enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,2882
EURO
34,7866
ALTIN
2.387,78
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
24°C
Şanlıurfa
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Açık
24°C

Şanlıurfa’da ciğer kebabı lüks oldu

Şanlıurfa’da ciğer kebabı lüks oldu
30.11.2023 21:49
0
A+
A-

Gastronomi kenti Şanlıurfa’da ciğer kebabının kilosu, son aylarda gelen zamlarla 400 liraya dayandı. Ciğerin bir porsiyonu ise lokantalarda 120 liraya satılıyor. Zamlardan sonra müşteri kaybeden esnaf, daha önce aileleriyle gelen vatandaşları şimdi mumla arıyor.

Şanlıurfa’nın en önemli lezzetlerinden biri olan ciğer kebabı, son aylarda gelen zamlarla lüks yemekler arasına girdi. Ciğerin kilosu, geçtiğimiz aylarda 300 lira civarındayken, şimdilerde 400 liraya kadar yükseldi. Ciğerin porsiyonu ise 80 liradan 120 liraya çıktı.

Müşteri kaybı yaşanıyor

Eyyübiye ilçesindeki tarihi çarşılar bölgesindeki ciğerci esnafı, zamlardan dolayı müşteri kaybı yaşadıklarını ifade ediyor. Ciğerci Süleyman İzol, daha önce aileleriyle gelen kalabalık müşterilerin şimdilerde azaldığını belirterek, şunları söyledi:

“Ciğeri daha önce 80 TL’ye veriyorduk. Şu anda bir porsiyonunu 120 TL’ye veriyoruz. Fiyatı biraz fazla gelebilir ama komşu illerimizde aynı bizim verdiğimiz porsiyonlar 150, 160 TL’ye satılıyor. Ama yine de ciğer sevdalısı olan vatandaşlarımız 120 TL’yi çok buluyor. Bu zamlardan dolayı çok müşteri kaybı yaşadık.”

Ciğer satışlarının azaldığını ifade eden İzol, “Hafta içi ortalama 5, 6 kilo ciğer satıyoruz, hafta sonları ise 10 kilo ile 15 kilo arası değişiyordu. Bu sayılar gelen zamlardan sonra düştü tabii. Ciğerin bize maliyeti çok yükseldi” dedi.

Yabancı turistler de etkilendi

Ciğerci İzol, yabancı turistlerin de bu fiyatlardan rahatsız olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ciğer satışı biraz da gelen vatandaş ve turistlere bağlı. Fiyatların böyle yükselmesi vatandaşları da etkiledi. Yerli veya yabancı turistler eskiden gelip direkt oturuyorlardı ama bu zamlardan sonra ister istemez fiyat soruyorlar, şimdiki fiyatlar da çoğu kişinin bütçesini aştığı için biz de satış kaybı yaşıyoruz. Bu zamlar bizi kötü yönde etkiledi. Gelirimiz düştüğü için personel eksiltmek zorunda kaldık. Bu zamlar böyle devam ederse çoğu sektörde özellikle lokanta sektöründe dükkan kapatanlar çoğalacak.”

HABERLER  Şanlıurfa Emniyeti Öğrencileri Bilgilendirdi

Ciğere zam gelecek

Ciğerci Ömer Canbeyli, zamların kendilerini etkilediğini ama yine de uygun fiyata ciğer sattıklarını söyledi. “Önümüzdeki ay da ciğere zam gelmesini bekliyoruz” diyen Canbeyli, şunları kaydetti:

“Ciğerin şu anda kilosu fiyatı 300 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Ciğerin bir porsiyonu ise 120 TL. Önümüzdeki ay zammın gelmesiyle beraber bu fiyatın 140 ile 150 TL civarında olması bekleniyor.

Ciğer Urfalıların vazgeçilmezi, bu nedenle fiyat ne olursa olsun yine de gelip yiyen vatandaşlarımız var. Bu zamlar bizi etkiliyor olsa da biz, çarşı esnafı olarak ciğeri uygun fiyata vermeye çalışıyoruz.”

Zamların, Şanlıurfa’nın en önemli lezzetlerinden biri olan ciğer kebabının popülaritesini azaltabileceği ve turistlerin kente olan ilgisini düşürebileceği belirtiliyor.

Yorumlar

  1. Mahmut Cemal Pınarbaşı dedi ki:

    Az bile.Erdoğan olduğu müddetçe daha beter olacağı kesin.Çünkü hak yok,hukuk yok,adalet yok.Her türlü yalan,fitne,fesat ve sahtekarlıkla kazanılan seçimi Cenabı Hak’ın ülkemize hayırlara vesile edeceğini mi sanırsınız.