enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3742
EURO
34,7257
ALTIN
2.399,00
BIST
10.173,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

Şanlıurfa’da taşkın riski önlenecek

Şanlıurfa’da taşkın riski önlenecek
26.12.2023 19:37
0
A+
A-

Şanlıurfa’da geçen mart ayında meydana gelen ölümcül sel felaketinde taşan derelerin taşkın riskini önleyecek projelerin imzaları atıldı.

Yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL bedelindeki Cavsak ve Karakoyun derelerinin taşkın koruma inşaatında ilk kazma 1 Ocak’ta vurulacak.

Şanlıurfa’da 14-15 Mart’ta etkili olan sağanak yağış kentte Karakoyun Deresi, Cavsak Deresi, Karaköprü Deresi ve Sırrın Deresi’nin taşmasına neden oldu. Sel felaketinde 17 kişi hayatını kaybederken çok sayıda evi su bastı, otoparklarda araçlar sular altında kaldı ve taşıt ve yayaların kullandığı köprüler yıkılarak kullanılmaz hale geldi.

Sel felaketinde derelerin üzerinin bir bölümünün, daha önce betonla kapatılmış olmasının etkili olduğu tespit edildi. Bu kapsamda taşkınların yaşandığı derelerde Devlet Su İşleri (DSİ) kanalıyla çalışma başlatıldı. Derelerin üstünün betonla kapatılmış bölümleri açılıp, dere yatakları genişletildi.

Çalışmalar kapsamında DSİ, Şanlıurfa’da iki taşkın koruma inşaatı projesi için sözleşme imzalandığını duyurdu.

Cavsak Deresi’nde taşkın riski önlenecek

Şanlıurfa’da taşkınların önüne geçecek projenin ilki “Şanlıurfa-Merkez Cavsak Deresi ve Yan Kolları 1. Kısım” projesi.

Cavsak deresi üzerinde inşa edilecek betonarme taşkın kontrol tesisi ile menfezler, çelik yaya köprüler, ana dere üzerinde sel kapanı imalatları yapılarak taşkın riski önlenecek.

Ayrıca şehir estetiğini koruyabilmek adına menfez alanları yöresel taş malzeme ile kaplanacak ve ferforje korkuluk imalatları ile bütüncül bir estetik tesis imal edilecek.

Projede 15 bin 50 metre uzunluğunda betonarme duvar, 45 menfez, 10 çelik yaya köprüsü ve 1 taşkın geciktirme amacıyla sel kapanı inşa edilecek. 1 Ocak 2024’te başlayacak projenin bedeli 704 milyon TL.

Karakoyun Deresi’nde de taşkın riski önlenecek

İkinci proje ise “Şanlıurfa-Merkez Karakoyun Deresi ve Yan Kolları 1. Kısım Taşkın Koruma İnşaatı”.

HABERLER  Azerbeycan’dan Balıklıgöl’e ziyaret

Karakoyun deresi üzerinde betonarme taşkın kontrol tesisi projesi ile de estetik ferforje korkuluklar, menfezler ve yaya geçiş yapıları, ana dere ve yan dereler üzerinde sel kapanı ve tersip bendi imalatları yapılarak taşkın riski önlenecek.

Yine yeni yılın ilk günü itibarıyla başlayacak projenin ihale bedeli 892 milyon 47 bin TL.

Proje kapsamında; 14 bin 50 metre betonarme duvar, 28 menfez, 20 yaya geçiş köprüsü, 12 rüsubat tutma amaçlı tersip bendi ve 2 sel kapanı yapılacak.

Projeleri sosyal medya hesabından paylaşan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdurrahim Dusak, projelerin kente hayırlı olmasını diledi.

Dusak, “Şanlıurfa’da 14-15 Mart’ta yaşanan sel felaketi hepimizi derinden üzdü. 17 canımızı kaybettik, çok sayıda ev ve işyeri zarar gördü. Bu felaketin tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu kapsamda Cavsak ve Karakoyun derelerinde taşkın kontrol tesisi projelerini hayata geçireceğiz. Bu projelerin tamamlanmasıyla birlikte kentimiz taşkın riskinden önemli ölçüde kurtulacak” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.