enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Şanlıurfa’da isot fiyatları zirve yaptı

Şanlıurfa’da isot fiyatları zirve yaptı
18.11.2023 09:16
0
A+
A-

Şanlıurfa’da isot sezonunun sonuna gelindi. Kentte son günlerde biber fiyatları bir hayli düşse de isotun kilo fiyatı çarşıda bir önceki yıla göre iki katına çıkmış durumda. Esnaf, biber fiyatlarındaki düşüşe rağmen isotun pahalanmasını yağmur ve hava koşullarından dolayı isot yapılamamasına bağlıyor.

Şanlıurfa’da yaz mevsimi gelince neredeyse bütün evlerde isot yapma telaşı başlar. Bu sene de farklı olmadı. Ancak sezon başında biber fiyatlarındaki pahalılık yüzünden Urfalılar bu yıl fazla biber yapamadı. Yaz sıcaklarının olduğu günlerde biberin kilosu 25 liradan satıldı.

Biber fiyatları sezon sonuna doğru bir hayli düştü, kilosu 10 liralara kadar indi. Fiyatlar inse de bu kez hava şartları işleri değiştirdi. Havaların soğuması ve yağmurlar isot yapımını engelledi. İsotun bu sene az yapılmasından dolayı çarşıdaki fiyatları bir önceki seneye göre iki katına çıkmış durumda.

Şanlıurfa’ya gelen turistlerin ilk yaptıkları şey çarşıda isot almak oluyor, bu da çarşı esnaflarına ekonomik anlamda katkı sağlıyor. Ancak bu yıl isot fiyatlarının bu denli yüksek olması alımı da düşürecek gibi görünüyor.

Esnaf: Havalar yağmurlu, kurutulamadan çürüdü

Çarşı esnafı Mehmet Çatın, fiyatlardaki artışı şöyle anlattı:

“Yeni sezon biberlerimiz geldi ama fiyatlar geçen seneye göre iki katı arttı. Aslında sezon sonuna doğru biberde bir düşüş oldu ama biber sezonu bittiği için, havalar yağmurlu oluğu için biber kurutulamadı. Bu nedenle biberdeki düşüş isot fiyatlarına yansımadı.”

“İsot bu sene zirve yaptı” diyen Çatın, gelecek sene de isotun zirvede olacağını kaydetti. Çatın, isot fiyatlarıyla ilgili şunları söyledi:

“İsot ne kadar kıymetli olsa tüketimi o kadar artar. Şu anda birinci kalite el yapımı isotun fiyatı 400 TL iken fabrika yapımı isotun fiyatı 120 TL civarında. El yapımı isotun fiyatı geçtiğimiz yıl 200 TL civarındaydı. İsot fiyatları kış boyunca artık yükselmez çünkü zirveyi gördü. Biber sezonunun da bitmesiyle isot fiyatları da yerinde durmaya başladı. Ama kıştan sonra fiyatlar yine yükselebilir.”

HABERLER  Açlık ve yoksulluk sınırı zirveyi gördü

Vatandaşlar el yapımı isotu tercih ediyor

Vatandaşların genellikle el yapımı olan isotu tercih ettiğini belirten Çatın, “El yapımı isotta tuz daha azdır, yağ oranı daha azdır. Bu nedenle vatandaşların ilk tercihi el yapımı isot oluyor” ifadesini kullandı.

Esnaf Çatın, isotu alan kişilerin yüzde 90’ının dışarıdan gelip aldığını söyledi.

İsot fiyatları neden yükseldi?

İsot fiyatlarının yükselmesinin başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Biber fiyatlarının sezon başında yüksek olması
  • Havaların soğuması ve yağmurların isot yapımını engellemesi
  • İsotun az yapılması

İsot fiyatlarında düşüş olacak mı?

İsot fiyatlarının kış boyunca yükselmeyeceği, ancak kıştan sonra tekrar yükselebileceği tahmin ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.