkin kullanıp damla sulama gibi yöntemlere geçmemiz lazım. Çiftçilerimizin de bu anlamda ilgili kurumlardan bilgi ve destek alarak damla sulamayı en azından uygulaması lazım. Damla sulama zor gelen bir yöntem, her sene yeniden o borular sökülüp takılıyor, bu anlamda yağmurlama yöntemi daha basit geliyor, da o da daha çok su kullanıp, daha verim alıyorsunuz. Bilimsel araştırmalar bunu söylüyor. Bu yüzden hem evimizde hem tarlamızda suyun kıymetini bilelim.”

Kuraklık riskine karşı neler yapılmalı?

Şanlıurfa’da ve Türkiye genelinde yaşanan kuraklık riskine karşı yapılması gerekenler şunlardır:

  • Sulamada israfın önlenmesi için gerekli önlemler alınmalı.
  • Çiftçiler, kuraklığa dayanıklı bitkilere yönelmeli.
  • Damla sulama gibi su verimliliğini arttıran yöntemler yaygınlaştırılmalı.
  • Su kaynaklarının korunması için gerekli çalışmalar yapılmalı.

Su israfı nasıl önlenebilir?

Su israfının önlenmesi için bireysel olarak yapabileceğimiz bazı şeyler şunlardır:

  • Muslukları gereksiz yere açık bırakmamalıyız.
  • Diş fırçalarken, tıraş olurken ve bulaşık yıkarken musluğu kapatmalıyız.
  • Bahçeyi sulamada damla sulama yöntemini kullanmalıyız.
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu çalıştırmalıyız.
  • Suyu tasarruflu kullanmaya özen göstermeliyiz.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.