enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4871
EURO
36,1998
ALTIN
2.960,70
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa pamuğunun randımanı 48,6 ve A sınıf olduğu tespit edildi

Şanlıurfa pamuğunun randımanı 48,6 ve A sınıf olduğu tespit edildi
28.10.2023 12:23
0
A+
A-

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), Şanlıurfa pamuğunun randımanını belirlemek için bir çalışma gerçekleştirdi. Noter huzurunda yapılan analiz sonucunda, Şanlıurfa pamuğunun randımanının 48,6 ve A sınıf olduğu tespit edildi.

Konuya ilişkin ŞUTSO’da basın açıklaması yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Zahit, Şanlıurfa pamuğunun katma değerinin artırılması ve markalaşması hususunda da bazı taleplerde bulundu.

Zahit, noter huzurunda yaptıkları çalışmayla Şanlıurfa pamuğunun A bir pamuk olduğunun belirlendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Şanlıurfa pamuğunun randımanı 48,6 ve değerlerin çok yüksek A sınıf bir pamuk olduğu belirlenmiştir. Bu, Şanlıurfa pamuğunun kalitesinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

Pamukta daha az üretim yapan Çukurova bölgesinin markalaşmış pamuğu olmasına rağmen Şanlıurfa’nın markalaşmış pamuğu yok

Zahit, pamukta daha az üretim yapan Çukurova bölgesinin markalaşmış pamuğu olmasına rağmen Şanlıurfa’nın markalaşmış pamuğu olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Pamukta daha az üretim yapan Çukurova bölgesinde yüzde 15-16 üretilen markalaşmış bir Çukurova pamuğu var. Maalesef Şanlıurfa pamuk üreticisi ya da tüccarları sabah iş yerlerine gittiklerinde pamuk satışı yapmak istediklerinde İzmir aranmakta oradan fiyat alındıktan sonra satış yapılabilmekte. Halbuki pamuğun yüzde 50’i Urfa’da üretiliyor, neden farklı bir ilden fiyat alıyoruz.

Şanlıurfa pamuğunun katma değerinin artırılması için markalaşması gerekiyor

Zahit, Şanlıurfa pamuğunun katma değerinin artırılması için markalaşması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Beyaz altınımız olan Şanlıurfa pamuğumuzun katma değerinin yükseltimesi adına markalaşması gerekmektedir. Markalaşma hem pamuk ihracatı hacmimizin artması hem de çiftçilerimizin alın terinin heba olmaması için büyük önem taşımaktadır.

Pamuk hasadı ile ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç var

Zahit, pamuk hasadı ile ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

HABERLER  İl Bazında GSYH Verileri Açıklandı

“Pamuk hasadı ile ilgili bazı sorunlar yaşanıyor. Örneğin, pamuğun naylon gübre torbalarında toplanmaması gerekiyor. Bu konuda idari para cezasının kesilmesi yönünde yazışmalar yaptık. Ayrıca pamuk hasadının mümkün mertebe gece yapılmaması, pamuk hasadı ile ilgili çiftçilerimize ilgili kurum ve kuruluların eğitim vermesini öneriyoruz. Kalitenin düşmemesi adına büyük önem göstermeliyiz.”

Sonuç olarak, Şanlıurfa pamuğunun randımanının 48,6 ve A sınıf olduğu tespit edildi. Bu, Şanlıurfa pamuğunun kalitesinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak, Şanlıurfa pamuğunun katma değerinin artırılması ve markalaşması için bazı çalışmalar yapılması gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.