enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da içme suyunda nitrat alarmı

Şanlıurfa’da içme suyunda nitrat alarmı
19.11.2023 22:41
0
A+
A-

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Ovabeyli Mahallesi’nde vatandaşların kullandığı içme suyunda, insan sağlığında dönüşü imkansız tahribatlara yol açan nitratın aşırı miktarda bulunduğunu tespit edildiğini açıkladı.

Tanal, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün Nitrat İzleme ve Mobil laboratuvarlarının analiz sonucuna göre, mahalle sakinlerinin kullandığı içme suyundaki nitrat miktarının kabul edilebilir değerlerin üzerinde bulunduğunu söyledi.

Tanal, söz konusu tespite rağmen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından herhangi bir tedbir alınmadığını, mahalle sakinlerinin kirli ve sağlıksız suyu içmeye devam ettiğini ifade etti.

Tanal, “Elimde resmî bir belge var, Eyyübiye ilçesine bağlı Ovabeyli Mahallesi’yle ilgili bu resmî belge, Şanlıurfa Valiliği İl Tarım Müdürlüğü’nün… Değerli Şanlıurfalı milletvekili arkadaşlarımız da burada, eğer siz hakikaten bunu hukuken kabullenebiliyorsanız Şanlıurfalılar da kabullenir ama siz hukuken kabullenemeyecekseniz Şanlıurfalıların da bu şekildeki bir suyu içmeye isyan etmeleri en doğal haklarıdır” dedi.

Tanal, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Faik Çelik’in imzasını taşıyan söz konusu uyarı yazısının içeriğinin “Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün Nitrat İzleme ve Mobil laboratuvarların çalışmaları sonucu, Mahallenizin (Eyyübiye Ovabeyli Mahallesi) içme suyunda yapılan nitrat analizinde, nitrat miktarı kabul edilebilir değerlerin üzerinde bulunmuştur. İçilmesi sağlık açısından uygun olmayıp, içilmemesi konusunda mahalle sakinlerinin bilgilendirilmesi hususunda gereğini arz ederim. Bilgi için Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’ne…” şeklinde olduğunu vurguladı.

CHP’li vekil Mahmut Tanal, devamında “Hâlen bu su içiliyor değerli arkadaşlar; yazıktır, günahtır! Urfalılar bunu hak etmiyor ve ben sizi Allah’a havale ediyorum! Ne diyeceğim ben?” diyerek tepkisini dile getirdi. Tanal’ın konuşması, CHP sıralarından alkış aldı.

HABERLER  Urfalı Abdullah Zaza Sokağın Çocukları dizisinde başrol oynayacak

Nitrat ve nitrit nedir?

Nitrat (NO3) ve nitrit (NO2), çevrede bulunan hem doğal hem de insan yapımı nitrojen formlarıdır. Nitrat insan vücudunda nitrite dönüşebileceğinden, içme suyundaki büyük miktarlarda nitrat insan sağlığına zararlıdır. İçme suyundaki aşırı nitratlar “mavi bebek sendromuna” (bebeklerde ortaya çıkan doğumsal kalp hastalığı) veya methemoglobinemiye neden olabilir.

Nitratlar doğal olarak oluşur. Tüm yağış ve yeraltı suyu akiferleri bir miktar nitrat-nitrojen içerir. Bununla birlikte, kirlenmiş kırsal su kaynakları, diğer nitrat kaynaklarının keşfedilmesi için bir ipucu sağlar.

Nitrat, çiftçilerin tarım arazilerine inorganik gübreler ve hayvan gübreleri yaydığı tarımsal su havzalarında birikir. Ekinler tarafından alınmayan nitrojen, topraktan yeraltı sularına sızabilir ve daha sonra şarj alanlarına veya özel kuyulara akabilir.

Kırsal topluluklardaki sakinler tipik olarak arsa üzerinde septik sistemler kullanır ve bazı ev sahipleri çim gübrelerine güvenir. Bunlar da içme suyunda nitrat kaynakları olabilir.

Nitrat zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Nitrat zehirlenmesi belirtileri, maruz kalma düzeyine ve süresine bağlı olarak değişebilir. Hafif vakalarda, belirtiler şunlar olabilir:

  • Baş ağrısı
  • Halsizlik
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Daha şiddetli vakalarda, belirtiler şunlar olabilir:

  • Mavimsi cilt ( methemoglobinemi )
  • Nefes almada zorluk
  • Bilinç kaybı

Nitrat zehirlenmesi nasıl önlenir?

Nitrat zehirlenmesini önlemenin en iyi yolu, içme suyunda nitrat düzeylerini düzenli olarak test etmektir. Nitrat düzeyleri kabul edilebilir değerlerin üzerindeyse, su kaynatılarak nitrat miktarı düşürülebilir. Ancak bu, nitratı tamamen ortadan kaldırmaz.

Nitrat düzeyleri kabul edilebilir değerlerin çok üzerindeyse, alternatif bir su kaynağına geçilmesi önerilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.